L’ESTAT PAGA 1,6 MILIONS ALS QUI VAN TRAR ESTUDIAR EN CASTELLÀ A CATALUNYA

El govern espanyol pagarĂ  un total d’1,67 milions d’euros a les famĂ­lies dels alumnes de Catalunya i el PaĂ­s ValenciĂ  que van matricular els seus fills en centres privats perquè poguessin cursar els seus estudis en castellĂ , una mesura ideada pel polèmic exministre JosĂŠ Ignacio Wert i que el Tribunal Constitucional va acabar anul¡lant anys desprĂŠs. Per això, l’Estat ha d’indemnitzar les famĂ­lies que van optar per un ensenyament privat en castellĂ  abans que s’anul¡lĂŠs: en total, dels 1,6 milions d’euros, 861.537 van ser retornats a les famĂ­lies de 172 alumnes (167 de Catalunya i 5 del PaĂ­s ValenciĂ ) que van seguir tres cursos escolars (de 2014 a 2017) en centres privats , i la resta, 810.111 euros, els pagarĂ  ara a 171 estudiants de Catalunya que van fer el mateix el curs passat. En total, doncs, hi ha 338 alumnes catalans que van triar escolaritzar-se en escoles privades per estudiar en castellĂ , ĂŠs a dir, un 0,02% del total d’alumnes del sistema educatiu catalĂ .

La mesura es va impulsar sota el govern del PP, l’any 2013, però el febrer de 2018 el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional la fĂłrmula creada per Wert de finançar amb fons pĂşblics la matriculaciĂł en centres privats d’aquells alumnes que volien escolaritzar-se en castellĂ  i no tenien places a l’escola pĂşblica. Aquest mecanisme, conegut popularment com les ‘beques Wert’, “no respecta el repartiment de competències entre l’Estat i la comunitat autònoma”, segons el TC. La sentència assegurava que el sistema dissenyat per la llei excedeix els lĂ­mits de la ConstituciĂł, perquè permet a l’Alta InspecciĂł d’EducaciĂł del govern espanyol intervenir directament “per substituciĂł” dels organismes autonòmics. Wert va ser el ministre que va crear aquestes beques, que preveien que la despesa de 6.000 euros per alumne l’any es restĂŠs directament dels diners que l’Estat entregava a Catalunya.

El Govern de la Generalitat va recĂłrrer la llei, i ara el govern espanyol, en mans del PSOE, ha aprovat dos acords pels quals es declara l’existència de responsabilitat patrimonial de l’Estat respecte de les despeses d’escolaritzaciĂł en castellĂ  en centres privats en comunitats autònomes amb llengua cooficial i declarats inconstitucionals febrer de 2018 i al març d’aquest mateix any.
Informa:ARA.CAT (15-11-2019)

270 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: