L’INDEPENDENTISME DIVIDEIX, PERÒ RECÒRRER ALS JUTGES I POLICIES UNEIX ?

“Negar (i separar) ”
( ANTONI PUIGVERD )

Ahir, en un article clarivident, Fèlix Riera descrivia l’efecte paralitzador que té a la política catalana la creixent hegemonia independentista (que corre per superar el 50% dels vots). Riera fugia dels tòpics habituals. Certament, el monocultiu independentista està paralitzant Catalunya: la gestió del Govern ha deixat el país avariat en un voral de carretera. Però a la Catalunya política hi ha, com a mínim, dues paràlisis més; i no se’n parla. Una és el resultat d’un encanteri. Els mitjans de comunicació catalans (i espanyols) estan bocabadats davant l’espectacle de la competició entre Puigdemont i Junqueras; entre el nou partit de Puigdemont i els seu expartit, el PDECat; entre aquest i el flamant PNC de Pascal; entre la CUP i ERC, etcètera. En el campionat polític català sembla que ja només hi juguin equips independentistes.

On són els opositors? Cantant la cançó de sempre: fa vuit anys que sentim les mateixes crítiques contra l’independentisme (brillants com les d’Iceta, cultes com les de Fernández, tremendistes com les de Carrizosa). No sembla que mobilitzin gaire, atès que les enquestes auguren una considerable baixada del vot no independentista. És estrany que aquests partits no es preguntin el perquè de la previsible abstenció. Dels mals que causa l’independentisme no paren de parlar-ne. Però els seus votants, en comptes de fer-los costat, reculen, s’inhibeixen. Volen deixar lliure el pas a l’independentisme?

L’independentisme divideix, però recórrer a la policia i als jutges reuneix?

El segon element de la paràlisi de l’altre costat té a veure amb les excuses. L’adoctrinament de TV3 i Catalunya Ràdio, la propaganda, etcètera. Quants anys fa que repeteixen aquesta mitja veritat? Certament, la parcialitat dels mitjans públics catalans, a més d’espúria, influeix en el clima polític, però això no explica la desmobilització dels partidaris d’una Catalunya espanyola. Ni explica la força de l’independentisme en plena pandèmia, en plena ruïna. Les cadenes espanyoles arriben perfectament als votants catalans i esbomben, dia sí, dia també, els menús preferits dels partits no independentistes. No, la propaganda no explica ni l’èxit dels uns ni la depressió dels altres.

Fiar-ho tot a la via judicial i policial ha estat el tercer gran error paralitzant de l’oposició catalana (i de l’Estat, Casa Reial inclosa). De què serveix votar, si la Guàrdia Civil, Marchena i el Tribunal de Cuentas són més eficients? Es diu que l’independentisme divideix, però recórrer a la policia i als jutges reuneix? Què proposa l’oposició catalana per sortir del maremàgnum causat fa deu anys pel fracàs judicial del nou Estatut? A més de barrar el pas a l’independentisme, quin projecte posen en consideració dels catalans?

Dues preguntes més. Per què callen, els no independentistes, quan Aznar i Ayuso acusen de sospitós el ministre Illa, només pel fet de ser català, quan durant aquests duríssims mesos de la Covid ha demostrat una lleialtat institucional exemplar? Callant davant d’aquesta repugnant acusació separadora, què s’espera?
Informa:LAVANGUARDIA.CAT (7-10-2020)

190 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: