L’INDEPENDENTISME BLASMA ILLA PEL CASTELLÀ: “EMULA LA DRETA ESPANYOLISTA “

Salvador Illa ha tornat a fer part del seu discurs en castellĂ  durant el segon debat d’investidura aquest dimarts, com ja va fer en el primer que es va celebrar el passat divendres. I això li ha tornat a comportar les crĂ­tiques de bona part de l’independentisme.

El diputat de JxCat Jaume Alonso Cuevillas, secretari de la Mesa, ha acusat Illa d'”emular la dreta espanyolista parlant en castellĂ  al ple del Parlament”. “Cada cop mĂŠs lluny dels grans consensos de paĂ­s. De debò algĂş espera poder pactar res amb els socialistes?”, ha preguntat.

L’exdiputat d’ERC JosĂŠ RodrĂ­guez, exmembre del PSC, ha recordat que “fa poc mĂŠs de 10 anys el president Montilla sortia a defensar l’Estatut retallat pel Tribunal Constitucional”. “Fa set anys Iceta parlava de referèndum acordat amb l’Estat. 10 anys desprĂŠs Illa parla de passar pĂ gina en castellĂ ”, ha afegit constatant la deriva espanyolista dels socialistes.

TambĂŠ ha denunciat el canvi de llengua d’Illa Plataforma per la Llengua. “Mentre Salvador Illa tria parlar castellĂ  al Parlament, el seu partit impedeix que es pugui parlar catalĂ  al CongrĂŠs o a la UniĂł Europea. MĂŠs que un dret, Illa exerceix un privilegi imposat i discriminatori. Queda clar: els socialistes ja no aposten per normalitzar el catalĂ ”, ha lamentat l’entitat.


La patacada de la llei CelĂĄa

Totes aquestes crítiques es produeixen pocs dies desprÊs que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul¡lÊs dos projectes lingßístics escolars perquè nomÊs tenien com a llengua vehicular el català. Així doncs, el tribunal va considerar que incomplien la recent legislació educativa aprovada en el CongrÊs dels Diputats, popularment coneguda com a llei Celåa, que contempla que el 25% del programa es faci en espanyol.

Precisament aquesta sentència ha estat utilitzada avui per JxCat per recordar als republicans que ja els van advertir que la llei CelĂĄa no blindava la immersiĂł lingßística. Precisament ahir ja ho va denunciar el president a l’exili, Carles Puigdemont, en un tuit. “Em dol molt que no s’haguessin atès els advertiments. El pactisme mĂ gic tĂŠ aquestes coses. Et penses que tens un acord que blinda la immersiĂł lingßística, i descobreixes que t’han tornat a ensarronar. Tots hi hem caigut en aquest miratge. Cal aprendre’n (i tenir mĂŠs humilitat)”, va escriure.
Informa:ELNACIONAL.CAT (30-3-2021)

274 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: