LLEIDA TOMBA EL BILINGÜISME DEL PSC I CS I EL CATALÀ TORNARÀ A SER PREFERENT

El català tornar a ser preferent a la Paeria de Lleida. L’alcalde, Miquel Pueyo, ha explicat en una entrevista a NacióDigital que l’idioma tornarà a recuperar l’estatus que tenia abans del pacte firmat entre Àngel Ros i Ciutadans a inici de la passada legislatura, i ha indicat que ho farà d’una manera “tranquil·la”.

Segons Pueyo, l’acord entre socialistes i ciutadans va generar un problema allà on no n’hi havia cap, i ha aventurat que possiblement no s’imprimiran més programes de la Festa Major en castellà (ni en cap altre idioma) i que les tramitacions seran en català per bé que el castellà també es farà anar si es demana.

El ‘Diari de Terrassa’ es passa al català
La capçalera, fundada el 1977, s’expressava fonamentalment en castellà

El ‘Diari de Terrassa’ ha aparegut aquest dissabte íntegrament en català. El mitjà, nascut el 1977 a redós de l’impuls editor vinculat a la Transició, s’havia expressat habitualment en castellà, tot i que havia anat introduint progressivament la llengua catalana. Actualment, els monogràfics, especials i suplements ja estaven íntegrament en aquesta llengua. El canvi s’ha fet de manera discreta perquè, tal com explica l’editorial d’avui, “no es pot convertir en extraordinari el que ha de ser un gest de normalitat”.

El rotatiu desvincula aquest salt d’idioma del Procés. “Qui busqui raons de caràcter polític en la decisió del canvi de llengua de ‘Diari de Terrassa’ estarà perdent el temps”, afirma el text. “Qui busqui un canvi de línia editorial a partir d’aquest moment, pel sol fet d’utilitzar la llengua catalana, s’equivocarà. Les raons del canvi s’han de buscar més en factors socials i lingüístics que polítics”. A les últimes eleccions municipals Jordi Ballart es va alçar amb l’alcaldia per tercer cop, però ho feia desvinculant-se del partit que l’havia aixoplugat fins ara, el PSC, que havia governat la ciutat durant quatre dècades.

“Fins ara ho hem fet en castellà i ara ho farem en català”, conclou l’editorial. “Res no canvia, només la llengua, que és patrimoni de tots, també dels castellanoparlants”. El ‘Diari de Terrassa’ ven uns 2.000 exemplars de mitjana i ha mantingut la tirada en els últims temps.


À PUNT I TV3

Ximo Puig, president de la Generalitat valenciana, ha assegurat aquest matí que està “segur” que TV3 i À Punt compliran l’acord de reciprocitat i les dues cadenes es podran veure als dos territoris. Així ho ha dit Puig aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha matisat que el Consell està buscant “el moment oportú”.

El cap del Consell ha afegit que hi ha “qüestions de caràcter tècnic que s’estan avaluant”, però ha remarcat que hi ha un acord i que “s’ha de fer efectiu”. “Ja veurem quan és possible”, ha afegit Puig, que també ha afirmat que li agradaria que la reciprocitat s’apliqués “prompte”. “M’agradaria una normalització general de les relacions amb Catalunya, i en l’encaix amb Espanya també”, ha conclòs.

Segon múltiplex

Pel que fa a les “qüestions tècniques” a què ha al·ludit Ximo Puig, el govern valencià manté la petició al govern espanyol de la concessió d’un segon múltiplex, com el que té Catalunya, una infraestructura que facilitaria la recepció del senyal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Tot i les negatives reiterades de l’executiu estatal i el Congrés de Diputats, el govern valencià confia que aquesta concessió serà possible amb l’aprovació del nou tècnic estatal vinculat a la tecnologia 5G.

Més enllà de les dificultats tècniques que Puig havia adduït, i que el govern valencià havia resolt ara fa uns mesos quan va trobar una via transitòria (i que ara rebutja) basada en la compressió del senyal tal com es va fer a les illes Balears per veure TV3, el 3/24 i el Super3/33, la clau de la decisió del govern valencià és el context polític. Ho ha evidenciat Puig amb la referència a la recerca d’un “moment oportú”. I és que l’executiu valencià no vol que el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya l’esguiti, ni tampoc incomodar el PSOE ni els sectors més anticatalanistes de la societat valenciana.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (8-7-2019)

378 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: