LLIÇÓ DE SALA I MARTÍN A RUFIÁN SOBRE QUÈ ES EL NACIONALISME

L’econoomista Xavier Sala-i-Martín ha recomanat al diputat d’ERC Gabriel Rufián llegir el professor d’història de la Uinversitat Hebrea de Jerusalem, Yuval Noah Harari, l’assagista de moda, per entendre què és el nacionalisme. Sala-i-Martín ha discrepat d’una desqualificació que ha fet Rufián del nacionalisme.

“El nacionalisme, com a creença que una nació és superior a l’altra, és una ideologia infecta”, havia indicat Rufián, que citava unes declaracions de la també diputada d’ERC Pilar Vallugera.

“El nacionalisme no diu que “la meva nació és superior a la teva” sinó “la meva nació és diferent a la teva”. Una altra és el feixisme, que diu que “la meva nació és tan gran que la imposo per la força”. Amb respecte, Gabriel Rufián, llegeix el que diu Harari aquí”, ha indicat l’economista.

Xavier Sala-i-Martin 🌹

@XSalaimartin
El nacionalismo no dice que “mi nación es superior a la tuya” sino “mi nación es distinta a la tuya”. Otra cosa es el fascismo que dice “mi nación es tan grande que la impongo por la fuerza”. Con respeto, @gabrielrufian, lee lo que dice Harari aquí: https://www.ceu.edu/article/2019-05-17/yuval-noah-harari-discusses-bright-side-nationalism … https://twitter.com/gabrielrufian/status/1254348806575067138 …

Gabriel Rufián

@gabrielrufian
‘El nacionalismo, como creencia de que una nación es superior a la otra, es una ideología infecta’.

En l’article recomanat per Sala-i-Martín, que recull una conferència, Harari assenyala que el nacionalisme “té un costat brillant”, i que pot anar de costat de la globalització en comptes de contraposar-s’hi. També alerta del risc “de veure totes les formes de nacionalisme com inherentment dolentes”, cosa que al seu entendre la història i l’actualitat desmenteixen. “Cap democràcia pot funcionar sense algun nivell de nacionalisme”, indica.
Informa:ELNACIONAL.CAT (26-4-2020)

331 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: