L’Obra Cultural Balear ha organitzat la Setmana de Drets Lingüístics que se celebrarà a Palma a partir del dia 17 de juliol, amb l’objectiu, sobretot, de donar a conèixer i reivindicar el dret a usar per tot arreu la llengua catalana, en uns moments en què proliferen les agressions lingüístiques.
( MIQUEL PAYERAS )
L’Obra Cultural Balear (OCB) està preocupada pels atacs contra els drets lingüístics que s’estan produint a les Illes últimament. La darrera ocasió en que se n’ha denunciat un, d’aquests atacs, fou la setmana passada, segons informa dbalears.cat. El relat que fa el diari digital esmentat és un tot un compendi de l’actitud en contra del català que en llocs d’atenció al públic s’estan produint en els últims temps. El cas en concret s’inicià quan un ciutadà va telefonar per passar la ITV, a Palma, «i la dona que el va atendre li va respondre que‘no entiendo el mallorquín’. Quan el ciutadà va demanar si el podia atendré algú que l’entengués la resposta va ser que telefonàs al cap d’una estona a veure si tenia més sort. ‘Jo li vaig dir que no entenia perquè se m’havia de discriminar per aquest fet. Em respon que no se’m discrimina. Jo li dic que si he de tornar a telefonar per poder ser atès en català és una discriminació’ explica el ciutadà. Al cap d’uns minuts el ciutadà va torna telefonar» i passà dels quarts del mateix. A la tercera, excuses per no atendre’l. I a la quarta provà de fer-ho en castellà i tot com una seda: «les anteriors tres vegades hi havia hagut una discriminació deliberada», conclou el diari.
Setmana pels Drets Lingüístics. Davant la proliferació de casos com aquest l’OCB ha convocat una ‘Setmana pels Drets Lingüístics’ que es desenvoluparà entre el 17 i el 25 de juliol de 2020. Segons l’entitat, «els objectius de la ‘Setmana pels Drets Lingüístics’ són: donar a conèixer i reivindicar els drets de les persones que volen usar la llengua catalana; reivindicar el dret de tots els ciutadans de les Illes Balears a conèixer i usar la llengua catalana; denunciar les vulneracions dels drets de les persones que volen usar la llengua catalana; mostrar el rebuig ciutadà a la sentència del Tribunal Suprem espanyol que obliga les administracions amb llengua catalana a relacionar-se entre si en castellà i recaptar fons per posar en marxa diverses iniciatives en favor dels drets lingüístics i donar suport a la internacionalització del cas de Paula Rotger». El cas de d’aquesta dona, Paula Rotger, es va fer famós ara fa dos anys. Es tracta d’un treballadora de l’aeroport de Palma, que després d’haver denunciat una discriminació per raó de llengua que li hauria fet un guàrdia civil, va haver de patir diverses denuncies contra ella, una sanció que li va impedir fer feina durant un mes, pintades al seu cotxe, un atac personal i fins i tot un judici que el mes de febrer passat s’ajornà i ara està a l’espera de tenir nova data de celebració.
Justament Paula Rotger acompanyada de l’advocat Jaume Alonso Cuevillas -catedràtic de dret processal i advocat de Carles Puigdemont – presentaran a Palma el dia 17 la Setmana pels Drets Lingüístics en un acte organitzat per l’OCB per als mitjans de comunicació. L’endemà l’entitat farà una «acció simbòlica». El 20 de juliol se celebrarà un «taller d’assertivitat lingüística amb Gemma Sanginés», retransmès en directe pel canal de YouTube de l’OCB. El dia 22 es presentaràla ‘Bústia dels drets lingüístics’ i el 23 se celebrarà un concert de música a la plaça Major de Palma. Des del dia 22 fins el 25, tot dos inclosos, «hi haurà un Clam pels drets lingüístics per tot Mallorca i es distribuir la ‘Rosa dels drets lingüístics’», diu l’entitat. Finalment l’acte de cloenda se celebrarà el 25 a Can Alcover, la seu de l’OCB.
La citada «Rosa dels drets lingüístics» és un pin d’una rosa que «vol ser un símbol de reivindicació dels drets dels catalanoparlants i de solidaritat amb les persones que han patit qualque discriminació. Es podran adquirir durant tota la setmana per tots els municipis de Mallorca», explica l’OCB. Respecte al «Clam pels drets lingüístics» és una acció que es durà a terme a cada un dels municipis de Mallorca i que consistirà en una acció en què es llegirà un manifest en favor dels drets lingüístics i una colla de xeremiers, acompanyats d’alguns socis i amics de l’OCB, interpretaran una tonada i La Balanguera.
Informa:DBALEARS.CAT (19-7-2020)
N.de la R.
Una iniciativa del tot lloable.I si algú la copiés al Principat?