L’EUROCAMBRA IMPIDEIX L’ENTRADA DE PUIGDEMONT I COMÍN, PRESSIONADA PER ESPANYA

Primers obstacles per a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín en la seva intenció de poder exercir d’eurodiputats. Tots dos han intentat entrar aquest dimecres al Parlament Europeu per recollir la documentació provisional, acompanyats d’altres eurodiputats electes com la número dos d’ERC, Diana Riba, però les autoritats de l’eurocambra no han deixat passar als polítics exiliats.

Només han estat vetats ells dos, ja que la resta de nous eurodiputats han pogut obtenir l’acreditació provisional que facilita el seu accés al Parlament mentre no arriben les comunicacions oficials dels estats membres. Tot i això, fonts de l’eurocambra asseguren que “el Parlament pot decidir no concedir cap facilitat fins a assegurar-se que la persona ha obtingut realment l’acta de diputat” i eviten explicar quin criteri s’ha seguit per impedir l’entrada de Puigdemont i Comín en aquest cas i permetre, en canvi, la d’altres nous europarlamentaris.

“La raó que ens han donat cau pel seu propi pes, perquè ens han dit que l’Estat no ha comunicat oficialment la llista d’electes”, ha dit Puigdemont a la sortida de la seu del Parlament Europeu a Brussel·les. L’expresident ha preguntat perquè diputats d’altres partits sí que podien entrar i ha assegurat que la resposta obtinguda és el “silenci”. Puigdemont ha criticat la “clara discriminació” i ha assegurat que s’intenta “estendre a les institucions europees els estàndards de violacions de drets que ja es donen a Espanya”. Ja ha avisat que defensaran els seus drets i exigiran responsabilitats i s’ha mostrat convençut que passarà el mateix que amb la Junta Electoral Central, que els va excloure de les llistes i finalment va haver de rectificar per ordre de la justícia.

Ciutadans va demanar per carta a Tajani impedir-li l’accés

Els nous eurodiputats de Ciutadans encapçalats per Luis Garicano han enviat aquest dimecres mateix una missiva al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani que Puigdemont “no pugui registrar-se ni obtenir l’acreditació per accedir a les instal·lacions del Parlament Europeu”. La carta ha estat enviada abans que Puigdemont intentés accedir a l’Eurocambra justament per fer els tràmits que Ciutadans demana a la missiva que siguin impedits.

El Parlament Europeu no argumenta, doncs, per quin motiu es decideix vetar l’entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín. Fonts de l’eurocambra ja avisaven ahir que en aquest cas es filaria prim i no es farien excepcions per facilitar tràmits com sí que es fan en altres ocasions. “El Parlament Europeu haurà de donar moltes explicacions perquè som representants de ciutadans europeus votats per més d’un milió de persones i ens estan impedint exercir els nostres drets”, ha etzibat l’expresident a l’exili. Més tard, les mateixes fonts de l’Eurocambra han explicat que no és la primera vegada que el Parlament decideix no donar una acreditació provisional si hi ha dubtes de si la persona serà definitivament inclosa a la llista oficial en casos, per exemple, d’impugnació de resultats.

PP, PSOE i C’s demanen suspendre les acreditacions provisionals

L’eurodiputada d’Esquerra Diana Riba, ha explicat que han pogut entrar “fàcilment” i han estat “tot el dia treballant dins el Parlament Europeu”, amb el seu company de grup Pernando Barrena (EH Bildu). Tant Barrena com Riba eren a la llista provisional d’eurodiputats i han pogut comprovar que també hi sortien els noms de Puigdemont, Comín i el d’Oriol Junqueras. “Hem vist que hi havia tres noms assenyalats en gris. És una llàstima enorme que el Parlament Europeu es presti a una discriminació totalment arbitrària contra dues persones electes”, ha explicat.

Justament davant aquesta polèmica, els eurodiputats del PP, del PSOE i de C’s, Esteban González Pons, Iratxe Garcia i Javier Nart, han demanat per carta a Antonio Tajani que fins que no es resolgui la qüestió, se suspengui les acreditacions provisionals que sí que s’han donat a d’altres eurodiputats espanyols. Consideren que són acreditacions que s’han “emès per error” perquè encara no hi ha la comunicació oficial de les autoritats espanyoles amb el llistat definitiu d’eurodiputats ja que el recompte de vots no s’ha acabat. Argumenten que la legislació espanyola impedeix que s’acreditin els eurodiputats si no han obtingut l’acta i creu que es produeix “inseguretat jurídica” perquè al llarg d’aquest dimecres s’han acreditat diversos eurodiputats espanyols.

Per tant, confirmen que la llista que tenien les autoritats de seguretat del Parlament Europeu no és una llista oficial sinó que ha estat decisió de l’Eurocambra presidida per Antonio Tajani vetar l’entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín.

L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, també ha reaccionat ràpidament a través de Twitter, criticant la decisió de l’eurocambra i avisant que “la partida legal està guanyada” i que, per això, fan servir “la força” com a un “últim recurs impropi de qualsevol parlament democràtic”. S’espera doncs que presentin una denúncia contra la mesa del Parlament Europeu davant al justícia belga i també una queixa davant la Defensora del Poble.

Informa:ARA.CAT (29-5-2019)

395 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: