LLACH ES FA RESPONSABLE QUE ELS JORDIS PUGESSIN ALS VEHICLES DE LA GUÀRDIA CIVIL

L’exdiputat de JxS√≠ Llu√≠s Llach ha estat un dels testimonis m√©s destacats de la tarda. Ha comparegut amb el llibre de Ra√ľl Romeva des de la pres√≥, i ha explicat que el 20-S va ser davant del Departament d’Economia i va parlar en diverses ocasions amb Jordi S√†nchez i Jordi Cuixart. De fet, s’ha fet responsable que els dos dirigents independentistes pugessin damunt dels cotxes de la Gu√†rdia Civil per desconvocar la manifestaci√≥ .

El testimoni ha explicat que despr√©s dels parlaments a l’escenari, des d’on es va desconvocar la manifestaci√≥, es va constatar que la gent de davant de la conselleria -“la m√©s motivada”- no els havia sentit. Llach ha explicat que l’√ļnic lloc des d’on es podia fer la desconvocat√≤ria de manera efectiva perqu√® tothom ho sent√≠s era des dels cotxes de la Gu√†rdia Civil. “Vaig ser jo qui va dir que el millor lloc per desconvocar era dalt dels cotxes”, ha assegurat.

A l’inici de l’interrogatori, Llach s’ha mostrat en desacord amb la pres√®ncia de Vox com a acusaci√≥ particular. “Com a ciutad√† homosexual i independentista, em sento en desacord amb la pres√®ncia de Vox”, ha apuntat. Manuel Marchena ha dit que la sala “respecta” el seu desacord per√≤ que ha de declarar.

Una concentració cívica i pacífica a Economia

Llach ha explicat que va arribar a les nou a Economia i hi havia centenars de persones. All√† es va trobar amb diputats del Parlament i del Congr√©s, i van decidir posa-se davant de la porta. “L’√ļltim cop que vaig ser all√† eren les 23h”, ha explicat, i ha apuntat que es van situar a la porta “com a barrera” davant de la gent: “Est√†vem de cara a la gent per fer que tot fos el m√©s normal possible”, ha insistit. L’exdiputat de JxS√≠ ha apuntat que la gent estava “organitzada”: “Vaig escoltar Cuixart i S√†nchez dir a la gent que tinguessin una actitud c√≠vica i pac√≠fica”, ha explicat, i ha dit que ell es va posar al seu servei per “calmar i ordenar les coses”.

L’exdiputat independentista ha dit que va veure els vehicles de la Gu√†rdia Civil i, enfilats, hi havia periodistes. Al cap d’una estona, ha relatat, hi havia “un massa” de periodistes que van anar baixant i la gent els va anar substituint damunt dels cotxes. “En cap cas vaig veure un acte de viol√®ncia contra els vehicles de la Gu√†rdia Civil, s√≠ que vaig veure que el pes sobre els cotxes provocaven desperfectes”, ha apuntat, i ha negat que es llancessin objectes.

Llach, despr√©s de desconvocar la concentraci√≥ del 20-S: “Mai no m’havien xiulat tant en un escenari”

El testimoni ha dit que el 20-S a Economia hi havia agents dels Mossos i de la Gu√†rdia Civil. “Hi havia dos o tres mossos davant de la Gu√†rdia Civil i, davant dels Mossos, est√†vem els diputats i diputades fent una fila, no hi havia cap problema”, ha explicat. Ha dit tamb√© que va saber “abans que pass√©s” que la lletrada del jutjat 13 sortiria per la teulada de la conselleria. En aquest sentit, ha dit que es va intentar que la secret√†ria judicial sort√≠s enmig dels diputats: “No havia de passar res”, ha assegurat.

A preguntes de l’advocacia de l’Estat, ha explicat que S√†nchez i Cuixart li van explicar que desconvocarien la manifestaci√≥. “Em van demanar que els acompany√©s a un escenari a mi i a d’altres diputats”, ha dit.¬†“Mai no m’havien xiulat tant en un escenari”, ha assegurat.

Els diputats independentistes, disposats a col·laborar

En el torn de les defenses, Llach ha assegurat que en cap moment van tenir por el 20-S i ha ressaltat que en les mobilitzacions independentistes “sempre s’ha demanat que l’acci√≥ de desobedi√®ncia fos pac√≠fica”. ¬†En resposta a Jordi Pina, Llach ha assegurat que els diputats van mostrar-se disposats a col¬∑laborar amb la Gu√†rdia Civil per permetre l’entrada dels detinguts a la conselleria. “Vam posar-nos d’acord per facilitar l’entrada”, ha explicat.

