L’INDEPENDENTISME NO TINDRIA MAJORIA A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

La previsi√≥ que els resultats de les eleccions municipals del 26 de maig seran molt ajustats no √©s cap novetat, per√≤ sembla que amb el pas dels dies aquest auguri es consolida. En lloc de destacar-se un guanyador en els comicis, els vaticinis apunten a un empat entre Ernest Maragall i Ada Colau o una vict√≤ria del primer per molt poc, la qual cosa suposa que en els √ļltims dies el republic√† ha perdut una mica de for√ßa i que l‚Äôalcaldessa li ha retallat dist√†ncia. Ell segueix al davant.

Aix√≤ √©s el que es despr√®n de la segona enquesta preelectoral del Gabinet d‚ÄôEstudis Socials i Opini√≥ P√ļblica (GESOP) per a EL PERI√ďDICO, que atorga un 21,5% dels vots i 10 regidors a ERC i un 20,4% dels sufragis i entre 10 i 9 regidors a Barcelona en Com√ļUn resultat no molt diferent del de la primera enquesta electoral elaborada pel GESOP sobre les municipals, publicada fa dues setmanes, que donava entre 11 i 10 representants a ERC i entre 10 i 9 a BCom√ļ, i que augurava un 22,5% dels vots a Maragall i un 20% a Colau. Per tant, el republic√† ha perdut un punt de difer√®ncia sobre l‚Äôalcaldessa en aquests 15 dies.En tercer lloc apareix el PSC, amb vuit regidors, quatre m√©s dels que t√© en el mandat que conclou. Un augment considerable, el segon m√©s gran despr√©s del d‚ÄôERC, que tamb√© doblaria els seus representants, per√≤ de cinc a 10. Els socialistes, que el 2011 van aconseguir 11 regidors i que el 2015 van caure fins als quatre, el seu pitjor resultat hist√≤ric, semblen estar a prop d‚Äôobtenir vot antiindependentista, el que quadra amb l‚Äôaposta de rebuig del secessionisme que ha fet el seu alcaldable, Jaume Collboni, en aquesta campanya

En els √ļltims 15 dies, el PSC ha pujat del 16,6% dels vots que li atorgava l‚Äôanterior enquesta del GESOP a un 16,8% en la segona. Es diria que la tercera pla√ßa √©s seva, en el sentit que el quart √©s bastant lluny. Es tracta de la candidatura de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi-Ciutadans, que segons el sondeig tindr√† entre cinc i sis regidors, amb un 12,8% dels vots. Una mica menys que en l‚Äôestudi de fa dues setmanes, que li augurava un 13,1%. En tot cas, un resultat que de confirmar-se suposaria un fiasco relatiu, si un recorda les expectatives creades mesos enrere en relaci√≥ amb la candidatura de l‚Äôex primer ministre franc√®s.

 

L’INDEPENDENTISME NO SUMA MAJORIA

 

Per sota de Valls quedaria JxCat, amb cinc edils, la meitat dels que va aconseguir el 2015. Sens dubte, un mal resultat tot i que és el que els sondejos preveuen fa mesos. Entra la CUP, cau el PPSi a l’enquesta del passat 7 de maig, el PP vorejava l’entrada en el consistori, amb un 4,8% dels sufragis, en aquesta es queda fora. Sí que entraria, amb dos o tres regidors, la CUP, que d’un a un altre sondeig ha pujat d’un 4,6% a un 6,1% (el percentatge mínim per aconseguir representants és del 5% a les municipals). El PP, amb un 4,1%, i Barcelona és capital, la llista que encapçala Jordi Graupera, amb un 3,8%, no serien gaire lluny d’obtenir representació, però en quedarien fora.

Amb aquests resultats, la pol√≠tica d‚Äôaliances deixa oberts diversos escenaris. Un pacte entre ERC i Barcelona en Com√ļ resulta suficient per governar Barcelona sense perdre una votaci√≥, tot i que la suma no assoleix aquesta vegada en cap cas els 21 regidors de la majoria absoluta. Les dues candidatures, sempre segons el GESOP, sumarien 19 o 20 regidors. Suficient, a menys que l‚Äôoposici√≥ s‚Äôajunt√©s en bloc, la qual cosa implicaria, per exemple, que el grup de Valls vot√©s juntament amb la CUP i JxCat.L‚Äôesquerra i l‚ÄôindependentismeUn tripartit d‚Äôesquerra, que un√≠s ERC amb BCom√ļ i el PSC tindria una √†mplia majoria absoluta de fins a 28 regidors, per√≤ √©s un govern en principi inviable: republicans i socialistes descarten pactes entre ells.

D‚Äôaltra banda, un pacte entre independentistes serviria, amb aquests resultats, per governar, per√≤ amb grans dificultats potencials en el dia a dia.ERC i JxCat sumen 15 edils. Els mateixos que Colau atresorava durant l‚Äôany i mig que va tenir el PSC com a soci. I com es va poder veure, es tracta d‚Äôuna xifra insuficient per governar sense comptar amb almenys un altre grup, si no s√≥n dos, per aprovar mesures en el ple municipal. Si la CUP se sum√©s a republicans i postconvergents, podrien sumar fins a 18 edils, que no √©s poc, per√≤ probablement no sigui suficient. BCom√ļ i el PSC tamb√© sumen 18 representants, i tot i que en cas d‚Äôempat el govern t√© vot de qualitat, i per tant guanyaria el trio secessionista, quedarien els regidors de Valls, que es presenta b√†sicament per combatre l‚Äôindependentisme, per la qual cosa √©s de suposar que no ajudaria a governar un tripartit format per ERC, JxCat i la CUP

 

EL CONSTITUCIONALISME,TAMPOC

 

L‚Äôentesa constitucionalista, que ja no semblava tenir opcions de governar, perd manxa en aquesta enquesta, que a difer√®ncia de la de fa 15 dies no contempla l‚Äôentrada del PP: Valls i el PSC sumen 13 o 14 regidors, una xifra insuficient per a tot el que no sigui quedar-se junts a l‚Äôoposici√≥.Prefer√®ncia i valoraci√≥Si en estimaci√≥ de vot Colau ha retallat cert desavantatge amb Maragall en aquestes dues √ļltimes setmanes, en prefer√®ncia com a alcalde la tend√®ncia ha sigut la contr√†ria. Colau es mant√© com la preferida, un 24,9% aix√≠ ho manifesta, per sobre fins i tot del 24,5% de la primera enquesta preeelectoral del GESOP.

Per√≤ Maragall creix m√©s: fa 15 dies un 18,3% el preferia com a alcalde, ara √©s un 20,8%. Collboni segueix tercer, amb un 11,9%, per sobre del 8,9% del primer sondeig.De fet tots guanyen en aquest apartat menys la n√ļmero dos de JxCat, Elsa Artadi, que aconsegueix un 5,8%. En el primer sondeig es va preguntar per Joaquim Forn: un 7,8% el preferia com a alcalde. Gaireb√© 4 de cada 10 enquestats creuen que ERC guanyar√† les municipals, i una quarta part, que ho far√† Barcelona en Com√ļ.

Informa:ELPERIODICO.CAT (20-5-2019)

317 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: