L’INDEPENDENTISME TOPA AMB EL “QUÈ ESTIC DISPOSAT A SACRIFICAR “

Pablo Simón,, politòleg; publica ‘ Corona’
Tinc 35 anys: he vist com la globalització redueix la desigualtat entre països pobres i rics mentre la fa créixer dins de les societats pròsperes. Vaig néixer a Armedo i parlo català, esclar. Col·laboro amb la La Macaya
( VÍCTOR AMELAIMA SANCHÍSLLUÍS AMIGUET

El poder de sumar
Simón deixa que la raó el guiï per sobre de les seves preferències, per això escoltar-lo és estimulant excepte per als incapaços de fer el mateix. Observa que el procés és una aspiració sense límits que ha acabat topant amb els de la poca disposició de la majoria de processistes a sacrificar-se el necessari per realitzar-la. Aquesta pulsió insatisfeta, tot i això, ha contri­buït a despertar la ultradreta, i això –paradoxes de la democràcia– dificulta la tornada del PP a la Moncloa. Hi haurà doncs independentisme sense independència i Vox sense govern de dretes almenys mentre el PSOE continuï sent l’únic capaç de sumar els altres a l’esquerra; o fins que Ciutadans acabi com Rivera. I que així, en fi, tornem, a poc a poc, a un ­bipartidisme imperfecte.

Què farem amb l’emèrit: funeral d’Estat o discret comiat?

És el mateix dilema que tenim amb Jordi Pujol: no importa el que van fer en realitat, perquè no els jutgem amb els ulls d’aleshores, sinó amb els del present, que van canviant el seu judici.

Valls li va treure la medalla de Barcelona a Barrera per racista; i Colau, a l’emèrit.

Manuel Valls va salvar Colau i els comuns de l’extinció, perquè sense l’alcaldia de Barcelona avui ja serien irrellevants. En canvi, per a la biografia de Valls aquest és un fet menor; perquè l’essencial ha estat la seva oposició a Le Pen i al radicalisme de Mélenchon i la seva aposta sense fissures pel centrisme.

Veu tan fràgil Podem com Colau?

Podem ha perdut gairebé dos terços dels seus suports territorials; amb prou feines li queden quadres i entra en tots els governs per sobreviure. S’ha quedat en un simple grup parlamentari i una xarxa d’amics sense estructura.

A Galícia i Euskadi ja han naufragat.

Perquè en política sense organització, solera i regles clares no aconsegueixes res a llarg ter­mini. Pedro Sánchez va poder donar el seu cop de mà perquè el PSOE sí que les té. Sense elles no existiria.

El declivi Colau anticipa el d’ Iglesias?

Catalunya és el canari a la mina d’ Espanya: anticipa els canvis que arribaran a la resta.

Per què?

Perquè Catalunya és més dinàmica i reactiva: el sistema de partits català es va descompondre per la recessió molt abans que l’espanyol.

I va sorgir el procés: resultat o causa?

Sense recessió no hi hauria procés, perquè neix i creix com a horitzó de millora: “Estic tan malament aquí que amb el procés només puc millorar”. Sense estar malament no hauria funcionat.

Això explica el procés ia Podem?

Tots dos s’alimenten de la percepció que “així com estem no hi ha futur” i aquesta falta d’horitzó enquista el malestar col·lectiu i alimenta el procés i Podem; però també els verds i la ultradreta, encara que semblin oposats. Neixen del mateix fracàs.

Als no independentistes, en canvi, no se’ls oferia cap proposta de futur.

Aquest és l’avantatge que va permetre a l’independentisme avançar-se: ells sí que tenien un futur alternatiu per oferir davant la trista realitat de l’ Espanya de la recessió i la corrupció…

Per què s’ha estancat el procés avui?

El procés va créixer fins a topar amb la realitat, és a dir, la seva frontera de possibilitats.

On i per què s’estanca?

Frena en el “v ull la independència, però fins on estic disposat a donar per aconseguir-la?”.

És fàcil demanar-ho tot, però molt més difícil sacrificar-se per aconseguir-ho?

I el procés estava construït sobre el “només depenem de nosaltres i la nostra ambició i ho volem tot i ara”. Però ha xocat contra la realitat que per tenir alguna cosa cal fer molt més que demanar-ho.

Per què abans es creia possible?

Perquè ara ja s’ha tancat en el present la tolerància envers la desobediència de l’independentisme. De la mateixa manera en què hi va haver un dia, el de la sentència de l’Estatut, després del qual va quedar esgotat l’autonomisme.

Es creu el gir centrista de Casado?

Cal diferenciar entre tàctica i estratègia. I jo diria que som davant un gir tàctic.

Així que si li convé hi haurà trifachito ?

Hi ha gent que vol creure que el PP imposaria el cordó sanitari a Vox; però recordi que aquest cordó només funciona a França i Alemanya. A Dinamarca, Holanda o Finlàndia, ja es governa amb l’extrema dreta.

Vox ha arribat, doncs, per quedar-se?

Tindrà entre el 10% i el 15% dels vots durant molt de temps. Per això el PP els necessitarà per governar vulgui o no vulgui.

I podria pactar amb Vox sense cost?

No i aquest és el seu problema: que la por de Vox trauria també l’esquerra de casa per votar i li vetaria suports bascos i catalans. Així que el PSOE continuarà sent l’únic que pot sumar i impedeix que el PP governi amb Vox.

Quant durarà aquest trilema?

Potser l’últim govern d’esquerres sigui el pròxim, perquè la dreta a tres no aconseguiria sumar: PP, Vox i Ciutadans és molt difícil que separats aconsegueixin els 176 escons; però si desapareix Ciutadans, el PP sí que arribaria a 170, més potser algun regionalisme o localisme; però sense bascos ni catalans, esclar.

I si Ciutadans aguanta i suma amb el PSOE?

Es va intentar i ningú no ho va voler. Rivera va tenir síndrome d’expresident sense haver-ho estat. I el PP va patir el dels perdedors: creuen que perden per no ser prou purs, en el seu cas, de dretes. Però Sáenz de Santamaría era millor que Casado. L’anècdota és que amb el 155 va ser la primera presidenta de la Generalitat.

Però una presidenta imposada.

El procés, en fi, tenia capes entremesclades de gent convençuda i altres que jugaven a veure què en treien sense jugar-se-la.

I van despertar Vox sense voler.

Van formar part del còctel que va empoderar la bèstia, avui desfermada i que ja es retroalimenta: és la tercera força al Congrés i va construint estructura duradora.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (11-11-2020)

179 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: