El Sant Jordi, estratègic

 

Muntsa Vilalta, directora general de Comerç de la Generalitat, ha volgut resaltar el paper dels gremis en aquesta diada: “Cada any el 23 d’abril els ciutadans i els visitants podem gaudir d’aquest dia tan fantĂ stic grĂ cies al treball dels comerciants”. Vilalta ha recordat que els tres sectors implicats en la festa, el del pa, el de les flors i el del llibre sumen12.000 comerços, un 12% del total, amb 35.000 treballadors (un 10% de la ocupaciĂł total dels comerços del paĂ­s). I ha volgut lloar la tasca dels botiguers que han sabut mantenir aquesta tradiciĂł i alhora renovar-la contĂ­nuament. AgustĂ­ Colom, regidor de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, ha celebrat que Sant Jordi combini la festa amb la reivindicaciĂł de la cultura i de la tradiciĂł.

La GuĂ rdia Urbana demana als ciutadans evitar accedir al centre en cotxe, bicicleta o patinet

Barcelona, zona zero

El centre de Barcelona, la zona zero de la festa, disposarĂ  de mĂŠs espai per a parades, el que facilitarĂ  la logĂ­stica de la festa, i tambĂŠ el passeig per les parades. Colom ha anunciat que hi haurĂ  en total 4.000 parades de roses i 1.000 de llibres legals, però ha celebrat que cada cop es dispersin mĂŠs per la ciutat, perdent pes Ciutat Vella en benefici d’altres barris (sobretot l’Avinguda Mistral i el passeig de Sant Joan, que ampliarĂ  la zona destinada a parades). Benito Granados, intendent de la GuĂ rdia Urbana, ha resaltat que hi haurĂ  un important reforç de la seguretat a la zona centre. Per garantir la circulaciĂł, ha demanat que la gent intenti usar el transport pĂşblic per circular aquest dia pel centre de la ciutat. Fins i tot ha sol¡licitat que la gent s’abstingui d’anar amb bicicletes o patinets pel centre, ja que sĂłn vehicles molestos i perillosos en zones de grans aglomeracions. Ha anunciat que multiplicaran la presència policial, uniformada i de paisĂ , per evitar els furts, amb col¡laboraciĂł amb els Mossos. I tambĂŠ ha advertit que hi haurĂ  accions per combatre l’intrusisme.

La Guàrdia Urbana assegura que podria haver-hi fins a 2.500 parades il¡legals. Però Granados ha demanat, tambÊ, als ciutadans, que comprin als establiments autoritzats, que estaran adequadament acreditats. TambÊ ha sol¡licitat als pares que vagin amb nens que els identifiquin i que els anotin algun número de telèfon per poder contactar amb facilitat amb els seus familiars (cada any es perden alguns nens).

Es prega als ciutadans que identifiquin els infants, per tal de facilitar-ne la trobada en cas de pèrdua.

Els llibres

Antoni Daura, comissionat del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha definit la festa com “un autèntic luxe, un actiu que cal preservar”. Ha destacat que Sant Jordi estĂ  trencant fronteres, amb la visita de llibreters i periodistes estrangers. Enguany Daura ha volgut destacar que els argentins , “que sĂłn molt bons lectors”, s’estan pensant de celebrar el Sant Jordi “de forma permanent”. AgustĂ­ Colom ha volgut destacar tambĂŠ que cal buscar noves estratègies, durant tot l’any, per tal de posar de manifest la tasca dels llibreters. I ha demanat als ciutadans que, per Sant Jordi, comprin als establiments comercials perquè “sĂłn els comerços els que salven els nostres barris”.

Es preveu la venda d’unes 600.000 roses grogues

El groc, de nou protagonista

Els floristes esperen unes vendes del voltant de 7.000.000 de roses vermelles, a les que se suma la previsiĂł de la venda de 600.000 roses grogues, dedicades a la reivindicaciĂł de la llibertat dels presos polĂ­tics. Sospiten que podria haver-hi un lleugerĂ­ssim descens respecte a anys anteriors, sobretot per l’efecte de la coincidència de dates amb la Setmana Sana. Mercè Pasanau, vicepresidenta del Gremi de Floristes de Catalunya, vol retornar al Sant Jordi el seu aspecte mĂŠs emocional i ha definit el regal de la rosa com “un gest d’amor, d’amistat i de respecte”. Per això molts floristes han volgut sumar-se a la campanya RĂ dars per regalar roses a les persones que viuen soles, perquè a ningĂş li falti una rosa per Sant Jordi. Joan GuillĂŠn, president del Consell de Gremis, ha volgut explicar com mantenir en bon estat les roses durant molt de temps: caldria canviar l’aigua sovint i retallar el tall de les roses en diagonal, tal i com ho fan els floristes agremiats.

El pa, protagonista en els darrers anys

Els flequers ja s’han involucrat a fons en el Dia del Llibre i la Rosa. El Pa de Sant Jordi, que va aparèixer fa 31 anys a Barcelona, s’ha estès per tot el territori (estĂ  patentat pel Gremi de Forners de Barcelona, que ofereix llicència gratuĂŻtament a tots els forners de Catalunya, tot i que reconeix que “hi ha intrusisme”). El pa amb forma de bandera catalana composat per pans de nous, formatge i sobrassada ja es pot trobar a molts punts. I l’Ajuntament de Barcelona ha ofert suport a aquesta iniciativa permetent que aquest pa es pugui vendre, el 23 d’abril, en paradetes al davant dels forns.

Informa:ELNACIONAL.CAT (20-4-2019)