LA CIA DESCLASSIFICA DOCUMENTS I ENFONSA FELIPE GONZÁLEZ PELS GALS

La CIA ha desclassificat documents que apunten que investigava el grup terrorista GAL, i que confirmen que el president socialista Felipe GonzĂĄlez va donar la seva conformitat per crear-lo als anys 80, segons informa La RazĂłn. “Felipe GonzĂĄlez ha acordat la creaciĂł d’un grup de mercenaris per combatre fora de la llei terroristes”, indica un dels escrits dels serveis secrets americans.

La CIA destacava en aquella època que el govern espanyol “sembla determinat a adoptar una estratègia poc ortodoxa en relaciĂł amb ETA”. DesprĂŠs d’una frase censurada, potser per indicar el nom de la font, l’agència nord-americana escrivia que “GonzĂĄlez ha acordat la formaciĂł d’un grup de mercenaris, controlat per l’Exèrcit, per combatre fora de la llei els terroristes”.

DesprĂŠs d’una altra frase censurada, afegeix que “els mercenaris no serien necessĂ riament espanyols i tindrien com a missiĂł assassinar els lĂ­ders d’ETA a Espanya i França”. I fa un pronòstic de cara al futur, atenent la gravetat que atribueix als fets: “Si la suposada participaciĂł de Madrid ĂŠs confirmada, les credencials democrĂ tiques del govern espanyol i del Partit Socialista estarĂ­en tacades de forma seriosa”, admet.

En un altre dels documents citats pel diari madrileny es recull que no ĂŠs la primera vegada que l’Estat espanyol combatia a ETA des de la il¡legalitat. En una nota a peu de pĂ gina d’un dossier se citen antecedents com Anti Terrorismo ETA (ATE), l’Alianza ApostĂłlica Anticomunista (Triple A) i el BatallĂłn Vasco EspaĂąol.

Entre les parts encara ocultes en els missatges, la CIA mantĂŠ censurades parcialment biografies de mercenaris que cita en els informes per la seva relaciĂł en la guerra bruta contra ETA.

Els GAL van ser un grup armat parapolicial espanyol que va practicar la Guerra bruta o terrorisme d’Estat a Espanya i França durant la dècada del 1980 amb la col¡laboraciĂł d’alts funcionaris del Ministeri de l’Interior.

Arran del judici van ser condemnats els ministres de l’Interior JosĂŠ Barrionuevo i JosĂŠ Corcuera, el secretari d’Estat per la Seguretat Rafael Vera, el secretari general del Partit Socialista d’Euskadi-PSOE, Ricardo GarcĂ­a Damborenea; el governador civil de GuipĂşzcoa Julen Elgorriaga, el tinent coronel Ángel Vaquero i el general de la GuĂ rdia Civil de la caserna d’Intxaurrondo Enrique RodrĂ­guez Galindo.

Entre les accions dels GAL destaquen el segrest per error del comercial Segundo Marey, i el segrest, assassinat i enterrament amb calç viva de JosÊ Antonio Lasa i JosÊ Ignacio Zabala.

Sempre es va especular amb qui era l’X dels GAL, el responsable polĂ­tic, però GonzĂĄlez no va ser mai inculpat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-6-2020)

125 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: