L’INSTITUT DE NOVA HISTÒRIA, CONTRA ERC I PSC: NI UN EURO DE SUBVENCIÓ PÚBLICA

El diputat del PSC Ferran Pedret va iniciar la polèmica en anunciar que havia presentat una bateria de preguntes al Govern per aclarir si una entitat dedicada a la “pseudohistòria” rebia finançament públic. A partir d’aquí es va aixecar la veda amb un debat intens a les xarxes socials entre partidaris i detractors de l’institut. Entre els crítics, persones de l’entorn d’ERC, fins que el mateix diputat al Congrés Gabriel Rufián va decidir posar-hi cullerada. La xarxa va reaccionar retraient a ERC que critiqués un institut al qual havia guardonat des de les institucions.

L’institut, que admet que es fiança a partir de donacions privades —com les que ha fet pública en un fil a Twitter el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell—, ha volgut també defensar-se dels atacs a la seva tasca d’investigació i de les crítiques rebudes des del PSC i ERC. El patronat de l’entitat ha reivindicat com a vàlid el seu plantejament de treball orientat a “esbrinar tot allò que ens han tergiversat” i advoca per “dubtar de les versions oficials” de la història.

De fet, l’institut especifica que la seva línia de treball “situa en una posició rellevant la variable de la censura i la manipulació dels fets i el seu abocament en les fonts documentals per construir un relat històric a favor del poder establert en cada època”. L’institut té com a finalitat l’estudi i revisió d’elements històrics relacionats amb els regnes que componien la confederació Catalano-aragonesa entre els segles X i XVII.

En el text, l’institut afirma que és del seu interès “la història de Catalunya i la seva influència dins d’Europa i la civilització occidental”. Els seus detractors veuen en aquesta fixació una voluntat de trobar vincles catalans en qualsevol figura universal a partir de mètodes d’estudi poc rigorosos. Aquest aspecte és el que en moltes ocasions es fa servir per ridiculitzar la tasca de l ‘institut.

Superar visions “simplistes”

Però el patronat de la institució, malgrat tot, defensa el mètode emprat. Assegura que parteix d’una “perspectiva multidisciplinària, on els conceptes, els marcs teòrics, i les metodologies nascudes de diverses disciplines es fonen en uns procediments d’investigació i interpretació que volen superar les visions simplistes i només descriptives de la història”.

El comunicat afirma que “es poden compartir o no” les teories dels seus investigadors, “però els fets són els fets”. I afegeix: “I per més insults i menyspreus i campanyes en contra, no deixarem de mostrar les investigacions que duem a terme”. En aquest sentit lamenta les “desqualificacions personals” rebudes en el marc del debat original.

Finalment, l’institut insisteix que és una entitat privada sense ànim de lucre que sobreviu a partir de donatius de persones i entitats privades i l’aportació d’esforços de persones voluntàries. La institució convida a qualsevol persona o entitat a tenir una trobada amb el patronat i els investigadors per informar sobre la seva tasca.

Informa:ELMON.CAT (15-8-2019)

559 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: