LLACH NEGA QUE EL CONSELL PER LA REPÚBLICA VULGUI TUTELAR ARAGONÈS: ” EM SEMBLA ESPANTÓS “

El membre del consell de govern del Consell per la República Lluís Llach ha negat taxativament que l’òrgan vulgui tutelar Pere Aragonès com a president de la Generalitat. “M’escandalitza que es pugui pensar que vulguem tutelar. Ens sembla espantós. I com a membre d’aquest consell imaginar que la presidència de la Generalitat ha de ser tutelada no ho puc admetre com a ciutadà d’aquest país. No admetem que se’ns digui que volem tutelar la política de la Generalitat. No és veritat”, ha afegit. En roda de premsa, Llach ha dit que és “fals” que el Consell formi part d’una estratègia de Junts i ha considerat que repetir eleccions seria un “desastre nacional”.

Davant del desacord entre ERC i Junts per formar Govern, el Consell de la República ha emès un comunicat en què defensa que no és “l’enemic” de cap actor independentista i que tampoc és cap “escull” que impedeixi formar govern.

En roda de premsa posterior, Llach, que ha exercit de portaveu del Consell per la República, ha dit que convidaria Aragonès a casa seva i li tornaria a explicar tot per deixar clar que el Consell no vol dirigir res i que només ho faria si se li donés aquesta responsabilitat.

Pel que fa a la demanda d’ERC de reformular l’òrgan presidit per Carles Puigdemont perquè s’hi sentís còmode tot l’independentisme, Llach ha dit que el Consell sempre està obert a una reformulació “mentre no sigui infidel a les 97.000 persones que en formen part”. Segons ha explicat, s’ha traslladat a tots els partits independentistes en privat i en una reunió col·lectiva aquesta actitud d’estar oberts a una reforma.

De fet, ha negat que el Consell s’identifiqui amb Junts i que formi part de l’estratègia del partit de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. En aquest sentit, ha assegurat que el Consell no vol ser un “fre” a cap acord. “No som protagonistes ni actors d’aquests acords i desacords, no posem el nostre programa sobre la taula de cap negociació”, ha afegit desmarcant-se de les negociacions encallades entre ERC i Junts.

Preguntat per l’escenari d’una repetició de les eleccions, Llach considera que seria un “desastre nacional”. Segons ha dit, no només perquè es podria malbaratar el 52% del vot independentista del 14-F sinó perquè considera un “desastre” que un missatge “tan clar” no es porti a la pràctica. I ha recordat tot el que ha viscut el procés en els últims anys. “Això és el que m’espanta. Després del que hem viscut, que no es porti a la pràctica, és democràticament un desastre”, ha argumentat per després afegir que ningú utilitzi el Consell per la República per “embarrancar” les discussions que han de portar a terme els partits polítics.

Llach, però, no ha volgut entrar a valorar si s’hauria de permetre un govern en solitari d’ERC abans d’anar a una repetició de les eleccions.

En el context de desacord entre ERC i Junts, Llach considera que el paper del Consell per la República estaria encara més justificat. Segons ha dit, el fet que no es puguin conjuminar les dues coses: governar el dia a dia i el camí cap a la república, això fa que el paper del Consell sigui “més important que mai”.

En el comunicat, el Consell insisteix que el desig dels seus membres “hagués estat la formació d’un govern que integrés totes les forces independentistes”. A més, l’organisme a l’”exili” apel·la a la “responsabilitat” de tots els lideratges “per tal d’estar a l’altura”, a fi d’evitar “divisions i guerres internes del tot improductives”.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (10-5-2021)

256 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: