Les candidatures de Carles Tusquets, president del Banc Mediolanum, que gaudia del suport de gran part de les grans empreses catalanes, i Ramon Masià, advocat i economista amb una llarga trajectòria a la cambra, van presentar divendres un recurs d’alçada dirigit a la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en el qual reclamaven que revisés el procés electoral. Consideren que es van produir ‘irregularitats’ en el procés electoral –amb el vot remot telemàtic– i a l’auditoria posterior. També tenen presentat un recurs davant la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

‘Són lliures de fer les impugnacions que vulguin i, en tot cas, esperem que el jutge que ho hagi de resoldre vegi que aquí no hi ha hagut cap mena d’irregularitat perquè ja hi ha hagut una auditoria que ha certificat que les eleccions han estat ben fetes. Per tant, entenem que no hi ha d’haver cap mena d’inconvenient’, deia ahir Canadell.

Ja fa més d’un mes que la candidatura Cambres: Eines de País, promoguda per l’ANC, el Centre Català de Negocis, Sobirania i Justícia i la Fundació Catalunya Estat, va guanyar amb molta claredat les eleccions.

Canadell, copropietari de Petrolis Independents, serà president els primers dos anys de mandat, i l’empresària Mònica Roca, d’IsardSat, es posarà al capdavant de la institució la segona part del mandat, seguint la intenció de la candidatura de promoure una presidència paritària. Durant els primers dos anys, Roca serà vice-presidenta primera.

‘Sabem que hi ha gent de pràcticament totes les candidatures, a excepció del senyor Tusquets, que ens votaran en favor’, diu Canadell, que espera rebre vots a favor també d’entre les catorze cadires ‘de plata’ designades per les grans empreses. De les seixanta vocalies, una vintena no són sotmeses a les eleccions. Catorze són reservades a grans empreses, que hi fan contribucions econòmiques, i sis més són per a les patronals Foment i Pimec. Dels quaranta vocals sorgits de les eleccions, Eines de País se’n va emportar trenta-un.

Primeres accions com a president

Sobre les mesures que vol adoptar, Canadell menciona com a prioritat la millora del finançament de la cambra per equiparar-se a les de les altres regions d’Europa, com ara Milà; més democratització de l’ens amb la correcció del cens, que no inclou moltes empreses i autònoms, segons que ha explicat Canadell; i la posada en marxa d’un sistema de consultes per a demanar l’opinió dels empresaris. De fet, ja va avançar fa setmanes que consultarien sobre si l’empresariat seria favorable al fet que la Cambra participés en la construcció de la República catalana o una altra sobre la figura del rei Felipe VI.