L’INDEPENDENTISME REBUTJA ELS PACTES DE LA MONCLOA

( SARA GONZ√ĀLEZ i BERNAT SURROCA )
El president del govern espanyol, Pedro S√°nchez, arrossega una doble creu: la d’haver de gestionar, contra pron√≤stic, la pitjor crisi sanit√†ria dels darrers 100 anys i la d’haver-ho de fer amb l’oposici√≥ d’una dreta que, des del naixement de la coalici√≥ PSOE-Podem, no dona treva. Menys encara en una situaci√≥ que es pot emportar governs per davant. Buscant dissuadir la cr√≠tica ferotge i pensant en l’endem√† de l’emerg√®ncia, S√°nchez ha desempolsat els Pactes de la Moncloa per intentar lligar curt el PP, una aposta que incomoda Podem i que topa amb el rebuig frontal dels partits independentistes.

Aprofitant la votaci√≥ de la pr√≤rroga de l’estat d’alarma fins al 26 d’abril, S√°nchez ha anunciat la convocat√≤ria d’una trobada de partits, governs auton√≤mics i agents socials la setmana que ve per abordar el que ell anomena una “reconstrucci√≥” social i econ√≤mica de l’Espanya post-epid√®mia. Resumint: la definici√≥ de com ha de ser la “nova normalitat” despr√©s d’una emerg√®ncia sanit√†ria que ha derivat en una crisi econ√≤mica, social i pol√≠tica.

Les refer√®ncies als Pactes de la Moncloa del 77 ha rem√®s r√†pidament l’independentisme al model de “recentralitzaci√≥” que des de fa d√®cades malden per desfer. Aix√≠ ho han verbalitzat aquest dijous al Congr√©s dels Diputats formacions com ERC, la CUP i Bildu, aix√≠ com Junts per Catalunya, no present f√≠sicament a l’hemicicle.

“No podem v√®ncer l’epid√®mia si no hi ha unitat a l’entorn del govern”. “Qu√® √©s millor, estar units o estar dividits?”. “Els Pactes de la Moncloa s√≥n una obligaci√≥ nacional”. S√≥n algunes de les consignes llan√ßades per S√°nchez per interpel¬∑lar una oposici√≥ cr√≠tica amb la gesti√≥ de la crisi del coronavirus i amb les receptes proposades per sortir-ne. Per no donar peu a malentesos, el l√≠der del PSOE no s’ha estat de puntualitzat que en cap cas est√† proposant un “canvi de r√®gim”, sin√≥ d’apuntalar l’actual marc constitucional.


Catalunya i Euskadi alcen la veu

“√Čs absurd escoltar-lo parlar de pactes. El que tenim no es tanca amb un acord de quatre partits, l’ex√®rcit i el rei en un despatx de la Moncloa”, ha advertit el l√≠der d’ERC al Congr√©s, Gabriel Rufi√°n, que ha alertat tamb√© que “no es pot reeditar all√≤ que es va fer malament”. Sota el seu criteri, aquells pactes no nom√©s no van servir per resoldre l’encaix territorial, sin√≥ que, a m√©s, van suposar una retallada salarial per frenar una suposada inflaci√≥ a canvi de la “promesa incomplerta” de contraprestacions socials. No hi haur√† sortida d’aquesta crisi, ha afirmat Rufi√°n, sense que es pugui tancar un pacte amb Brussel¬∑les, per√≤ tamb√© amb Catalunya i Euskadi.

Tamb√© la CUP ha acusat el govern del PSOE i de Podem de fer una gesti√≥ de la crisi “digna del pitjor capitalisme del desastre”, mentre que Bildu ha recriminat que es busqui “blanquejar” la recentralitzaci√≥ que ara combaten. Junts per Catalunya, per la seva banda, ha assegurat que acudir√† a la reuni√≥ de la setmana que ve, per√≤ que de cap de les maneres est√† disposada a reeditar un acord en els termes que planteja Pedro S√°nchez.

En la r√®plica, el president del govern espanyol ha negat que el seu prop√≤sit sigui recentralitzar. De fet, ha dit que tampoc en la gesti√≥ de la crisi sanit√†ria ha recentralitzat malgrat que amb l’anunci de l’estat d’alarma va decidir que el govern espanyol assumia el control de Salut i Interior. “No hem recentralitzat res, les comunitats aut√≤nomes han mantingut les compet√®ncies en Sanitat. En cap moment s’ha modificat el marc competencial”, ha assegurat. Rufi√°n s’ha agafat r√†pidament a aix√≤ en la r√®plica: “Si no ha recentralitzat, per qu√® els Mossos no han pogut executar el confinament total a Catalunya?”.

La incomoditat de Podem

Poc han defensat p√ļblicament Podem i els comuns la “reconstrucci√≥” que abandera el president espanyol, malgrat que tampoc s’ha manifestat en contra per no atiar m√©s discrep√†ncies entre socis. El portaveu del partit lila, Pablo Echenique, ha deixat caure durant el debat que ara la urg√®ncia √©s la crisi sanit√†ria i no d’enredar-se amb pactes d’aquestes caracter√≠stiques. Podem, que va n√©ixer precisament reclamant que calia passar p√†gina al r√®gim del 78, es troba ara dins d’un govern on el seu president planteja una reedici√≥.

Els de Pablo Iglesias s√≥n conscients d’aquesta estrat√®gia dels socialistes per intentar rebaixar la virul√®ncia de l’oposici√≥ del PP o, en tot cas, fer quallar el relat que no s’arromanguen en plena situaci√≥ d’emerg√®ncia. Per√≤ tamb√© temen que hi ha una part del PSOE que veurien amb bons ulls un canvi de soci per poder forjar una gran coalici√≥. Especialment despr√©s de les tensions que s’estan vivint en el s√≠ del govern per l’abast de les mesures socials i econ√≤miques.

El PP no dona treva

Lluny, per√≤, de desescalar la pugna que mant√© amb Vox per la m√† dura contra la coalici√≥ de S√°nchez i Iglesias, el PP ha acusat el president d’intentar camuflar darrere dels Pactes de la Moncloa el “frac√†s” de la gesti√≥ de la crisi amb grans acords. Sempre amb l’objectiu de redoblar l’aposta, els de Santiago Abascal han acusat S√°nchez de provocar el major √≠ndex de mortalitat a Espanya i li ha reclamat, directament, que plegui. M√©s condescendent ha estat, en aquest cas, Ciutadans, que disposat a recuperar la centralitat perduda s’ha ofert a seure en la cadira per reeditar pactes.

“Unitat i lleialtat”, ha repetit una i altra vegada S√°nchez en un hemicicle, de nou, ins√≤litament buit, al que ha preparat per a una pr√≤rroga de l’estat d’alarma fins a finals de maig. Seguir√† intentant una “m√† estesa” que s’explica, sobretot, per quan arribi l’hora de retre comptes sobre la gesti√≥ feta. La continu√Įtat del govern dep√®n, en bona mesura, de la capacitat per col¬∑lectivitzar la gesti√≥ -S√°nchez ha insistit que treballa coordinament amb les autonomies- i de fer part√≠cip l’oposici√≥ de la fase posterior.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (9-4-2020)

325 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: