L’HORA DE LA PROTESTA CONTRA LA PUJADA DELS PREUS DE L’ELECTRICITAT

“Contra la pujada del preu de l’electricitat”
Un grup de partits sobiranistes han convocat per aquesta nit una apagada i una cassolada per protestar contra la brutal pujada dels preus de l’electricitat i per fer pressió davant del Govern espanyol perquè actuï amb més contundència davant les grans empreses elèctriques.

( MIQUEL PAYERAS )
Diferents partits sobiranistes han convocat per aquesta nit una apagada i cassolada contra la brutal escalada del preu de l’electricitat. Assenyalen com a responsables les grans empreses elèctriques i reclamen més decisió al Govern espanyol del PSOE i Unides Podem per fer front al problema.

Certament, que ha fet el Govern de Madrid davant de l’escalada dels preus de l’electricitat no ha estat gaire efectiu. I això que el desbocat increment s’ha convertit en un dels seus principals maldecaps polítics. En dona fe que tant el PSOE com el seu actual soci, Unides Podem, atacaven el Govern de Mariano Rajoy per ser responsable de la «pobresa energètica» que al seu parer patien molts espanyols. El preu del rebut s’ha duplicat des d’aleshores. Mostra fefaent de la -si més no- incòmoda situació en la qual es troba l’Executiu d’esquerres. No sap com fer front al seriós problema que afecta particulars i empreses, especialment a les famílies més vulnerables, sobretot ara que comença la tardor i d’aquí a molt poc temps es començaran a encendre les calefaccions.

El Govern de Pedro Sánchez ha intentant desviar l’atenció dient que la Unió Europea prohibia actuar sobre els impostos, fins que els baixà; acusà al govern anterior del PP de ser el responsable -així ho va dir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; ha assegurat que no es pot, legalment, posar un topall al preu quan el primer ministre francès l’ha anunciat… Des de gener passat s’han succeït les excuses i totes han anat quedant en evidència. Desesperat, el Govern espanyol decretà el passat 15 de setembre un seguit de mesures especials que, segons asseverà la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, suposaran una baixada del preu. Entre d’altres, es rebaixa l’impost especial de l’electricitat, es redueix el benefici de les empreses generadores, es limitarà la tarifa del gas… Les empreses elèctriques anunciaren tot d’una recursos als tribunals i criticaren el Govern per no fer res «real» per aturar els preus -que imputen a la pujada del gas.

Ribera va dir que «les mesures es notaran en el rebut de setembre». Tanmateix el preu mitjà de l’electricitat durant el mes de setembre fou el més alt de la història. I a l’octubre les coses no semblen millorar. Ahir, dijous, el preu mitjà al mercat majorista arribà als 288,53 euros per mega watt, una xifra que batia tots els rècords, superant en un 26% el darrer preu més alt, el del dia anterior, el dimecres, de 228,59 euros.

La progressió del preu ha anat creixent tot l’any però ha estat el passat estiu quan ha escalat fins a cotes elevadíssimes. Amb l’inici de la tardor les coses no han canviat. El setembre es van superar tots els registres. I aquest octubre no sembla que serà diferent. En una setmana, d’aquest dijous a l’anterior, s’ha disparat en un 52%. Respecte a fa un any, el creixement és del 570%.

Apagada de protesta. El sobiranisme ha decidit plantar cara a la brutal pujada dels preus de l’electricitat. Esquerra Republicana, EH-Bildu, Junts, la CUP, el BNG, Més Mallorca i Més Menorca han convocat el divendres 8 d’octubre una apagada elèctrica massiva -de les 22:00 a les 22:30- i una cassolada per protestar i «respondre al xantatge de les elèctriques davant dels preus desorbitats de l’electricitat», així com per exigir a l’Executiu de Madrid que faci passes concretes per solucionar el problema. Amb el lema «Desconnecta de les elèctriques», les forces independentistes i sobiranistes fan un «front comú contra l’oligopoli de les elèctriques i les seves amenaces», però també per «denunciar la inacció del govern espanyol a l’hora d’afrontar l’estafa elèctrica de manera estructural». S’adreçaren a sindicats, municipis, agents socials i tota mena d’associacions perquè se sumin a la protesta i així, entre tots, enviar un clar missatge tant a les elèctriques com al Govern. «Apaguem els llums i fem soroll perquè escoltin el nostre enuig, la nostra ràbia. Desconnecta les elèctriques!», reclamen. Les formacions convocants denuncien el que consideren la «gran estafa que s’està perpetrant contra la ciutadania», com és aquest increment desmesurat de preus, cosa que al seu entendre «és permesa per governs, (companyies) elèctriques i els interessos econòmics compartits per tots ells», tal i com ho provaria, al seu entendre, la «privatització d’empreses públiques, la desregulació del sistema i la manipulació del mercat».

El sobiranisme critica que el Govern del PSOE i d’Unides Podem només hagi «adoptat mesures conjunturals i pedaços per fer front a aquest escàndol», en referència al decret esmentat, quan «la pressió de l’opinió pública i de les forces polítiques sobiranistes i progressistes» l’han obligat a moure’s. Destaquen, així mateix, que la mínima reacció governamental ha tingut com a conseqüència que les grans empreses elèctriques «es rebel·len, amenacen i fan xantatge, no només al Govern, sinó a tota la ciutadania».

Els convocants reclamen, així mateix, la «sobirania energètica» per a País Basc, Galícia i Països Catalans com a alternativa a la «dependència política» respecte a l’Estat que consideren «una rèmora».

Nombroses associacions i entitats s’ha adherit a la iniciativa. Per la seva part, 26 associacions liderades per l’Assemblea Nacional Catalana emeteren ahir un comunicat en el qual insten la ciutadania «a la mobilització social i a la protesta focalitzada en contra aquests grans tenidors que juguen amb les nostres vides». Els signants assenyalen, «com a responsables directes de la pujada de preus de la llum, les grans indústries i empreses del sector energètic. Empreses energètiques que formen part d’una estructura al servei de les elits extractives espanyoles que sustenten i s’enriqueixen de l’Estat, al voltant del grup inversor IBEX-35». També critiquen el Govern espanyol «per la seva inoperància» davant de «la pobresa energètica que desgasta la gent, la societat». Asseguren que la pujada de preus de l’electricitat és un risc «pel teixit econòmic i empresarial dels Països Catalans». L’única solució, conclou el comunicat de les diferents entitats liderades per l’ANC, és «avançar cap a la sobirania energètica».
Informa:ELTEMPS.CAT (8-X-2021)

155 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: