(CESC MASDEU )
Enmig de les negociacions entre la CUP i el Govern per acordar els pressupostos, els coneguts com els nou de Lledoners s’asseuran al banc dels acusats. Avui i demà tornarà a emergir una de les principals reivindicacions cupaires: la retirada de les acusacions contra manifestants. El Govern demana un quinze mesos de presó per a tres dels nou de Lledoners, encausats per les protestes al voltant de la presó durant el trasllat dels presos a Madrid pel judici del Procés. La Fiscalia atribueix a sis dels manifestants un delicte de desordres públics i demana per a ells tres anys de presó. A més, a tres manifestants els suma un delicte d’atemptat a l’autoritat, que augmenta la pena fins als set anys. Avui comença el judici a Manresa.
Però aquest només serà un punt de partida d’un altre any intens als tribunals. Una de les pròximes cites, de fet, afecta directament els cupaires: el 24 de novembre el Tribunal Superior de JustÃcia de Catalunya jutjarà el diputat de la CUP Pau Juvillà , acusat de desobediència per no haver retirat llaços grocs de les finestres del seu despatx a la Paeria. I l’endemà set activistes més hauran d’afrontar un judici per les protestes del 30 de gener del 2018 per la investidura fallida de Carles Puigdemont. A més, l’1 de desembre l’Audiència de Girona jutjarà un altre activista que s’enfronta a sis anys i mig de presó per les protestes postsentència.
Radiografia de l’acusació contra un manifestant independentista
Aixà acabarà el 2021, i divuit dies després de celebrar l’entrada al 2022 arribarà un nou judici. Aquest cop serà per les protestes del Tsunami al Camp Nou durant el clà ssic. L’encausat és un activista de nom Brian, per a qui la Generalitat i la Fiscalia demanen dos anys de presó. Poc després, a Girona tindrà lloc el judici contra un altre activista de nom Robert, també per les protestes postsentència. Amb tot, aquesta tardor ja hi ha hagut més d’un plet, ja que el 28 d’octubre va ser jutjat Ernest Legaz per l’acampada a plaça Universitat i també la setmana passada un sensellar es va enfrontar a sis anys de presó per un contenidor que no va cremar durant les protestes postsentència.
Un sensellar s’enfronta a sis anys de presó per un contenidor que no va cremar durant les protestes postsentència
Una imatge d’arxiu de la manifestació durant la vaga general del 18 d’octubre, quan va ser arrestat en Charles
Sense data concreta
Encara no se saben les dates, però hi ha moltes causes que esperen un judici en els pròxims mesos. És el cas de Meritxell Serret al Tribunal Suprem o Josep Maria Jové i LluÃs Salvadó al TSJC. Tots estan a un pas del plet, però encara no hi ha una creu marcada en el calendari, una situació semblant a la de Quim Torra per la segona causa per desobediència. També s’espera que durant aquest any vagin arribant més resolucions del Tribunal Constitucional sobre el judici del Procés, fet que permet als lÃders independentistes recórrer a la justÃcia europea -ja ho han fet Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sà nchez-. En paral·lel, Carles Puigdemont espera la resolució sobre la seva immunitat i, a tot això, els encausats en el Tribunal de Comptes també hauran d’afrontar un judici a l’òrgan fiscalitzador.
Informa:ARA.CAT (2-XI-2021)