L’OMBRA DE PUIGDEMONT TORNA AL PARLAMENT

( PERE MARTÍ )
Reglament. El Parlament de Catalunya no pot fer plens telemàtics. Mentre el govern de la Generalitat es reuneix per videoconferència i els ajuntaments fan plens en xarxa, el parlament no pot fer plens ordinaris. Pot fer compareixences informatives de consellers, però no plens ordinaris amb validesa parlamentària. Hi ha parlaments al món que tampoc no ho poden fer, com ara el congrés espanyol, però això no hauria de ser cap consol per a una institució que és garant de la sobirania popular d’una nació sense reconeixement polític i, per tant, com més instruments tingui per a afrontar situacions excepcionals, tant sanitàries com polítiques, millor.

Per superar el període extraordinari del coronavirus, la mesa va acordar de fer plens reduïts de vint-i-un diputats amb vot delegat, que és la fórmula que es farà servir per aprovar el pressupost de la Generalitat, si no hi ha cap sorpresa abans del 27 d’abril. Però Junts per Catalunya ha forçat que la mesa del parlament admeti a tràmit una proposició de llei per a reformar de manera ràpida el reglament i poder fer plens telemàtics durant la pandèmia de la Covid-19. La proposta ha causat tensió amb ERC, que en teoria és favorable a reformar el reglament, però s’estima més fer-ho en la ponència creada amb aquest objectiu. Ara aquesta proposta continua la tramitació a la junta de portaveus, que decidirà quan s’inclou a l’ordre del dia dels plens ordinaris o del ple reduït previst abans del 27 d’abril, per aprovar els comptes de la Generalitat.

La tensió entre Junts per Catalunya i ERC per a poder votar telemàticament es remunta al 30 de gener del 2018, quan Roger Torrent va refusar de convocar el ple per a investir el president Carles Puigdemont perquè el Tribunal Constitucional espanyol ho havia prohibit. Posteriorment, Junts per Catalunya va demanar la creació d’una comissió per a la reforma del reglament per poder aplicar el vot telemàtic. Durant aquests anys, la ponència no ha avançat, perquè els partits unionistes hi van en contra i ERC tampoc no té pressa, tot i que Puigdemont ja no és diputat i, per tant, no pot ser investit president. Malgrat això, el PSC, el PP i Cs s’oposen a reformar el reglament perquè no volen que hi hagi la possibilitat d’investir un president a distància la legislatura vinent o que diputats empresonats puguin votar. ERC no comparteix aquest argument, però tampoc no ha demostrat pressa per a resoldre una qüestió que la CUP es mira darrere la barrera.

Tanmateix, la pandèmia del coronavirus ha capgirat la manera de treballar de les institucions d’arreu del món i les reunions per videoconferència i el vot telemàtic han entrat dins la normalitat de la política. Ja no es tracta només de poder investir un president a l’exili, o que votin diputats empresonats, sinó d’una situació de preservació i aprofundiment de la democràcia. Una pandèmia no pot paralitzar les institucions legislatives i de control als governs en ple segle XXI i, en el cas del parlament, no hi ha cap impediment tècnic perquè això sigui possible. Un informe elaborat pel departament d’informàtica del parlament, publicat en exclusiva per VilaWeb, avala la possibilitat d’implantar el sistema de vot telemàtic a la cambra catalana en pocs dies. Els informàtics confirmen que no hi ha cap impediment tècnic. Aquest informe s’afegeix al dels lletrats, publicat el 23 de març, que també ho consideren factible i necessari en moments excepcionals com l’actual. Per tant, la decisió és política.

La pandèmia ha demostrat que el parlament necessita adaptar-se als mecanismes de decisió del segle XXI, que no són només presencials. Tècnicament, s’ha evidenciat que és possible i seria absurd que no prosperés pels arguments dels partits unionistes, que asseguren que és una maniobra de Junts per Catalunya per investir Puigdemont la legislatura vinent, donant per fet que es tornarà a presentar i guanyarà. Un argument que ERC no pot compartir perquè forma part dels fantasmes de l’unionisme. El vot telemàtic és un instrument més per a facilitar la democràcia al segle XXI, que com es veu, serà ple de moments excepcionals. Per bé i per mal.
Informa:VILAWEB.CAT (8-4-2020)

386 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: