LLARENA PARLA AMB ELS PRESOS DE BURGOS DE PER QU√ą NO HA POGUT AMB PUIGDEMONT

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha parlat en una revista feta per presos de Burgos de per qu√® no ha pogut amb el president a l’exili, Carles Puigdemont. Ha assegurat en aquest sentit que, quan va comen√ßar a estudiar el cas, ja sabia que el proc√©s seria “un assumpte en el qual era molt dif√≠cil que no es produ√≠s una deflagraci√≥ i em crem√©s fins a les celles”.

Llarena fins i tot evita respondre afirmativament en l’entrevista a La voz del patio a si ha valgut la pena instruir la causa del proc√©s independentista. “El que √©s freq√ľent √©s que contesti que s√≠, per√≤ no √©s segur”, assenyala amb dubtes.

“Probablement el proc√©s hagi estat un dels assumptes m√©s complexos de tota la hist√≤ria de la nostra democr√†cia. Veure’t immers en aquest embolic porta com a conseq√ľ√®ncia dificultats personals, familiars i jurisdiccionals, i al final aix√≤ et pesa. A mesura que vas treballant va canviant la teva personalitat. √Čs molt dur aixecar-te un mat√≠ i veure que tots els diaris d’Espanya parlen de tu, que totes les not√≠cies d’Espanya parlen de tu. Aix√≤ era pressi√≥. I veure manifestacions, com hi havia a Catalunya al principi, de 800.000 persones amb espelmes a la Diagonal, perqu√® no es digereix f√†cilment. O que pengin ninots de tu als ponts, i cremin la teva fotografia o empaperin els voltants de casa teva amb cartells amb la teva cara de cap per avall, tampoc. O que t’insultin i cremin els ninots que et representen, tampoc. Per√≤ no ho podia eludir”, afegeix.

Els presos pregunten tamb√© a Llarena per si se sent incompr√®s pels revessos judicials que ha patit a Europa, en la persecuci√≥ a Puigdemont. “Incompr√®s, dep√®n. Hi ha moltes ocasions en les quals la revocaci√≥ d’una resoluci√≥ va determinada per una interpretaci√≥ de la norma jur√≠dica diferent de la que tu has fet i llavors all√† hi ha les raons. Si les raons jur√≠diques que et donen s√≥n s√≤lides, no tens cap problema. Quan es tracta d’una valoraci√≥ de com creus tu que van passar les coses, s√≠ que √©s veritat que un jutge pot sentir-se m√©s incompr√®s perqu√® ell ha llegit d’una forma la prova i l’altre d’una altra. Per√≤ al final els jutges ens acostumem que altres jutges ho vegin d’una altra manera”, assenyala.

Llarena explica als presos qu√® faria si un dia el president, que pot circular lliurement fins a la frontera, la travess√©s i es present√©s per exemple a Girona. “En aquest moment hauria de demanar l’autoritzaci√≥ per processar-lo al Parlament Europeu. I si algun dia el Parlament Europeu aixequ√©s la seva immunitat, llavors ja podria ser detingut a l’estranger, i tornar√≠em a on √©rem, a veure si els pa√Įsos europeus, un cop el tenen detingut, el volen lliurar [a Espanya] o no”, indica.

Segons el jutge, Puigdemont nom√©s podr√† quedar lliure per a Espanya en tres casos, seguint les tesis judicials espanyoles: “Que la seva fugida duri m√©s temps del que dura el termini de prescripci√≥ de delicte; que s’aprovi una llei d’amnistia, o que es modifiqui el Codi Penal fins al punt que els fets als quals ell s’enfronta siguin clarament no constitutius de delicte”.

Despr√©s de criticar l’√ļs d’expressions com presos pol√≠tics i de rebutjar parlar de tracte de favor als condemnats per sedici√≥ ‚ÄĒ”seria tremendament imprudent”‚ÄĒ, el magistrat ha comentat que els jutges “no pretenen solucionar el problema” de fons a Catalunya. “La just√≠cia al que aspira √©s que es compleixi la llei i despr√©s els problemes els han de solucionar altres”, ha apuntat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (21-10-2020)

163 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: