El Sant Jordi, estratègic

 

Muntsa Vilalta, directora general de Comerç de la Generalitat, ha volgut resaltar el paper dels gremis en aquesta diada: “Cada any el 23 d’abril els ciutadans i els visitants podem gaudir d’aquest dia tan fantàstic gràcies al treball dels comerciants”. Vilalta ha recordat que els tres sectors implicats en la festa, el del pa, el de les flors i el del llibre sumen12.000 comerços, un 12% del total, amb 35.000 treballadors (un 10% de la ocupació total dels comerços del país). I ha volgut lloar la tasca dels botiguers que han sabut mantenir aquesta tradició i alhora renovar-la contínuament. Agustí Colom, regidor de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, ha celebrat que Sant Jordi combini la festa amb la reivindicació de la cultura i de la tradició.

La Guàrdia Urbana demana als ciutadans evitar accedir al centre en cotxe, bicicleta o patinet

Barcelona, zona zero

El centre de Barcelona, la zona zero de la festa, disposarà de més espai per a parades, el que facilitarà la logística de la festa, i també el passeig per les parades. Colom ha anunciat que hi haurà en total 4.000 parades de roses i 1.000 de llibres legals, però ha celebrat que cada cop es dispersin més per la ciutat, perdent pes Ciutat Vella en benefici d’altres barris (sobretot l’Avinguda Mistral i el passeig de Sant Joan, que ampliarà la zona destinada a parades). Benito Granados, intendent de la Guàrdia Urbana, ha resaltat que hi haurà un important reforç de la seguretat a la zona centre. Per garantir la circulació, ha demanat que la gent intenti usar el transport públic per circular aquest dia pel centre de la ciutat. Fins i tot ha sol·licitat que la gent s’abstingui d’anar amb bicicletes o patinets pel centre, ja que són vehicles molestos i perillosos en zones de grans aglomeracions. Ha anunciat que multiplicaran la presència policial, uniformada i de paisà, per evitar els furts, amb col·laboració amb els Mossos. I també ha advertit que hi haurà accions per combatre l’intrusisme.

La Guàrdia Urbana assegura que podria haver-hi fins a 2.500 parades il·legals. Però Granados ha demanat, també, als ciutadans, que comprin als establiments autoritzats, que estaran adequadament acreditats. També ha sol·licitat als pares que vagin amb nens que els identifiquin i que els anotin algun número de telèfon per poder contactar amb facilitat amb els seus familiars (cada any es perden alguns nens).

Es prega als ciutadans que identifiquin els infants, per tal de facilitar-ne la trobada en cas de pèrdua.

Els llibres

Antoni Daura, comissionat del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha definit la festa com “un autèntic luxe, un actiu que cal preservar”. Ha destacat que Sant Jordi està trencant fronteres, amb la visita de llibreters i periodistes estrangers. Enguany Daura ha volgut destacar que els argentins , “que són molt bons lectors”, s’estan pensant de celebrar el Sant Jordi “de forma permanent”. Agustí Colom ha volgut destacar també que cal buscar noves estratègies, durant tot l’any, per tal de posar de manifest la tasca dels llibreters. I ha demanat als ciutadans que, per Sant Jordi, comprin als establiments comercials perquè “són els comerços els que salven els nostres barris”.

Es preveu la venda d’unes 600.000 roses grogues

El groc, de nou protagonista

Els floristes esperen unes vendes del voltant de 7.000.000 de roses vermelles, a les que se suma la previsió de la venda de 600.000 roses grogues, dedicades a la reivindicació de la llibertat dels presos polítics. Sospiten que podria haver-hi un lleugeríssim descens respecte a anys anteriors, sobretot per l’efecte de la coincidència de dates amb la Setmana Sana. Mercè Pasanau, vicepresidenta del Gremi de Floristes de Catalunya, vol retornar al Sant Jordi el seu aspecte més emocional i ha definit el regal de la rosa com “un gest d’amor, d’amistat i de respecte”. Per això molts floristes han volgut sumar-se a la campanya Ràdars per regalar roses a les persones que viuen soles, perquè a ningú li falti una rosa per Sant Jordi. Joan Guillén, president del Consell de Gremis, ha volgut explicar com mantenir en bon estat les roses durant molt de temps: caldria canviar l’aigua sovint i retallar el tall de les roses en diagonal, tal i com ho fan els floristes agremiats.

El pa, protagonista en els darrers anys

Els flequers ja s’han involucrat a fons en el Dia del Llibre i la Rosa. El Pa de Sant Jordi, que va aparèixer fa 31 anys a Barcelona, s’ha estès per tot el territori (està patentat pel Gremi de Forners de Barcelona, que ofereix llicència gratuïtament a tots els forners de Catalunya, tot i que reconeix que “hi ha intrusisme”). El pa amb forma de bandera catalana composat per pans de nous, formatge i sobrassada ja es pot trobar a molts punts. I l’Ajuntament de Barcelona ha ofert suport a aquesta iniciativa permetent que aquest pa es pugui vendre, el 23 d’abril, en paradetes al davant dels forns.

Informa:ELNACIONAL.CAT (20-4-2019)