LLEIDA ES PREPARA PER A MILERS DE CASOS SETMANALS

El nombre d’infeccions per coronavirus diagnosticades al Segrià s’ha multiplicat per 2,6 l’última setmana i s’ha situat en 538 entre el 27 de juny i el 3 de juliol.

Durant la setmana actual, en què es detectaran casos que es van contagiar abans de prendre la decisió de confinar la comarca dissabte, els nous diagnòstics poden superar els 1.400.

No serà fins a finals de la setmana que ve, quan els nous casos podrien superar els 3.000 setmanals si es manté la tendència actual, quan es podrà començar a veure si les mesures anunciades ahir per contenir l’epidèmia són suficients. Aquestes mesures fan èmfasi en les conductes de prevenció voluntàries dels ciutadans.

Si no n’hi ha prou, la Generalitat no descarta imposar el confinament domiciliari als ciutadans. “No podem descartar res avui”, va declarar en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés.

MÉS PROFESSIONALS SANITARIS
Crida de Salut a professionals de tot Catalunya perquè vagin a Lleida

Per l’experiència d’altres països, com més estrictes són les mesures que s’adopten, més de pressa s’aconsegueix contenir l’epidèmia. Mantenir la mobilitat de la població dins del Segrià en lloc d’ordenar un confinament domiciliari té l’avantatge que és més tolerable per als ciutadans i l’inconvenient que endarrerirà la contenció del coronavirus.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’ Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, va defensar ahir la decisió de la Generalitat de confinar el Segrià com a “correcta” i “valenta”. Però va afegir que “ens hauria agradat que s’hagués fet una miqueta abans”. Simón va declarar que la situació a Lleida està “preocupant molt” i va avançar que avui representants del ministeri mantindran una reunió bilateral amb responsables sanitaris de Catalunya per avaluar el problema.

L’augment de casos dels últims dies ha comportat una pressió més gran sobre els serveis sanitaris de la zona. El nombre de persones ingressades per Covid-19 en hospitals del Segrià se situava ahir al migdia en 57, cosa que representa un augment d’un 50% respecte a les 38 ingressades dissabte. D’aquestes últimes, vuit eren ahir a l’UCI, el doble que les quatre de dissabte.

L’arribada de pacients ha superat la capacitat inicial de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que ha habilitat nous espais els últims dies per atendre casos de Covid-19. Dels 57 pacients hospitalitzats ahir al Segrià, 18 s’han derivat a altres hospitals.

I MÉS POLICIES
Es reforcen les patrulles dels Mossos per vigilar que es compleixi la prevenció

El D epartament de Salut va fer dissabte una crida a professionals sanitaris de tot Catalunya perquè vagin a Lleida. Encara no hi ha dades de quants professionals s’han ofert com a voluntaris.

La comissió de seguiment de l’epidèmia al Segrià va comparèixer ahir per primera vegada en una roda de premsa en què va transmetre un missatge de resistència i perseverança davant l’imminent empitjorament de la situació.

“Els pròxims deu o quinze dies continuaran augmentant els casos”, va avançar Divina Farreny, gerent de la Regió Sanitària de Lleida. “No cal escandalitzar-se pel nombre de casos que tindrem, perquè aniran augmentant”.

“Reduirem la transmissió lentament”, va afegir Pere Godoy, cap de vigilància epidemiològica a Lleida. “Hi ha moltes cadenes de transmissió en marxa. Quan tenim nivells de transmissió tan alts, costa d’abaixar-los. Serà les properes setmanes, no de manera immediata. Haurem de ser persistents i pacients”.

CONFINAR O NO CONFINAR
Permetre la mobilitat és més tolerable per als ciutadans però retarda el control del virus

L’epidèmia a Lleida és especialment difícil de contenir per com s’ha originat i propagat fins ara. S’han identificat 14 brots diferents –el doble dels que se sabien fa una setmana– amb origen en deu empreses hortofructícoles, dues residències, un alberg i un edifici del centre històric. A partir d’aquests brots el virus ha començat a circular entre la població, però de moment no s’han pogut identificar i tallar les cadenes de contagi.

La decisió de la Generalitat de confinar la comarca té l’objectiu d’evitar que aquestes cadenes de contagi s’estenguin fora del Segrià. Per reduir els contagis dins del Segrià, Divina Farreny va fer una crida ahir a la responsabilitat dels ciutadans. “La distància, la mascareta, el rentat de mans, aquests hàbits que no teníem fins ara redueixen més d’un 95% el risc de contagis (…) Tenim un repte o una oportunitat, trencar les cadenes de transmissió intentant no tancar-nos a casa”.

Com a mesura addicional, Interior ha reforçat la presència dels Mossos amb 65 efectius de l’àrea d’antiavalots ( Brimo) i de les àrees regionals de recursos operatius ( ARRO) per a tasques de patrullatge als pobles del Baix Segrià. L’actuació s’intensificarà entre les sis de la tarda i les onze de la nit en carrers i places, restaurants i altres locals per evitar aglomeracions i controlar el compliment de mesures de seguretat. S’han establert 25 punts de control en carreteres per vigilar les entrades i sortides del Segrià, tres dels quals amb la col·laboració de la Guàrdia Civil i un de la Guàrdia Urbana de Lleida.
Informa:LAVANGUARDIA.COM(7-7-2020)

228 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: