L’EUROCAMBRA RETIRA LA IMMUNITAT A PUIGDEMONT AMB FORTA OPOSICIÓ: ARA, A MANS DE LA JUSTÍCIA

El Parlament Europeu ha retirat la immunitat del president Carles Puigdemont i dels consellers Toni Comín i Clara Ponsatí d’acord amb el suplicatori enviat pel Tribunal Suprem espanyol fa més d’un any. El ple de l’eurocambra ho ha aprovat en el cas de Puigdemont amb 400 vots a favor dels 693 emesos, 248 en contra i 45 abstencions. És a dir, 400 vots a favor de llevar-li la immunitat i 293 que no ho han avalat. És un resultat amb una forta oposició política, molta més que el centenar de vots dels grups Verds-ALE i Esquerra Unitària Europea que havien anunciat que s’hi oposarien.

En el cas de Comín i de Ponsatí, el vot ha estat molt semblant, amb quatre vots més a favor del suplicatori

La majoria política amb què els grups parlamentaris socialista, el PP europeu i els liberals (on hi ha Ciutadans) ha servit per a aprovar l’informe que en recomanava la retirada de la immunitat, però ho ha fet amb un resultat que evidencia el caràcter polític d’aquest procediment. A aquests s’hi ha afegit segurament una majoria dels eurodiputats del grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, on hi ha el partit d’extrema dreta Vox. Els grups Verds-ALE (on hi ha Esquerra) i l’Esquerra Unitària Europea (on hi ha Podem) ja van anunciar que s’hi oposarien en bloc, però la suma de tots dos grups són 112 eurodiputats. Hi ha hagut un gruix molt important d’eurodiputats dels grans grups de l’eurocambra que no han seguit a disciplina de vot que volien els seus col·legues espanyols. La votació, que es va fer ahir al vespre, ha estat secreta. Però hi ha hagut alguns eurodiputats que havien fet pública la seva posició d’oposar-se a la retirada de la immunitat; i entre aquests n’hi havia de socialistes, com ara l’ex-primer ministre de Malta, Alfred Sant, que va qualificar d’escàndol que se’ls pogués llevar la immunitat parlamentària.
Mantenen la condició d’eurodiputats

Des d’ara, tots tres continuen mantenint la condició d’eurodiputats i poden dur a terme la seva tasca com fins ara, però el procediment judicial de les euroordres es pot reactivar, tant a Bèlgica com a Escòcia. Abans, però, el Parlament Europeu comunicarà formalment el resultat de la votació a les autoritats espanyoles, i aquestes als tribunals belga i escocès. Però és ben probable que abans el magistrat instructor Pablo Llarena presenti unes qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè deixi clars els criteris pels quals es pot denegar una euroordre.

La defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí també s’activarà de seguida, i presentarà una demanda de nul·litat davant d’aquest mateix tribunal, a Luxemburg, perquè considera que el procediment del suplicatori ha estat ple d’irregularitats, des de la manca de neutralitat del president de la Comissió d’Afers Jurídics que en va fer la tramitació, fins a les filtracions i el trencament de la confidencialitat, passant per l’atribució incorrecta a Clara Ponsatí del delicte de malversació. Juntament amb aquesta demanda, demanaran mesures cautelars al Tribunal General de la Unió perquè els mantingui provisionalment la immunitat mentre no es resol la demanda.

Informa:VILAWEB.CAT (9-3-201)

236 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: