L’INDEPENDENTISME ACORDA QUE NOMÉS EL PARLAMENT DECIDEIX SOBRE TORRA

“El Parlament reivindica la voluntat sobirana de la ciutadania de Catalunya, expressada en les eleccions al Parlament de Catalunya, per sobre de qualsevol criminalització, amenaça o intimidació o intent de deslegitimació per part de la judicatura o la fiscalia espanyoles. En aquest sentit, recorda que només la majoria d’aquest Parlament té legitimitat per atorgar o retirar la confiança al president i el Govern de la Generalitat”. Aquest és el cinquè punt de la proposta de resolució conjunta de Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP votada aquest divendres al debat de política general. La iniciativa s’ha validat per 69 vots a favor i 64 en contra.

El text conjunt aprovat per les forces independentistes de la cambra -els comuns no s’hi han sumat- arrenglera JxCat, ERC i la CUP al costat de Quim Torra, per bé que el rebuig a la inhabilitació del president no té concrecions. De fet, el propi president del Parlament, Roger Torrent, ja ha admès que activarà el compte enrere cap a les eleccions si Torra és inhabilitat i no hi ha substitut. Torra ja ha manifestat que no vol que es postuli un candida que el succeeixi. Carles Puigdemont, tampoc.

L’acord pres per la majoria independentista de la cambra -sense el suport de la resta de forces parlamentàries- arriba l’endemà que el president de la Generalitat confirmés que no pensa convocar eleccions abans de ser inhabilitat pel Suprem. Després de la vista a Madrid, Torra ja va responsabilitzar l’Estat de paralitzar la Generalitat en plena pandèmia. La proposta dels tres grups independentistes al Parlament “rebutja” la “possible condemna” del president, i sosté que els fets no són “constitutius” de cap delicte. “Estan emparats per la llibertat d’expressió i la inviolabilitat parlamentària”, apunten JxCat, ERC i CUP en la proposta.

El text reivindica el dret a l’autodeterminació amb aquesta fórmula, sense fer-ho de manera directa: “El Parlament reitera la seva solidaritat amb ell [el president] davant dels dos processos judicials injustos als quals s’enfronta per haver defensat les institucions catalanes, la llibertat d’expressió, la llibertat dels presos i dels exiliats i el dret a l’autodeterminació”. “Per als independentistes […] és impossible trobar justícia a l’estat espanyol, al contrari que als tribunals europeus, on s’ha demostrat que el moviment independentista ha actuat sempre per mitjans pacífics i democràtics”, destaca la proposició pactada per la majoria parlamentària, que critica el govern espanyol.

Torra deixa la legislatura en mans del Suprem
El president descarta convocar eleccions i certifica que serà el tribunal qui provoqui una “cursa irresponsable”; la resposta de l’independentisme, condicionada pel calendari dels comicis

Per què? Per aquesta constatació: “Amb el canvi de govern a l’estat espanyol no ha canviat la dinàmica repressiva ni la persecució judicial envers els líders catalans escollits a les urnes ni altres moviments de dissidència política”. Un missatge dirigit al PSOE però també a Unides Podem, amb qui governen en coalició i que, de moment, no dona fruits pel que fa al diàleg. El text també condemna els “reiterats intents desestabilitzadors de l’Estat” en contra de les institucions, l’economia i el benestar de la ciutadania de Catalunya “en una situació d’emergència sanitària, social i econòmica com l’actual”.

La proposta es tanca amb el punt número deu: “El Parlament renova el seu compromís amb la ciutadania de Catalunya i amb la seva voluntat majoritària per tal d’assolir democràticament la independència, com a única manera de protegir les institucions i el benestar social i econòmic del país”. A banda d’aquesta proposta, JxCat i ERC n’han presentat més d’una trentena de forma conjunta per fer costat al Govern.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (18-9-2020)

234 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: