L’INDEPENDENTISME, IRAT PER LA NOVA LLEI AUDIOVISUAL QUE RESIDUALITZA EL CATALÀ

La llei general de comunicaciĂł audiovisual que prepara el govern espanyol, i que desprotegeix totalment el catalĂ , ha provocat una reacciĂł contundent per part de l’independentisme, que ja ha blasmat la deixadesa de l’Executiu de Pedro SĂĄnchez amb la llengua catalana.

I ĂŠs que la llei de l’audiovisual que prepara la Moncloa obliga les grans plataformes a oferir un ampli catĂ leg en castellĂ  però, en canvi, no ofereix cap protecciĂł per a les altres llengĂźes de l’Estat que estan en una posiciĂł mĂŠs desfavorable, com ĂŠs el cas del catalĂ .

On sĂ­ que hi ha inclòs un percentatge ĂŠs en les obres europees, situat en el 30%, com estableixen les directrius de la UE. D’aquest 30%, la meitat han de ser “produccions en castellĂ  o en altres llengĂźes de l’Estat”. És a dir, les plataformes podran escollir, sense que es faci cap mena de distinciĂł entre el castellĂ  i el catalĂ , l’euskera i el gallec. AixĂ­ doncs, la Moncloa ha ignorat per complet la demanda de la Generalitat, que exigia una protecciĂł especial i garanties d’inversiĂł per al catalĂ .
PUBLICIDAD

La reacciĂł de l’independentisme

Entitats com Òmnium i l’Assemblea ja han criticat durament l’avantprojecte. L’entitat cultural que presideix Jordi Cuixart l’ha titllat de “nou embat contra el catalĂ ”. “La llei que estĂ  preparant el govern espanyol ĂŠs un nou embat contra el catalĂ . Estem farts que es discrimini la nostra llengua! La societat catalana no callarem, Òmnium ja estem preparant un front comĂş i accions per l’audiovisual en catalĂ !”, han alertat aquest dilluns a travĂŠs d’una piulada.

El vicepresident de l’Assemblea, David FernĂ ndez, tambĂŠ s’ha fet ressò de la llei i ha posat el focus en tenir o no la sobirania. “Tenir sobirania o no tenir-la… i en caiguda lliure. DiĂ leg vs unilateralitat”, ha tuitejat, tambĂŠ fent referència a la taula de diĂ leg que es va reunir la setmana passada.

Des d’ERC, la diputada Raquel SĂ nchez ha respost via Twitter que “el catalĂ  ĂŠs infranquejable”. “És raĂł de ser i cohesiĂł social. És igualtat d’oportunitats. I ĂŠs la nostra obligaciĂł garantir-ne la protecciĂł professional i social. TambĂŠ en l’audiovisual. La nova llei espanyola vol el contrari. Ens hi oposem”, ha afegit.

El secretari general de Junts, Jordi SĂ nchez, ha ironitzat que aquesta llei ĂŠs “la seva proposta de retrobament i el seu estil de reconèixer la llengua i la cultura catalanes”. En aquest sentit, ha instat a aprovar el Decret Llei de la Generalitat “per salvaguardar la llengua catalana en el sector audiovisual”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (20-IX-2021)

187 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: