L’INDEPENDENTISME ES DESSAGNA AL PARLAMENT AMB EL CAS JUVILL√Ä

“L‚Äôindependentisme es dessagna al Parlament amb el cas Juvill√†”:
Creuament d’acusacions entre els grups independentistes arran del no a la petici√≥ de delegaci√≥ de vot del cupaire.
( MARTA LASALAS )

L’independentisme ha sortit profundament esquerdat aquesta tarda de la votació al Parlament amb què havia de blindar l’escó del cupaire Pau Juvillà. Els retrets entre els independentistes arran de la petició de la CUP al darrer moment de delegació de vot de Juvillà i la negativa de la presidenta, Laura Borràs, a acceptar-la ha provocat que els diputats cupaires no participessin en la votació del dictamen. L’enfrontament s’ha fet evident al ple, però ha esclatat fora de l’hemicicle, on els retrets entre els tres grups independentistes s’han transformat en un ruixat.

En el moment en qu√® Borr√†s, ha entrat al ple acompanyada de la c√ļpula de Junts, ning√ļ de la resta de grups sabia si s‚Äôhavia acceptat la delegaci√≥ del vot de Juvill√†. No ho sabia la CUP ni tampoc ERC. Vox s’ha encarregat d’interpel¬∑lar la presidenta i Borr√†s ha anunciat que la delegaci√≥ de vot no havia estat acceptada. Com a protesta, la cupaire Eul√†lia Reguant ha explicat que el seu grup no participaria a la votaci√≥ del dictamen que el dia abans havia tancat la comissi√≥ de l‚Äôestatut del diputat per blindar l‚Äôesc√≥ de Juvill√†.

Als passadissos de la Cambra els retrets s’han desfermat tan bon punt ha acabat la sessi√≥. Si els cupaires denuncien que Juvill√† no ha estat convocat al ple ni ha pogut votar i que, per tant, ja ha estat apartat del Parlament, Junts replica que hi havia un acord perqu√® el cupaire no deman√©s la delegaci√≥ del vot, igual com tampoc va votar en el ple de desembre en qu√® es va ratificar per primer cop el seu esc√≥. El partit de Puigdemont retreu que han sabut pels mitjans que es demanaria la delegaci√≥ i que no s’ha formalitzat la petici√≥ fins a mitja hora abans del ple, i conclouen que els moviments de la CUP semblen dirigits a provocar que Borr√†s incorri en desobedi√®ncia. De la seva banda, ERC no oblida les acusacions que es van dirigir contra el republic√† Roger Torrent, quan el Parlament va prendre l‚Äôesc√≥ al president Quim Torra, retreu ara a Junts el paper de Borr√†s i nega que que hi hagu√©s cap acord sobre la delegaci√≥ del vot.
Negativa dels funcionaris

La tensió ha recorregut els passadissos del Parlament amb intensitat. I ni tan sols els funcionaris se n’han deslliurat. Aquesta mateixa tarda s’ha fet saber formalment a la Mesa que el funcionaris havien bloquejat el Sistema d’Informació de l’Activitat Parlamentària (SIAP), que controla informàticament les votacions i les delegacions de vot, per evitar incórrer en desobediència. Això ha obligat a fer la votació del dictamen sobre l’escó de Juvillà a mà alçada. Ha estat també la raó per la qual cap grup havia rebut les delegacions de vot abans de començar el ple.

A més, fonts del Parlament asseguren que quan la CUP s’ha dirigit al registre per entrar la petició de delegació de vot de Juvillà, la funcionària s’ha negat a tramitar la documentació. Segons aquestes fonts, la insistència dels cupaires perquè s’entrés al registre la petició ha provocat una queixa de la funcionària als seus superiors que ha assegurat sentir-se coaccionada.

El colofó de tot plegat ha estat la decisió de la secretària general del Parlament de presentar aquest vespre un escrit a la Mesa en què exposa que, per imperatiu legal i per evitar imputacions sobre ella mateixa i altres funcionaris, ha de donar a la Mesa del Parlament instruccions per obeir els acords de la JEC. En acabar el ple del Parlament, ha arribat un nou requeriment de la Junta Electoral Central a Borràs advertint que pot incórrer en responsabilitats si no procedeix a l’immediat compliment de l’ordre d’inhabilitació.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-2-2022)

89 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: