L’IEC RENYA CASADO I EL TITLLA D’IGNORANT PER NEGAR LA UNITAT DE LA LLENGUA

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha emès aquest dimarts un comunicat en el qual considera que les afirmacions del cap de setmana passat del líder del PP, Pablo Casado, en les quals va negar que a les Illes Balears es parli català, “són producte de la ignorància o de la mala fe”.

Durant la clausura del XVI congrés del PP de Balears, Casado es va dirigir als congressistes i va exclamar que “a Balears no parleu català”, sinó “mallorquí”, “menorquí”, “eivissenc” o “formenterenc”. En el seu comunicat, l’IEC indica que, “com a institució acadèmica de la llengua catalana, rebutja que s’utilitzi la llengua com a element de crispació i amb interessos partidistes”.
Les llengües tenen varietats territorials

L’IEC assenyala que les modalitats lingüístiques esmentades per Pablo Casado, així com l’alguerès, el valencià o el rossellonès, “són denominacions legítimes que fan referència a varietats de la llengua catalana als diferents territoris i no posen en dubte la unitat essencial de la llengua”.

Afegeix que “totes les llengües sense distinció -i la llengua espanyola no és cap excepció- tenen varietats territorials amb denominacions específiques”. “En el cas de l’espanyol -continua l’IEC- aquestes varietats no són només les pròpies dels països hispanoamericans, sinó també les pròpies del mateix territori de la península Ibèrica”.
La importància de la comunitat acadèmica internacional

També ressalta l’IEC que la comunitat acadèmica internacional considera el català tal com està definit en el seu Diccionari de la llengua catalana: “Llengua romànica parlada a Catalunya, en la major part del País Valencià, a les Illes Balears, a la Franja de Ponent, a la Catalunya Nord, Andorra, a la ciutat sarda de l’Alguer i a la comarca murciana del Carxe».

Recorda, en aquest sentit, que el mateix Diccionari de la llengua espanyola, de la Real Acadèmia Espanyola (RAE), defineix el català com la “llengua romànica que es parla a Catalunya i en altres dominis de l’antiga corona d’Aragó”, una definició que per a l’IEC “deixa clara la unitat de la llengua catalana”.

A més, destaca que una de les accepcions de la paraula ‘mallorquí’ és, segons la RAE, “varietat del català que es parla a Mallorca”, de forma similar a com defineix el ‘murcià’ i l’’andalús’, entre altres, com a “varietat de l’espanyol que es parla” a les regions respectives.

Les paraules de Casado han portat cua, ja que personalitats com Carod-Rovira o Albert Pla han criticat i fet mofa de les seves afirmacions. “Soy Albert Pla y gracias al PP hablo 10 idiomas: Catalán, leridano, valenciano, mallorquín, menorquín, ibizenco, formenterenc, aragonés oriental y andorrano. Tambien chapurreo el castellano. He de practicar lo de las tildes. El curso que viene empiezo con el gerundés”, ha dit l’artista.
Informa:ELNACIONAL.CAT (27-VII-2021)
N.de la R.
Em sembla bé aquesta declaració oficial de l’Institut d’Estudis Catalans.De tant en tant cal aixecar la veu davant de tantes barbaritats. Tot amb tot, penso que seria hora de denunciar-ho als tribunals, especialment al Tribunal de Drets Humans.No es tracta simplement d’un delicte d’odi,sinó d’un acte criminal, d’un acte de genocidi cultural.I fins que no aprenguem a dir les coses pel seu nom no avanaçarem gaire. Amb tot, val més això que re
s.

137 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: