L’EUROCAMBRA IMPIDEIX L’ENTRADA DE PUIGDEMONT I COM√ćN, PRESSIONADA PER ESPANYA

Primers obstacles per a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Com√≠n en la seva intenci√≥ de poder exercir d’eurodiputats. Tots dos han intentat entrar aquest dimecres al Parlament Europeu per recollir la documentaci√≥ provisional, acompanyats d’altres eurodiputats electes com la n√ļmero dos d’ERC, Diana Riba, per√≤ les autoritats de l’eurocambra no han deixat passar als pol√≠tics exiliats.

Nom√©s han estat vetats ells dos, ja que la resta de nous eurodiputats han pogut obtenir l’acreditaci√≥ provisional que facilita el seu acc√©s al Parlament mentre no arriben les comunicacions oficials dels estats membres. Tot i aix√≤, fonts de l’eurocambra asseguren que “el Parlament pot decidir no concedir cap facilitat fins a assegurar-se que la persona ha obtingut realment l’acta de diputat” i eviten explicar quin criteri s’ha seguit per impedir l’entrada de Puigdemont i Com√≠n en aquest cas i permetre, en canvi, la d’altres nous europarlamentaris.

“La ra√≥ que ens han donat cau pel seu propi pes, perqu√® ens han dit que l’Estat no ha comunicat oficialment la llista d’electes”, ha dit Puigdemont a la sortida de la seu del Parlament Europeu a Brussel¬∑les. L’expresident ha preguntat perqu√® diputats d’altres partits s√≠ que podien entrar i ha assegurat que la resposta obtinguda √©s el “silenci”. Puigdemont ha criticat la “clara discriminaci√≥” i ha assegurat que s’intenta “estendre a les institucions europees els est√†ndards de violacions de drets que ja es donen a Espanya”. Ja ha avisat que defensaran els seus drets i exigiran responsabilitats i s’ha mostrat conven√ßut que passar√† el mateix que amb la Junta Electoral Central, que els va excloure de les llistes i finalment va haver de rectificar per ordre de la just√≠cia.

Ciutadans va demanar per carta a Tajani impedir-li l’acc√©s

Els nous eurodiputats de Ciutadans encap√ßalats per Luis Garicano han enviat aquest dimecres mateix una missiva al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani que Puigdemont “no pugui registrar-se ni obtenir l’acreditaci√≥ per accedir a les instal¬∑lacions del Parlament Europeu”. La carta ha estat enviada abans que Puigdemont intent√©s accedir a l’Eurocambra justament per fer els tr√†mits que Ciutadans demana a la missiva que siguin impedits.

El Parlament Europeu no argumenta, doncs, per quin motiu es decideix vetar l’entrada de Carles Puigdemont i Toni Com√≠n. Fonts de l’eurocambra ja avisaven ahir que en aquest cas es filaria prim i no es farien excepcions per facilitar tr√†mits com s√≠ que es fan en altres ocasions. “El Parlament Europeu haur√† de donar moltes explicacions perqu√® som representants de ciutadans europeus votats per m√©s d’un mili√≥ de persones i ens estan impedint exercir els nostres drets”, ha etzibat l’expresident a l’exili. M√©s tard, les mateixes fonts de l’Eurocambra han explicat que no √©s la primera vegada que el Parlament decideix no donar una acreditaci√≥ provisional si hi ha dubtes de si la persona ser√† definitivament inclosa a la llista oficial en casos, per exemple, d’impugnaci√≥ de resultats.

PP, PSOE i C’s demanen suspendre les acreditacions provisionals

L’eurodiputada d’Esquerra Diana Riba, ha explicat que han pogut entrar “f√†cilment” i han estat “tot el dia treballant dins el Parlament Europeu”, amb el seu company de grup Pernando Barrena (EH Bildu). Tant Barrena com Riba eren a la llista provisional d’eurodiputats i han pogut comprovar que tamb√© hi sortien els noms de Puigdemont, Com√≠n i el d’Oriol Junqueras. “Hem vist que hi havia tres noms assenyalats en gris. √Čs una ll√†stima enorme que el Parlament Europeu es presti a una discriminaci√≥ totalment arbitr√†ria contra dues persones electes”, ha explicat.

Justament davant aquesta pol√®mica, els eurodiputats del PP, del PSOE i de C’s, Esteban Gonz√°lez Pons, Iratxe Garcia i Javier Nart, han demanat per carta a Antonio Tajani que fins que no es resolgui la q√ľesti√≥, se suspengui les acreditacions provisionals que s√≠ que s’han donat a d’altres eurodiputats espanyols. Consideren que s√≥n acreditacions que s’han “em√®s per error” perqu√® encara no hi ha la comunicaci√≥ oficial de les autoritats espanyoles amb el llistat definitiu d’eurodiputats ja que el recompte de vots no s’ha acabat. Argumenten que la legislaci√≥ espanyola impedeix que s’acreditin els eurodiputats si no han obtingut l’acta i creu que es produeix “inseguretat jur√≠dica” perqu√® al llarg d’aquest dimecres s’han acreditat diversos eurodiputats espanyols.

Per tant, confirmen que la llista que tenien les autoritats de seguretat del Parlament Europeu no √©s una llista oficial sin√≥ que ha estat decisi√≥ de l’Eurocambra presidida per Antonio Tajani vetar l’entrada de Carles Puigdemont i Toni Com√≠n.

L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, tamb√© ha reaccionat r√†pidament a trav√©s de Twitter, criticant la decisi√≥ de l’eurocambra i avisant que “la partida legal est√† guanyada” i que, per aix√≤, fan servir “la for√ßa” com a un “√ļltim recurs impropi de qualsevol parlament democr√†tic”. S’espera doncs que presentin una den√ļncia contra la mesa del Parlament Europeu davant al just√≠cia belga i tamb√© una queixa davant la Defensora del Poble.

Informa:ARA.CAT (29-5-2019)

269 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: