L’EUROCAMBRA TEM QUE ELS JUTGES DE LA UE REVOQUIN EL SUPLICATORI DE PUIGDEMONT

El Parlament Europeu tem que els tribunals de la Uni√≥ Europea reverteixin l’aixecament de la immunitat als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Com√≠n i Clara Ponsat√≠ per “irregularitats” en el proc√©s. “Hi ha una forta preocupaci√≥ a la cambra per la manca de rigor en el procediment”, apunten fonts parlament√†ries a l’ACN.

De fet, la cambra est√† preocupada per un eventual recurs judicial dels independentistes. “Podria avergonyir la instituci√≥”, diuen les mateixes fonts. Tamb√© afirmen que el president de l’Eurocambra, David Sassoli, va avisar al president del Comit√® d’Afers Jur√≠dics i eurodiputat de Cs, Adri√°n V√°zquez, que el suplicatori s’havia de gestionar “d’acord amb la legalitat”. Fonts del partit neguen cap toc d’atenci√≥.

Des de Ciutadans remarquen que en l’√ļltim mes l’√ļnic contacte que va tenir V√°zquez amb Sassoli va ser per pactar la investigaci√≥ de la filtraci√≥ de l’informe sobre el suplicatori contra Puigdemont. En canvi, les altres fonts afirmen que l’av√≠s es va enviar fa un mes i mig, √©s a dir, abans de la filtraci√≥. El ple de l’Eurocambra ha de votar la setmana que ve el suplicatori contra Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠. Fonts parlament√†ries avancen a l’ACN que la votaci√≥ es podria celebrar el pr√≤xim dimecres 10 de mar√ß. Tot i aix√≤, l’agenda definitiva encara s’ha de tancar amb els grups pol√≠tics aquesta setmana.

D’entrada, la cambra votar√† el suplicatori dels tres independentistes, malgrat que l’eurodiputada Clara Ponsat√≠ va denunciar l’aprovaci√≥ al Comit√® d’Afers Jur√≠dics d’un informe que mencionava el delicte de malversaci√≥ quan el Tribunal Suprem nom√©s la reclama per sedici√≥. Ponsat√≠ q√ľestiona que s’hagi fet una mera correcci√≥ al document i va demanar a Sassoli prendre “mesures” per reparar el dany causat.

Fonts parlament√†ries reconeixen el malestar per aquest error que s’afegeix a altres controv√®rsies com la filtraci√≥ de l’informe sobre el suplicatori de Puigdemont. Tamb√© dubten de la “imparcialitat” tant del president del Comit√® d’Afers Jur√≠dics, Adri√°n V√°zquez, com del ponent que va redactar l’informe que proposa l’aixecament de la immunitat, l’ultraconservador b√ļlgar, Angel Dzhambazki. En aquest sentit, asseguren que Sassoli es va posar en contacte amb V√°zquez per traslladar aquesta preocupaci√≥.

Amena√ßa d’arribar als tribunals

Des de JxCat han amena√ßat en diverses ocasions de portar el cas al TJUE des que va comen√ßar el proc√©s per aixecar la immunitat als seus eurodiputats. El partit de Puigdemont veu “irregularitats” en el procediment com “la manca d’imparcialitat” del president del comit√® i del ponent del cas, la fusi√≥ dels tres suplicatoris o l’aprovaci√≥ d’un informe erroni en el cas de Ponsat√≠. Els de Junts tamb√© critiquen que no s’hagi tradu√Įt “gran part” de la documentaci√≥ que van aportar o que no s’hagi q√ľestionat la compet√®ncia del Tribunal Suprem per emetre el suplicatori.

Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ fins i tot es plantegen demanar mesures cautelars al Tribunal de Just√≠cia de la UE si l’Eurocambra els retira la immunitat. Fonts parlament√†ries veuen amb preocupaci√≥ aquesta batalla judicial per les “irregularitats” que han vist en el procediment del suplicatori i, especialment, despr√©s del resultat del cas d’Oriol Junqueras al TJUE. Altres fonts parlament√†ries apunten que, per ara, els serveis jur√≠dics no analitzen la situaci√≥. De fet, asseguren que els juristes de la cambra “no entren en joc” fins que no es presenti un recurs als tribunals de la UE.

Informa:ELNACIONAL:CAT (2-3-2021)

188 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: