L’INDEPENDENTISME, IRAT PER LA NOVA LLEI AUDIOVISUAL QUE RESIDUALITZA EL CATAL√Ä

La llei general de comunicaci√≥ audiovisual que prepara el govern espanyol, i que desprotegeix totalment el catal√†, ha provocat una reacci√≥ contundent per part de l’independentisme, que ja ha blasmat la deixadesa de l’Executiu de Pedro S√°nchez amb la llengua catalana.

I √©s que la llei de l’audiovisual que prepara la Moncloa obliga les grans plataformes a oferir un ampli cat√†leg en castell√† per√≤, en canvi, no ofereix cap protecci√≥ per a les altres lleng√ľes de l’Estat que estan en una posici√≥ m√©s desfavorable, com √©s el cas del catal√†.

On s√≠ que hi ha incl√≤s un percentatge √©s en les obres europees, situat en el 30%, com estableixen les directrius de la UE. D’aquest 30%, la meitat han de ser “produccions en castell√† o en altres lleng√ľes de l’Estat”. √Čs a dir, les plataformes podran escollir, sense que es faci cap mena de distinci√≥ entre el castell√† i el catal√†, l’euskera i el gallec. Aix√≠ doncs, la Moncloa ha ignorat per complet la demanda de la Generalitat, que exigia una protecci√≥ especial i garanties d’inversi√≥ per al catal√†.
PUBLICIDAD

La reacci√≥ de l’independentisme

Entitats com √ímnium i l’Assemblea ja han criticat durament l’avantprojecte. L’entitat cultural que presideix Jordi Cuixart l’ha titllat de “nou embat contra el catal√†”. “La llei que est√† preparant el govern espanyol √©s un nou embat contra el catal√†. Estem farts que es discrimini la nostra llengua! La societat catalana no callarem, √ímnium ja estem preparant un front com√ļ i accions per l’audiovisual en catal√†!”, han alertat aquest dilluns a trav√©s d’una piulada.

El vicepresident de l’Assemblea, David Fern√†ndez, tamb√© s’ha fet ress√≤ de la llei i ha posat el focus en tenir o no la sobirania. “Tenir sobirania o no tenir-la… i en caiguda lliure. Di√†leg vs unilateralitat”, ha tuitejat, tamb√© fent refer√®ncia a la taula de di√†leg que es va reunir la setmana passada.

Des d’ERC, la diputada Raquel S√†nchez ha respost via Twitter que “el catal√† √©s infranquejable”. “√Čs ra√≥ de ser i cohesi√≥ social. √Čs igualtat d’oportunitats. I √©s la nostra obligaci√≥ garantir-ne la protecci√≥ professional i social. Tamb√© en l’audiovisual. La nova llei espanyola vol el contrari. Ens hi oposem”, ha afegit.

El secretari general de Junts, Jordi S√†nchez, ha ironitzat que aquesta llei √©s “la seva proposta de retrobament i el seu estil de recon√®ixer la llengua i la cultura catalanes”. En aquest sentit, ha instat a aprovar el Decret Llei de la Generalitat “per salvaguardar la llengua catalana en el sector audiovisual”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (20-IX-2021)

111 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: