L’EUROCAMBRA ES TREU DE SOBRE EL CAS PUIGDEMONT

“L’eurocambra es treu de sobre el cas Puigdemont ”
“Els eurodiputats electes de JxCat i ERC posen contra les cordes el procés espanyol per adquirir l’acta ”
” L’aparell del Parlament Europeu nega que hi hagi “un marc europeu” per resoldre el problema ”

( NATÀLIA SEGURA – BRUSSEL·LES )
Més de dos mili­ons de per­so­nes van voler que Car­les Puig­de­mont, Oriol Jun­que­ras i Toni Comín els repre­sen­tes­sin a l’única ins­ti­tució esco­llida democràtica­ment a la Unió Euro­pea en les pas­sa­des elec­ci­ons euro­pees del 26-M. La seva par­ti­cu­lar i polèmica situ­ació judi­cial ha fet aflo­rar una pro­blemàtica que posa con­tra les cor­des el sis­tema per triar els mem­bres de l’euro­cam­bra i, en espe­cial, el pro­ce­di­ment espa­nyol per pro­cla­mar els repre­sen­tants esco­llits a les urnes.

En el cas de Jun­que­ras, el Tri­bu­nal Suprem ha de deci­dir pri­mer si el dei­xarà anar a reco­llir l’acta, com ja va fer després de les elec­ci­ons espa­nyo­les, i si podrà par­ti­ci­par en la sessió de cons­ti­tució del Par­la­ment Euro­peu del 2 de juliol a Estras­burg. Per a Puig­de­mont i Comín el pro­blema és que la Junta Elec­to­ral Cen­tral (JEC) sosté que han d’anar pre­sen­ci­al­ment a Madrid a jurar la Cons­ti­tució per poder assu­mir el man­dat. Una mesura que els dos impli­cats rebut­gen al·legant la impre­cisió de la llei elec­to­ral espa­nyola i també perquè el procés per aga­far l’acta és dife­rent del d’altres estats de la Unió Euro­pea (UE).

Pilota a Madrid

Des de l’apa­rell de l’euro­cam­bra s’insis­teix que ells no tenen res a veure amb aquest embo­lic perquè les elec­ci­ons euro­pees se cele­bren per “encàrrec” als estats mem­bres. Fa poc el por­ta­veu de la ins­ti­tució, Jaume Duch, defen­sava que tot “es juga a Madrid” i que “no hi ha marc euro­peu” per resol­dre aquesta qüestió. “No entraré en infor­mes, o tri­bu­nals de justícia, o qui pot fer què, perquè no depèn del Par­la­ment Euro­peu i no hi ha posició que jo pugui expres­sar”, va dir.

És cert que cada estat de la UE orga­nitza les elec­ci­ons regint-se pels seus marcs elec­to­rals, però exis­teix, de fet, una “llei elec­to­ral” euro­pea del 1979, que va ser refor­mada en diver­ses oca­si­ons, en la qual s’esta­bleix un con­junt de “regles comu­nes” per efec­tuar els comi­cis arreu del bloc.

Mal­grat llençar la pilota a les auto­ri­tats espa­nyo­les, l’encara pre­si­dent de la cam­bra, el popu­lar Anto­nio Tajani, es va pren­dre la molèstia abans de les elec­ci­ons d’encar­re­gar un informe sobre aquesta pro­blemàtica al juris­con­sult de la ins­ti­tució. En les con­clu­si­ons del docu­ment s’asse­gura que “la presència a Madrid és necessària” per adqui­rir l’acta. “Si ell fos arres­tat fent això, les auto­ri­tats espa­nyo­les encara li podrien donar permís per fer-ho”, deia l’informe que en cap moment men­ci­o­nava el nom de Puig­de­mont o de Comín.

Tant la figura del juris­con­sult autor del text d’aquest informe com la del secre­tari gene­ral de l’euro­cam­bra que va vetar l’entrada com a euro­di­pu­tats elec­tes a l’expre­si­dent i excon­se­ller el 29 de maig, van ser cri­ti­ca­des per la seva vin­cu­lació política amb el Par­tit Popu­lar Euro­peu. Tres dels catorze vice­pre­si­dents de la mesa de l’euro­cam­bra van dema­nar públi­ca­ment expli­ca­ci­ons a Tajani per una decisió que és inèdita a la cam­bra i que el pre­si­dent va pren­dre de comú acord amb Klaus Welle, secre­tari gene­ral del Par­la­ment Euro­peu i mem­bre de la CDU ale­ma­nya.

LA DATA
17.6.2019
és la data de la convocatòria perquè els eurodiputats electes vagin a Madrid a jurar la Constitució

Tornarà la pilota a Luxemburg?

El que no aclareix l’informe de l’eurocambra sobre la immunitat i l’adquisició de l’acta és quines són les opcions que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï eventualment sobre aquest cas. Si tots tres presenten recurs a decisions de la JEC que els impedeixin estar el 2 de juliol a l’eurocambra, podrien demanar als tribunals espanyols que es plantegi una qüestió prejudicial a aquest alt tribunal amb seu a Luxemburg per considerar que el cas planteja dubtes sobre si la JEC aplica la llei electoral espanyola respectant els principis que marca la normativa europea. Els tribunals d’última instància estan obligats a sol·licitar aquesta pregunta prejudicial al TJUE, si aquest no s’ha pronunciat ja sobre el mateix cas.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (10-6-2019)

416 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: