L’INDEPENDENTISME ES MULLA CONTRA EL VETO A PUIGDEMONT

“Prou manipulaci√≥ electoral”. Aquest ha estat el lema central de la manifestaci√≥ que -malgrat el mal temps- ha aconseguit aplegar centenars de persones davant de la delegaci√≥ del govern espanyol a Barcelona, i de forma descentralitzada tamb√© a Girona, Lleida i Tarragona. Sota el reclam de drets civils i pol√≠tics, partits i entitats sobiranistes han protestat contra la decisi√≥ de la Junta Electoral Central (JEC) d’apartar Carles Puigdemont, Toni Com√≠n i Clara Ponsat√≠ de les eleccions espanyoles del 26 de maig.

La manifestaci√≥ s’ha produ√Įt just despr√©s de la¬†inesperada resoluci√≥ de la Fiscalia Provincial de Madrid sobre la decisi√≥ de la JEC. En aquesta, el ministeri fiscal s’ha posicionat a favor d’admetre a tr√†mit el recurs de Junts per Catalunya (JxCat), esgrimint que els tres exiliats tenen el dret de ser escollits, i que no permetre la seva candidatura podria vulnerar el seu dret fonamental de sufragi passiu.
La concentraci√≥ ha comen√ßat poc abans de les 19.00 hores, ja amb desenes de paraig√ľes omplint el carrer Mallorca. Els pol√≠tics han estat els primers en arribar, i no han tardat a comentar la consideraci√≥ de la Fiscalia, que contradiu la decisi√≥ de la Junta Electoral.

La candidata de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, ha assegurat que el jutge els acabar√† donant la ra√≥ perqu√® els catalans estan “al costat correcte de la legalitat i de la hist√≤ria”. “√Čs clar√≠ssim que l’Estat vol silenciar el president Puigdemont”, ha declarat, entre proclames de president a Puigdemont, per√≤ tamb√© una fina pluja que no ha deixat de caure ni un sol moment. I sobre aquesta, n’ha parlat l’alcaldable d’ERC a la ciutat, Ernest Maragall. “Avui la pluja √©s tamb√© un clam de llibertat”, ha afirmat.

Maragall ha celebrat que l’Estat estigui entrant en un “desconcert intern” ple de contradiccions, i ha assegurat que, si finalment Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ no resulten escollits, ser√† per una q√ľesti√≥ de resultats democr√†tics, no d’impediments de la JEC.

Carles Riera, diputat de la CUP, ha denunciat que la JEC no actu√Į “com un actor institucional neutral”, sin√≥ que busqui “condicionar el proc√©s pol√≠tic electoral en favor del r√®gim”, i els dirigents de l’ANC i √ímnium han instat la ciutadania a dir “prou”. “Hem de sortir al carrer per dir que ja n’hi ha prou de la situaci√≥ de repressi√≥ i vulneraci√≥ de drets fonamentals”, ha afirmat el vicepresident d’√ímnium, Marcel Mauri, mentre que la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha reclamat “passar a l’ofensiva”.

Els promotors de l’acte -l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), √ímnium Cultural, i els principals partits sobiranistes- han assegurat que Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ s√≥n v√≠ctimes d’una “nova jugada de l’estat espanyol” que “utilitza les institucions per vulnerar els drets fonamentals de tota la poblaci√≥”. D’aquesta manera, han lamentat a trav√©s d’un manifest, la Junta Electoral s’ha convertit en la nova “joguina” de l’Estat per “desactivar” l’independentisme, a trav√©s d’un “joc brut, arbitrari i antidemocr√†tic”.

Partits i entitats han recordat que no nom√©s s’estan vulnerant els drets dels tres exiliats, sin√≥ tamb√© de tots els ciutadans als c√†rrecs p√ļblics. Per tant, es vulnera el dret al sufragi passiu.

El 21-D, el primer intent

En el mateix manifest han denunciat que aquesta no √©s la primera “inger√®ncia inacceptable” de la Junta Electoral. El passat 21 de desembre, han recordat, “ja van intentar manipular les urnes privant els candidats presos pol√≠tics poder fer campanya”.

Per√≤ tot ha anat m√©s enll√†, han continuat denunciant, ja que tamb√© s’han “censurat paraules als mitjans p√ļblics” i s’ha prohibit el color groc. “Que la Junta Electoral censuri candidatures en unes eleccions √©s un fet ins√≤lit en qualsevol pa√≠s democr√†tic”, han denunciat. I m√©s enll√† d’aqu√≠, tamb√© incoherent, ja que Llu√≠s Puig, exconseller a l’exili, va poder ser candidat al Senat en les passades eleccions espanyoles.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (
386 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: