L’INDEPENDENTISME ACORDA DEFENSAR L’ESCÓ DE JUVILLÀ SENSE POSAR EN RISC ELS FUNCIONARIS

( SARA GONZÁLEZ )
L’escó de Pau Juvillà es defensarà sempre i quan no es posi en risc cap funcionari. Aquesta és la principal conclusió del dictamen acordat pels grups independentistes en ple xoc amb la Junta Electoral Central. Així ho han portat en el text que es vota a la comissió de l’estatut del diputat els membres de la CUP, d’ERC, de Junts, òrgan que s’ha reunit enmig de la polèmica desconvocatòria de l’activitat parlamentària promoguda des de la mesa que presideix Laura Borràs i que encara és vigent. Els grups independentistes responen així a la JEC mentre no arriba el posicionament de l’alt tribunal a la petició de mesures cautelars i quan falta poc més de 24 hores perquè expiri el termini de cinc dies que l’òrgan administratiu va donar a la presidenta de la cambra per executar la retirada de l’escó del cupaire.

“Les forces polítiques del Parlament consideren que el límit a la desobediència política a la repressió de l’Estat passa per preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal i comptable per la que puguin ser perseguits”, recull el dictamen. El redactat recull, com ja es va votar el 16 de desembre, que Juvillà continua sent diputat perquè no hi ha sentència ferma del Suprem. Amb tot, puntualitza que l’ordre de la JEC “tampoc pot ser executat mentre la Sala Tercera del Tribunal Suprem tingui pendent la resolució de la mesura cautelar sol·licitada i que ja ha estat admesa a tràmit”. Es tracta d’una novetat que fa evident les dificultats de la cambra per desobeir una eventual ordre del Suprem encara que no hi hagi sentència ferma, a no ser que políticament es decideixi desobeir el tribunal amb totes les conseqüències.

La cuina del dictamen no ha estat precisament plàcida -com tampoc ho va ser la reunió de la mesa del dimarts-, fins al punt que la comissió s’ha hagut d’ajornar dues hores. Tant la fotografia de Borràs amb Junts, ERC i CUP com la votació conjunta d’aquest dimecres és només una posada en escena darrere de la qual es mantenen discrepàncies. Segons fonts coneixedores de les negociacions, el text inicial, redactat per Junts, era similar al que es va votar ja el 16 de desembre i ha estat rebut com a insuficient pels anticapitalistes.

La CUP reclamava a la presidenta del Parlament anar més enllà i fos coherent. Entenen que desobeir la JEC i protegir Juvillà implica fer explícita la desobediència garantint tots els drets del cupaire i assumint les conseqüències per part dels responsables polítics i preservant els funcionaris. Això passa, entenen, per garantir tant el vot com la retribució que li correspon a Juvillà com a electe, almenys fins que no hi hagi un pronunciament del Suprem.

ERC, per la seva banda, ha concentrat les negociacions en deixar clar que es preservessin els funcionaris de la cambra, l’argument amb el quals la passada legislatura la mesa presidida per Roger Torrent va retirar l’acta a Quim Torra un cop el Suprem va ordenar complir amb la directriu de la JEC. Els republicans també han reclamat a tots els grups que, un cop s’aprovi el dictamen, es reprengui l’activitat parlamentària “tan aviat com sigui possible”. Sobretot, asseguren, tenint present que estan en l’aire carpetes com la llei antidesnonaments que es pretenia portar al ple de la setmana que ve, del qual no s’ha fixat l’ordre del dia.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (2-2-2022)

81 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: