El Sant Jordi, estratègic

 

Muntsa Vilalta, directora general de Comer√ß de la Generalitat, ha volgut resaltar el paper dels gremis en aquesta diada:¬†“Cada any el 23 d’abril els ciutadans i els visitants podem gaudir d’aquest dia tan fant√†stic gr√†cies al treball dels comerciants”. Vilalta ha recordat que els tres sectors implicats en la festa, el del pa, el de les flors i el del llibre sumen12.000 comer√ßos, un 12% del total, amb 35.000 treballadors (un 10% de la ocupaci√≥ total dels comer√ßos del pa√≠s). I ha volgut lloar la tasca dels botiguers que han sabut mantenir aquesta tradici√≥ i alhora renovar-la cont√≠nuament. Agust√≠ Colom, regidor de Comer√ß de l’Ajuntament de Barcelona, ha celebrat que Sant Jordi combini la festa amb la reivindicaci√≥ de la cultura i de la tradici√≥.

La Guàrdia Urbana demana als ciutadans evitar accedir al centre en cotxe, bicicleta o patinet

Barcelona, zona zero

El centre de Barcelona, la zona zero de la festa, disposar√† de m√©s espai per a parades, el que facilitar√† la log√≠stica de la festa, i tamb√© el passeig per les parades. Colom ha anunciat que hi haur√† en total 4.000 parades de roses i 1.000 de llibres legals, per√≤ ha celebrat que cada cop es dispersin m√©s per la ciutat, perdent pes Ciutat Vella en benefici d’altres barris (sobretot l’Avinguda Mistral i el passeig de Sant Joan, que ampliar√† la zona destinada a parades). Benito Granados, intendent de la Gu√†rdia Urbana, ha resaltat que hi haur√† un important refor√ß de la seguretat a la zona centre. Per garantir la circulaci√≥,¬†ha demanat que la gent intenti usar el transport p√ļblic per circular aquest dia pel centre de la ciutat. Fins i tot ha sol¬∑licitat que la gent s’abstingui d’anar amb bicicletes o patinets pel centre, ja que s√≥n vehicles molestos i perillosos en zones de grans aglomeracions. Ha anunciat que multiplicaran la pres√®ncia policial, uniformada i de pais√†, per evitar els furts, amb col¬∑laboraci√≥ amb els Mossos. I tamb√© ha advertit que hi haur√† accions per combatre l’intrusisme.

La Gu√†rdia Urbana assegura que podria haver-hi fins a 2.500 parades il¬∑legals.¬†Per√≤ Granados ha demanat, tamb√©, als ciutadans, que comprin als establiments autoritzats, que estaran adequadament acreditats. Tamb√© ha sol¬∑licitat als pares que vagin amb nens que els identifiquin i que els anotin algun n√ļmero de tel√®fon per poder contactar amb facilitat amb els seus familiars (cada any es perden alguns nens).

Es prega als ciutadans que identifiquin els infants, per tal de facilitar-ne la trobada en cas de pèrdua.

Els llibres

Antoni Daura, comissionat del Gremi de Llibreters de Catalunya,¬†ha definit la festa com “un aut√®ntic luxe, un actiu que cal preservar”. Ha destacat que Sant Jordi est√† trencant fronteres, amb la visita de llibreters i periodistes estrangers. Enguany Daura ha volgut destacar que els argentins , “que s√≥n molt bons lectors”, s’estan pensant de celebrar el Sant Jordi “de forma permanent”. Agust√≠ Colom ha volgut destacar tamb√© que cal buscar noves estrat√®gies, durant tot l’any, per tal de posar de manifest la tasca dels llibreters. I ha demanat als ciutadans que, per Sant Jordi,¬†comprin als establiments comercials perqu√® “s√≥n els comer√ßos els que salven els nostres barris”.

Es preveu la venda d’unes 600.000 roses grogues

El groc, de nou protagonista

Els floristes esperen unes vendes del voltant de 7.000.000 de roses vermelles, a les que se suma la previsi√≥ de la venda de 600.000 roses grogues, dedicades a la reivindicaci√≥ de la llibertat dels presos pol√≠tics. Sospiten que podria haver-hi un lleuger√≠ssim descens respecte a anys anteriors, sobretot per l’efecte de la coincid√®ncia de dates amb la Setmana Sana.¬†Merc√® Pasanau, vicepresidenta del Gremi de Floristes de Catalunya, vol retornar al Sant Jordi el seu aspecte m√©s emocional i ha definit el regal de la rosa com “un gest d’amor, d’amistat i de respecte”. Per aix√≤ molts floristes han volgut sumar-se a la campanya R√†dars per regalar roses a les persones que viuen soles, perqu√® a ning√ļ li falti una rosa per Sant Jordi. Joan Guill√©n, president del Consell de Gremis, ha volgut explicar com mantenir en bon estat les roses durant molt de temps: caldria canviar l’aigua sovint i retallar el tall de les roses en diagonal, tal i com¬†ho fan els floristes agremiats.

El pa, protagonista en els darrers anys

Els flequers ja s’han involucrat a fons en el Dia del Llibre i la Rosa. El Pa de Sant Jordi, que va apar√®ixer fa 31 anys a Barcelona,¬†s’ha est√®s per tot el territori (est√† patentat pel Gremi de Forners de Barcelona, que¬†ofereix llic√®ncia gratu√Įtament a tots els forners de Catalunya, tot i que reconeix que “hi ha intrusisme”).¬†El pa amb forma de bandera catalana composat per pans de nous, formatge i sobrassada ja es pot trobar a molts punts. I l’Ajuntament de Barcelona ha ofert suport a aquesta iniciativa permetent que aquest¬†pa es pugui vendre, el 23 d’abril, en paradetes al davant dels forns.

Informa:ELNACIONAL.CAT (20-4-2019)