El testimoni ha relatat que Cuixart li va explicar que hi havia armes als vehicles policials. “Em va demanar a veure si amb el cord√≥ d’avies que ten√≠em pod√≠em arribar als vehicles i demanar a la gent que baix√©s dels cotxes”, ha explicat, i ha insistit que Cuixart i S√†nchez li van demanar si podia col¬∑laborar perqu√® era conegut entre els manifestants. “No va ser senzill fer baixar la gent d’all√†, per√≤ ho vam aconseguir. Va ser dif√≠cil perqu√® els que estaven all√† se sentien en els millors llocs, per√≤ van acabar baixant”, ha explicat. “El cord√≥ va poder passar i ens vam quedar m√©s tranquil”, ha afegit. Un cop all√†, Llach ha explicat que va poder veure els desperfectes al vehicle, que eren “pel pes de la gent que hi pujava al damunt”.

“Puc donar fe que els gu√†rdies civils van ser respectats”, ha assegurat Llu√≠s Llach al Suprem

Llach ha assegurat que est√†vem en un a protesta massiva i que la frase que m√©s es deia era “fora les forces d’ocupaci√≥”. “En conjunt, no es cridaven insults”, ha afirmat, i ha negat categ√≤ricament que s’escop√≠s als agents de la Gu√†rdia Civil. “No dir√© que √©s mentida, aix√≤, perqu√® em faran venir a un acarament”, ha dit, amb ironia, el testimoni. “Puc donar fe que els gu√†rdies civils van ser sempre respectats i el seu comportament va ser exemplar”, ha afegit.

Una observadora convidada per la CUP

A primera hora de la tarda, la diputada del Quebec i experta en processos electorals Manon Mass√© ha explicat que va ser a Catalunya com a “observadora” l’1-O a invitaci√≥ de la CUP. Ha assegurat que es va pagar els costos de despla√ßament i allotjament i que va acceptar fer d’observadora perqu√® “el dret a l’autodeterminaci√≥ √©s un dret fonamental”. La testimoni tamb√© ha explicat que el dia del refer√®ndum va veure un “poble pac√≠fic, il¬∑lusionat i no violent” que volia votar, i ha apuntat que la gent tenia por que “s’exerc√≠s la viol√®ncia” durant la jornada.

El pacifisme de Romeva

Dos eurodiputats que van compartir tasques al Parlament Europeu amb Ra√ľl Romeva han testificat al Tribunal Suprem ‚Äďa petici√≥ de la seva defensa- per subratllar el comprom√≠s de l’exconseller amb una “soluci√≥ pac√≠fica i democr√†tica” per a Catalunya. La portuguesa Ana Gomes i l’eslov√® Ivo Vagl han remarcat, a m√©s, que mai es va limitar el debat sobre el dret a l’autodeterminaci√≥ en les discussions parlament√†ries. “Mai, seria impensable en un parlament democr√†tic”, ha valorat Gomes.

Per la seva banda, Vagl ha destacat que sempre que Romeva parlava del refer√®ndum ho feia “en base a un consens”. Tots dos van ser a una confer√®ncia que Romeva, Junqueras i Puigdemont van fer a Brussel¬∑les el gener del 2017.

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha cridat l’atenci√≥ als dos testimonis quan ha considerat que s’estaven excedint en les seves explicacions fent valoracions. “No se l’ha cridat per oferir solucions a un conflicte que excedeix al tribunal”, ha replicat Marchena a l’eurodiputat eslov√®.

Ab√ļs de poder de Marchena

La plataforma International Trial Watch (ITW) ha criticat el tracte que el president de la sala, Manuel Marchena, dona als advocats de les defenses i a alguns testimonis de desc√†rrec. La plataforma avisa que “l’ab√ļs d’autoritat √©s una falta greu” i ha q√ľestionat la imparcialitat del magistrat. “La sobreactuaci√≥ del president quan no permet desplegar l’activitat de desc√†rrec, recalcant, subratllant i en ocasions ridiculitzant la improced√®ncia de les pretensions podria constituir un motiu, no nom√©s d’exc√©s d’autoritat, sin√≥ tamb√© una dada objectiva que pos√©s en perill el dret a un jutge imparcial”, sost√© l’entitat, que remarca que aquesta passada setmana ha estat “especialment preocupant” la reacci√≥ de Marchena quan un testimoni, catedr√†tic universitari, intentava explicar el Llibre Blanc.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (29-4-2019)

375 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: