L’OCB DEMANA A LA PRESIDENTA DEL GOVERN BALEAR EL RESPECTE ALS DRETS LINGÜÍSTICS

El President de l’Obra Cultural Balear, Josep de Luis, ha dirigit, aquest dilluns primer de març, una carta a la Presidenta del Govern, Francina Armengol, en la qual li explica la feina que fan les xarxes de l’OCB i li exigeix «un respecte estricte als drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears per part de totes aquelles persones i institucions que depenen del Govern. Començant pels alts càrrecs del vostre gabinet i continuant per la Conselleria de Salut i Consum»

Aquest és el text íntegre de la carta:

Molt Honorable Presidenta,

Descartada, per raons sanitàries la trobada que, en circumstàncies ordinàries vos hauríem demanat, permeteu-me dirigir-vos aquestes línies. Els temps complicats que ens ha tocat viure ens obliguen a tots fer tot el que estigui al nostre abast per provar d’estabilitzar de situació i preservar la salut col·lectiva. Això ens aboca a necessàries renúncies, entre elles una reunió presencial.

Tota la xarxa, territorial i sectorial, vinculada a l’Obra Cultural Balear treballa, al costat d’altres entitats, en iniciatives d’assistència mútua orientades a fer costat als nostres conciutadans més desafavorits. També estam aplicats, en la mesura d’unes possibilitats que no són totes les que voldríem, en el suport als creadors culturals.

Vivim temps crítics, tant a nivell sanitari com econòmic, que sotmeten a fortes tensions els serveis de salut i els serveis socials, posant en risc, encara més, la feble cohesió social de la nostra societat. De ben segur que les institucions ara agrairien la reeixida de campanyes amb les que l’Obra Cultural Balear s’hi ha compromès al llarg dels anys com ‘Volem comandar a ca nostra’ o la ‘Plataforma per un finançament just’. En els darrers dotze mesos hom ha pogut constatar que ha mancat capacitat de maniobra a les nostres Institucions en la batalla contra la pandèmia i, també, que el drenatge fiscal al que se’ns té subjugats eixuga els recursos econòmics generats pel nostre poble. Disposant dels impostos recaptats aquí i ampli poder en la presa de decisions, la situació actual dels serveis socials i sanitaris s’albira millor. La majoria dels ciutadans són plenament conscients que ara no seriem, per exemple, a la cua en disponibilitats de dosi de vaccí. També és majoritàriament percebut que, amb l’esforç impositiu dels contribuents d’aquesta terra a disposició de les nostres Institucions, el sistema públic podria treballar molt millor en l’atenció dels més necessitats.

Són moltes les renúncies a les que se’ns imposen com per permetre’n altres de franc. En aquest sentit, vos exigim un respecte estricte als drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears per part de totes aquelles persones i institucions que depenen del Govern. Començant pels alts càrrecs del vostre gabinet i continuant per la Conselleria de Salut i Consum. Aquest respecte és imperatiu no només perquè ho demana l’Obra Cultural Balear, no només perquè ho reclama una part important de la ciutadania, sinó perquè a més a més, ho marca la Llei.

Ben segur que si ens alliberau d’haver de reivindicar allò obvi, podrem dedicar encara més esforços a la tasca col·lectiva de treballar en favor de la cohesió social, la salut col·lectiva i la represa del benestar de la nostra estimada terra.

Voldríem mantenir, tot i les evidències, la confiança en el compromís del Govern amb la llengua pròpia, rebeu una cordial salutació.

Josep de Luis, President de l’OCB

247 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: