L’EUROCAMBRA PRESSIONA AMB UN INFORME CONTRA LA CANDIDATURA DE PUIGDEMONT

Aquesta tarda s’ha filtrat un informe des del Parlament Europeu a El Periódico i posteriorment a l’Agència EFE i a La Vanguardia que assegura que el president Carles Puigdemont no gaudiria de la immunitat que li atorgaria la condició d’eurodiputat fins que recollís l’acta a Madrid i assumís el càrrec a la sessió constitutiva de la nova eurocambra el 2 de juliol.

Es tracta d’un ‘informe confidencial’ dels serveis jurídics de l’eurocambra, segons que han explicat fonts del departament de comunicació del Parlament Europeu a VilaWeb, que es contradiu amb la interpretació que fins ara s’ha fet. L’informe no és decisori, ja que el plenari i el Tribunal de Justícia de la UE poden prendre la decisió que consideren convenient, segons que sostenen els advocats de Puigdemont.

Segons EFE, aquest informe dels serveis jurídics de l’eurocambra s’ha elaborat a petició de l’actual president de la institució, Antonio Tajani. ‘D’acord amb l’article 146 del reglament, la protecció de l’article 9 (immunitat) estén els seus efectes per als nous elegits en l’Eurocambra el 2 de juliol del 2019 a les 10 del matí’, diu l’informe. També diu que els dirigents independentistes han de jurar la constitució espanyola de manera ‘física’, tot i que hi ha precedents en què no ha estat necessari.

El president ha reaccionat amb ironia.

Específicament, l’informe que s’ha filtrat diu que és ‘necessària’ la presència de Puigdemont a Madrid i que juri la constitució per a ‘ser inclòs a la llista de diputats que les autoritats espanyoles comunicaran al Parlament Europeu’. Afegeixen: ‘Si fos detingut en aquest moment, les autoritats judicials espanyoles haurien d’autoritzar que pogués complir aquests tràmits. Sense aquesta autorització, la recollida de l’escó dependria de les autoritats judicials espanyoles.’

Sobre l’opció d’Oriol Junqueras de recollir l’acta i jurar la constitució, diu que en el passat les autoritats espanyoles han donat els permisos penitenciaris pertinents, però que s’ha de decidir ‘cas per cas i segons les circumstàncies’. Això deixaria la porta oberta perquè s’evités que Junqueras recollís l’acta d’eurodiputat.

 

L’ULTIMA PARAULA: EL TRIBUNAL DE LUXEMBURG

 

L’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, sosté que els eurodiputats gaudeixen d’immunitat des del moment en què es comuniquen els resultats electorals. ‘Si hem demostrat res fins ara, és que no acostumem a improvisar, fem les coses meditades. No és tan sols una persona, hi ha un equip de gent que pensa les coses i mira tots els angles. No actuem per impulsos’, va dir en una entrevista a RAC 1.

Jaume Alonso-Cuevillas, també advocat del president, va assegurar que l’última paraula la tindria el Tribunal de Justícia de la UE: ‘‘Ja comptem que ni la Junta Electoral ni el Tribunal Suprem espanyol no ens posaran cap facilitat. No cal ser endeví, però afortunadament això no es discutirà als tribunals espanyols i sí als europeus. Acabarem a Luxemburg, i aquí hi ha partit i debat’, va declarar a Europa Press.

Per la seva banda, el vice-president primer del parlament, Josep Costa, ha piulat una imatge amb un fragment de l’informe Donnez, que sempre se cita en les decisions sobre immunitat i que serveix perquè el Parlament Europeu interpreti des del 1986 que aquesta és efectiva des de la proclamació dels resultats.

Informa:VILAWEB.CAT (17-4-2019)
1.438 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: