LA CIA DESCLASSIFICA DOCUMENTS I ENFONSA FELIPE GONZ√ĀLEZ PELS GALS

La CIA ha desclassificat documents que apunten que investigava el grup terrorista GAL, i que confirmen que el president socialista Felipe Gonz√°lez va donar la seva conformitat per crear-lo als anys 80, segons informa La Raz√≥n. “Felipe Gonz√°lez ha acordat la creaci√≥ d’un grup de mercenaris per combatre fora de la llei terroristes”, indica un dels escrits dels serveis secrets americans.

La CIA destacava en aquella √®poca que el govern espanyol “sembla determinat a adoptar una estrat√®gia poc ortodoxa en relaci√≥ amb ETA”. Despr√©s d’una frase censurada, potser per indicar el nom de la font, l’ag√®ncia nord-americana escrivia que “Gonz√°lez ha acordat la formaci√≥ d’un grup de mercenaris, controlat per l’Ex√®rcit, per combatre fora de la llei els terroristes”.

Despr√©s d’una altra frase censurada, afegeix que “els mercenaris no serien necess√†riament espanyols i tindrien com a missi√≥ assassinar els l√≠ders d’ETA a Espanya i Fran√ßa”. I fa un pron√≤stic de cara al futur, atenent la gravetat que atribueix als fets: “Si la suposada participaci√≥ de Madrid √©s confirmada, les credencials democr√†tiques del govern espanyol i del Partit Socialista estar√≠en tacades de forma seriosa”, admet.

En un altre dels documents citats pel diari madrileny es recull que no √©s la primera vegada que l’Estat espanyol combatia a ETA des de la il¬∑legalitat. En una nota a peu de p√†gina d’un dossier se citen antecedents com Anti Terrorismo ETA (ATE), l’Alianza Apost√≥lica Anticomunista (Triple A) i el Batall√≥n Vasco Espa√Īol.

Entre les parts encara ocultes en els missatges, la CIA manté censurades parcialment biografies de mercenaris que cita en els informes per la seva relació en la guerra bruta contra ETA.

Els GAL van ser un grup armat parapolicial espanyol que va practicar la Guerra bruta o terrorisme d’Estat a Espanya i Fran√ßa durant la d√®cada del 1980 amb la col¬∑laboraci√≥ d’alts funcionaris del Ministeri de l’Interior.

Arran del judici van ser condemnats els ministres de l’Interior Jos√© Barrionuevo i Jos√© Corcuera, el secretari d’Estat per la Seguretat Rafael Vera, el secretari general del Partit Socialista d’Euskadi-PSOE, Ricardo Garc√≠a Damborenea; el governador civil de Guip√ļzcoa Julen Elgorriaga, el tinent coronel √Āngel Vaquero i el general de la Gu√†rdia Civil de la caserna d’Intxaurrondo Enrique Rodr√≠guez Galindo.

Entre les accions dels GAL destaquen el segrest per error del comercial Segundo Marey, i el segrest, assassinat i enterrament amb calç viva de José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala.

Sempre es va especular amb qui era l’X dels GAL, el responsable pol√≠tic, per√≤ Gonz√°lez no va ser mai inculpat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-6-2020)

172 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: