L’ESTAT PREPARA LA RESPOSTA A LA SENTÈNCIA: ACUSAR DE TERRORISME ELS INDEPENDENTISTES

‘L’Estat tambĂŠ prepara la resposta a la sentència’
“Poques vegades he vist una nota tan preventiva, tan en els primers estadis d’una investigaciĂł, i, en el fons, reconeixent que no han trobat el que els americans en diuen ÂŤla pistola fumejantÂť”

ANTONI BASSAS

A les vuit del matí la Guàrdia Civil ha informat que havia detingut nou persones en una operació que tenia lloc a Mollet del Vallès i a Sabadell. La nota oficial del ministeri de l’Interior i de la Guàrdia Civil parlava de persones “relacionades amb moviments independentistes catalans que podrien estar preparades per dur a terme accions violentes” i, més endavant, “d’operació a Catalunya orientada a aclarir presumptes activitats delictives planificades per membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR)”.

Més endavant, la nota afegeix que l’operació s’ha fet “amb la finalitat de localitzar i, en el seu cas, requisar les proves que evidenciïn el grau de preparació d’accions violentes”.

“A més a més”, diu la nota, durant l’operació s’ha requisat material informàtic per al seu estudi i anàlisi i s’ha localitzat abundant material i “substàncies, considerades precursors per a la confecció d’explosius, susceptibles (a l’espera de confirmació per part dels especialistes) de ser empleats en la fabricació d’artefactes”. Aquest operatiu policial l’ha ordenat el jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional.

Amb tota la cautela davant una operació policial i, sobretot, amb cap voluntat de mostrar cap simpatia envers una possible deriva violenta d’un moviment com l’independentista que sempre ha sigut pacífic, la nota de la Guàrdia Civil no és gens tranquilitzadora, perquè està plena de condicionals:

“Podrían estar preparados para llevar a cabo acciones violentas”, “Presuntas actividades delictivas”, “En su caso, incautar pruebas que evidencien el grado de preparación de acciones violentas”, “Incautado material informático para su estudio y análisis”, “Sustancias, consideradas precursores para la confección de explosivos, susceptibles (a espera de confirmación por los especialistas) de ser empleadas en la fabricación de artefactos”. Poques vegades he vist una nota tan preventiva, tan en els primers estadis d’una investigació, i, en el fons, tant fent un reconeixement que no han trobat el que els americans en diuen “la pistola fumejant”, o sigui, les proves que permeten concloure a uns policies que uns detinguts estaven preparant alguna mena d’acció violenta”.

Tampoc em passa per alt l’aparició, amb totes les lletres, en un comunicat del ministeri de l’Interior i de la Guàrdia Civil, de “los Comités de Defensa de la República”. Em sembla just inferir que s’està aplicant als CDR la plantilla basca, com a nom que evoqui violència al carrer, susceptible de ser equiparada, mediàticament o legalment, a terrorisme.

AlgĂş podria dir que exagerem amb aquesta anĂ lisi, però, per desgrĂ cia, les proves del que estĂ  fent l’Estat sĂ­ que sĂłn molt clares: estĂ  fent tot el possible per penjar a l’independentisme l’etiqueta de la violència quan acusa de rebel¡liĂł 12 persones (i la rebel¡liĂł demana violència), quan els agents diuen en seu judicial que van veure cares d’odi l’1 d’Octubre, quan consideren que dir “presos polĂ­tics” ĂŠs una acusaciĂł de prevaricaciĂł per jutges i fiscals… i no acabarĂ­em. En tota lluita polĂ­tica hi ha una lluita pel relat, i avui, quan deuen faltar quinze dies per a la sentència, l’Estat ha continuat escrivint el seu relat i amb una lletra que, a aquesta hora, sembla molt gruixuda.

Informa:ARA.CAT (23-9-2019)

161 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: