L’ESTAT VOL TROBAR ELS DINERS QUE FINANCIEN LA CASA DE LA REPÚBLICA

( QUICO SALLÉS )
La maquinària de l’Estat s’ha posat en marxa per investigar d’on provenen els fons que financien la Casa de la República a Waterloo. Diverses accions judicials van encaminades a intentar trobar indicis d’aquesta tesi que sostè la Fiscalia i magistrat com el que investiga el sumari del Cas Estela o Voloh, sobre possible desviaments de fons de la Diputació. Per fer-ho, la Fiscalia i el Poder judicial han tornat a posar en circul·lació un vell conegut dels atestats contra el procés, el cap de la Unitat de la Policia Judicial a Catalunya de la Guàrdia Civil, el Tinent Daniel Baena. Altres investigacions a través de la Fiscalia també apunten cap a la mateixa direcció.

L’exemple paradigmàtic és la deriva del cas Estela que dirigeix el titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquin Aguirre. Aquest sumari investigava les fundacions vinculades a l’antiga Convergència, com CATmón i Igman, com a possibles perceptores de fons de la Diputació de Barcelona, durant el mandat de l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve. Aquell cas, operat pel Cos Nacional de Policia, va esclatar el maig de 2018 amb una sèrie de detencions i escorcolls.

A través d’aquell cas, l’Instructor va detectar un suposat desviament cap a les mateixes fundacions però aquest cop del Canal Olímpic de Castelldefels. En aquesta ocasió, el magistrat va nomenar policia judicial del cas la Guàrdia Civil. En una operació ràpida, batejada com a “Voloh” fa dues setmanes la policia judicial de l’institut armat va practicar quatre detencions i diversos escorcolls al Consell Català de l’Esport i a la Secretaria General de l’Esport. Entre els detinguts, el mateix secretari general, Gerard Figueras, i Maite Fandos, exregidora d’Esports a la Diputació de Barcelona i a l’Ajuntament de Barcelona de Xavier Trias. La causa està oberta pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d’influències per un import de dos milions d’euros.

El canvi de policies ha fet malfiar parts del sumari que entreveuen una altra derivada. Un dels principals investigats és Víctor Tarradellas, que en els documents comissats en la seu de les fundacions que presidia, hi haurien anotacions i informes sobre el procés independentista. “La policia ha triangulat, considera que Tarradellas, com amic de Carles Puigdemont, feia d’intermediari per finançar Waterloo o un suposat exili de membres del Govern”, comenten fonts jurídiques del cas a El Món. “Creen el relat que es cobraven subvencions per finançar operacions futures d’exili”, detallen amb sorpresa les mateixes fonts.

En la mateixa convicció es troben els implicats en l’escorcoll de la seu de l’Associació Catalana de Municipis. “Van estar 15 hores per dos papers que estan penjats a la web”, comenten fonts de l’ACM. La sensació dels escorcollats és que buscaven factures que es poguessin interpretar com a diners o recursos destinats cap a l’exili de Brussel·les o al finançament d’operacions en benefici del procés a l’estranger.

En aquesta línia, el Cos Nacional de Policia no només investiga l’entitat municipalista sinó altres fundacions que treballen fomentant Catalunya a l’exterior. De fet, el CNP ja ha sol·licitat diversa documentació a algunes entitats -que s’estimen romandre a l’espera- com ara convenis de col·laboració- per intentar trobar algun indici que els porti a concloure que s’ha utilitzat diner públic per finançar l’exili o qualsevol activitat a l’exterior que fomenti el procés.

En aquest marc s’entén la querella que Fiscalia Superior de Catalunya va interposar el passat 12 de novembre contra el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, per posar al sergent dels Mossos d’Esquadra Lluís Escolà com a escorta a Bèlgica del president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, al qual el Tribunal Suprem va processar per l’1-O i va declarar en rebel·lia. La querella criminal al·lega un presumpte delicte de prevaricació administrativa i de malversació de cabals públics contra Buch i el propi Escolà. Per això, el fiscal obre diligències, demana prendre declaració als dos querellats, i demana una fiança de 70.283 euros. Un avís a navegants.
Informa:ELMON.CAT (3-12-2019)

330 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: