L’INDEPENDENTISME ES MULLA CONTRA EL VETO A PUIGDEMONT

“Prou manipulació electoral”. Aquest ha estat el lema central de la manifestació que -malgrat el mal temps- ha aconseguit aplegar centenars de persones davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona, i de forma descentralitzada també a Girona, Lleida i Tarragona. Sota el reclam de drets civils i polítics, partits i entitats sobiranistes han protestat contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’apartar Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de les eleccions espanyoles del 26 de maig.

La manifestació s’ha produït just després de la inesperada resolució de la Fiscalia Provincial de Madrid sobre la decisió de la JEC. En aquesta, el ministeri fiscal s’ha posicionat a favor d’admetre a tràmit el recurs de Junts per Catalunya (JxCat), esgrimint que els tres exiliats tenen el dret de ser escollits, i que no permetre la seva candidatura podria vulnerar el seu dret fonamental de sufragi passiu.
La concentració ha començat poc abans de les 19.00 hores, ja amb desenes de paraigües omplint el carrer Mallorca. Els polítics han estat els primers en arribar, i no han tardat a comentar la consideració de la Fiscalia, que contradiu la decisió de la Junta Electoral.

La candidata de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, ha assegurat que el jutge els acabarà donant la raó perquè els catalans estan “al costat correcte de la legalitat i de la història”. “És claríssim que l’Estat vol silenciar el president Puigdemont”, ha declarat, entre proclames de president a Puigdemont, però també una fina pluja que no ha deixat de caure ni un sol moment. I sobre aquesta, n’ha parlat l’alcaldable d’ERC a la ciutat, Ernest Maragall. “Avui la pluja és també un clam de llibertat”, ha afirmat.

Maragall ha celebrat que l’Estat estigui entrant en un “desconcert intern” ple de contradiccions, i ha assegurat que, si finalment Puigdemont, Comín i Ponsatí no resulten escollits, serà per una qüestió de resultats democràtics, no d’impediments de la JEC.

Carles Riera, diputat de la CUP, ha denunciat que la JEC no actuï “com un actor institucional neutral”, sinó que busqui “condicionar el procés polític electoral en favor del règim”, i els dirigents de l’ANC i Òmnium han instat la ciutadania a dir “prou”. “Hem de sortir al carrer per dir que ja n’hi ha prou de la situació de repressió i vulneració de drets fonamentals”, ha afirmat el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, mentre que la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha reclamat “passar a l’ofensiva”.

Els promotors de l’acte -l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, i els principals partits sobiranistes- han assegurat que Puigdemont, Comín i Ponsatí són víctimes d’una “nova jugada de l’estat espanyol” que “utilitza les institucions per vulnerar els drets fonamentals de tota la població”. D’aquesta manera, han lamentat a través d’un manifest, la Junta Electoral s’ha convertit en la nova “joguina” de l’Estat per “desactivar” l’independentisme, a través d’un “joc brut, arbitrari i antidemocràtic”.

Partits i entitats han recordat que no només s’estan vulnerant els drets dels tres exiliats, sinó també de tots els ciutadans als càrrecs públics. Per tant, es vulnera el dret al sufragi passiu.

El 21-D, el primer intent

En el mateix manifest han denunciat que aquesta no és la primera “ingerència inacceptable” de la Junta Electoral. El passat 21 de desembre, han recordat, “ja van intentar manipular les urnes privant els candidats presos polítics poder fer campanya”.

Però tot ha anat més enllà, han continuat denunciant, ja que també s’han “censurat paraules als mitjans públics” i s’ha prohibit el color groc. “Que la Junta Electoral censuri candidatures en unes eleccions és un fet insòlit en qualsevol país democràtic”, han denunciat. I més enllà d’aquí, també incoherent, ja que Lluís Puig, exconseller a l’exili, va poder ser candidat al Senat en les passades eleccions espanyoles.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (
450 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: