L’ESTAT PAGA 1,6 MILIONS ALS QUI VAN TRAR ESTUDIAR EN CASTELL√Ä A CATALUNYA

El govern espanyol pagar√† un total d’1,67 milions d’euros a les fam√≠lies dels alumnes de Catalunya i el Pa√≠s Valenci√† que van matricular els seus fills en centres privats perqu√® poguessin cursar els seus estudis en castell√†, una mesura ideada pel pol√®mic exministre Jos√© Ignacio Wert i que el Tribunal Constitucional va acabar anul¬∑lant anys despr√©s. Per aix√≤, l’Estat ha d’indemnitzar les fam√≠lies que van optar per un ensenyament privat en castell√† abans que s’anul¬∑l√©s: en total, dels 1,6 milions d’euros, 861.537 van ser retornats a les fam√≠lies de 172 alumnes (167 de Catalunya i 5 del Pa√≠s Valenci√†) que van seguir tres cursos escolars (de 2014 a 2017) en centres privats , i la resta, 810.111 euros, els pagar√† ara a 171 estudiants de Catalunya que van fer el mateix el curs passat. En total, doncs, hi ha 338 alumnes catalans que van triar escolaritzar-se en escoles privades per estudiar en castell√†, √©s a dir, un 0,02% del total d’alumnes del sistema educatiu catal√†.

La mesura es va impulsar sota el govern del PP, l’any 2013, per√≤ el febrer de 2018 el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional la f√≥rmula creada per Wert de finan√ßar amb fons p√ļblics la matriculaci√≥ en centres privats d’aquells alumnes que volien escolaritzar-se en castell√† i no tenien places a l’escola p√ļblica. Aquest mecanisme, conegut popularment com les ‘beques Wert’, “no respecta el repartiment de compet√®ncies entre l’Estat i la comunitat aut√≤noma”, segons el TC. La sent√®ncia assegurava que el sistema dissenyat per la llei excedeix els l√≠mits de la Constituci√≥, perqu√® permet a l’Alta Inspecci√≥ d’Educaci√≥ del govern espanyol intervenir directament “per substituci√≥” dels organismes auton√≤mics. Wert va ser el ministre que va crear aquestes beques, que preveien que la despesa de 6.000 euros per alumne l’any es rest√©s directament dels diners que l’Estat entregava a Catalunya.

El Govern de la Generalitat va rec√≥rrer la llei, i ara el govern espanyol, en mans del PSOE, ha aprovat dos acords pels quals es declara l’exist√®ncia de responsabilitat patrimonial de l’Estat respecte de les despeses d’escolaritzaci√≥ en castell√† en centres privats en comunitats aut√≤nomes amb llengua cooficial i declarats inconstitucionals febrer de 2018 i al mar√ß d’aquest mateix any.
Informa:ARA.CAT (15-11-2019)

343 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: