L’OCDE ACUSA MADRID DE SER UN PARADÍS FISCAL

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) acusa Madrid de ser un paradís fiscal intern perquè no aplica cap mena d’impost de successions. Això ha comportat que en aquesta autonomia s’incrementi el nombre de rics, segons un informe d’aquest organisme en el qual s’analitza l’impost de successions en els 37 països que l’integren.

Per elaborar aquest document, en el cas de Madrid, s’ha basat en els estudis de Clara Martínez-Toledano (Columbia Business School) publicat per l’IEB (Institut d’Economia de Barcelona) i David Agrawal (Universitat de Kentucky) i Dirk Foremny (Universitat de Barcelona).


Un 10% més de rics en cinc anys

Citant aquestes investigacions, l’OCDE apunta que existeixen “evidències” que des que es “va reintroduir l’impost net sobre el patrimoni el 2011, Madrid ha servit de paradís fiscal intern amb un tipus impositiu del 0%. Cinc anys després de la reforma, la població de rics a la regió de Madrid va augmentar un 10% respecte a altres regions”.

En la breu referència a aquesta regió, que es troba en la pàgina 54 de l’informe i ocupa vuit línies, també menciona les “importants migracions induïdes” per la reforma dels impostos “entre els contribuents més rics”. En aquesta comunitat governa des de fa 26 anys el Partit Popular.

“Des d’una perspectiva d’equitat, un impost sobre successions, particularment si està dirigit a transferències de riquesa relativament altes, pot ser una eina important per millorar la igualtat d’oportunitats i reduir la concentració de riquesa”, apunta l’OCDE en l’informe.

Precisament, ja alertava d’això el vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, fa cinc mesos. El 4 de desembre, en una entrevista a Antena 3, el republicà va assegurar: “Per als més rics, Madrid és un paradís fiscal. Demanem que es tracti Madrid com s’està tractant a Europa Luxemburg, hi ha d’haver unes normes comunes”.

Dies abans, el 25 de novembre, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre a combatre el dúmping fiscal de Madrid per harmonitzar la recaptació entre autonomies amb la finalitat de propiciar “la igualtat de tots els ciutadans”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (12-5-2021)

241 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: