LONG LI XUE: “ESTIC ORGULLÓS DE LLUITAR PER LA PRESERVACIÓ DEL CATALÀ A LES XARXES SOCIALS “

Long Li Xue: «Estic orgullós de poder lluitar per a la preservació del català a les xarxes socials»
El jove presentador de la 70a Nit de Santa Llúcia i membre d’Adolescents.cat és un referent del contingut juvenil en llengua catalana a TikTok, Instagram i Twitter
( ELVIRA VILARDELL )
Només fa tres anys que es va endinsar en el món de les xarxes socials i la creació de continguts. En aquest temps, però, ja ha aconseguit acumular més de 100.000 seguidors a Instagram i Tik Tok i s’ha convertit en un referent per a molts joves catalans. Estem parlant de Long Li Xue, el presentador de la 70a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes.

Nascut a Girona l’any 2000, actualment està cursant segon d’Empresarials i Managament a la UPF, tot i que la seva passió, ens confessa, és la comunicació. De fet, combina els seus estudis amb el programa audiovisual Adolescents iCat, que condueix des d’aquest 2020 i que es pot seguir a YouTube, el web i l’app d’iCat. El programa de l’emissora de Catalunya Ràdio és una iniciativa d’Adolescents.cat, el portal de continguts juvenils vinculat a NacióDigital. Hem conversat amb ell perquè ens expliqui com afronta aquesta nit i per conèixer més les seves inquietuds i projectes.

– Avui presentes les 70ª Nit de Santa Llúcia. Com van els nervis?

– Els nervis relativament bé, però quan a la nit em trobi amb 400 persones, la majoria autoritats, segurament em cagui bastant més del que ho estic ara.

– T’esperaves que et proposessin com a conductor de la gala?

– El que sé és que quan m’ho van proposar vaig dir que sí sense pensar-m’ho dues vegades. Em va fer molta il·lusió i estic molt orgullós que em tinguessin en compte.

– Ets molt conegut entre els adolescents de Catalunya, però aquesta nit algunes persones segurament et veuran per primera vegada. Com et presentaries a aquells que no et coneixen?

– Doncs durant el monòleg inicial que faré aquesta nit –no vull fer spoilers- crec que tindran l’oportunitat de conèixer bastant qui sóc.

“El fet de ser català i xinès sorprèn, és exòtic, i les coses exòtiques ens atrauen”

– Actualment, entre Tik Tok i Instagram, tens més de 100.000 seguidors. Hi ha algun “secret” per guanyar popularitat a les xarxes?

– Jo crec que el fet de ser català i xinès sorprèn, és exòtic, i les coses exòtiques ens atrauen. Potser per això algunes persones es van fixar amb mi. D’altra banda, penso que per destacar a les xarxes és molt important connectar amb els teus seguidors: si no aconsegueixes crear un vincle, no generés interès.

– Com van ser els teus inicis en aquest món de creador de continguts?

– Vaig començar en aquest món el 2017, fa 3 anys, quan pràcticament no hi havia ningú fent continguts en català a Instagram a banda del Joan Grivé i la Juliana Canet. Sempre m’ha agradat fer vines, acudits… així que vaig pensar que per què no compartir-ho.

– Les xarxes socials t’han donat visibilitat i t’han servit d’altaveu. Ara bé, també has viscut la cara menys amable d’aquestes plataformes: els haters. Fa poc vas denunciar que rebies insults per ser d’origen xinès i parlar en català. Com t’afecten aquests atacs? Com hi reacciones?

– Si tinc un dia en què tot m’ha anat bé m’ho prenc amb filosofia. Ara si tinc un dia dolent i em trobo amb comentaris on se m’insulta pel simple fet de ser xinès i parlar català o se m’ataca sense motiu, m’afecta i em sap greu. El problema de vegades és la falta d’empatia: no tenir en compte que darrere la pantalla hi ha una altra persona.

– Des del principi tenies clar que faries contingut en català? Per què?

– Quan vaig començar ni m’ho vaig plantejar. No vaig tenir una disputa interna sobre si fer vídeos en un idioma o en un altre. Jo sempre he parlat en català i és la llengua amb què em sento més còmode expressant-me, per tant, per què fer-ho en castellà? La veritat és que estic orgullós de poder lluitar per a la preservació del català a les xarxes socials.

– Recentment hem sabut que només el 19% dels joves de la ciutat de Barcelona parla habitualment en català. Creus que aquesta llengua s’està perdent entre els adolescents?

– Penso que sí, sobretot a la ciutat de Barcelona. Molta gent potser parla català en el seu àmbit privat, però després a les xarxes ho fan en castellà. Per exemple a Tik Tok, fins fa poc, pràcticament no hi havia vídeos en català. Si els joves dediquen 3 hores al dia a aquesta app, on gairebé només hi ha contingut en castellà, acaben consumint i publicant vídeos només en aquesta llengua, perquè és al que estan acostumats.

– Què s’hauria de fer perquè el català fos més popular entre els adolescents?

– S’ha d’apostar per la gent que crea contingut i entreteniment en català. És molt important que aquesta llengua tingui visibilitat en tots els àmbits

“A principis d’aquest any passava per davant del Teatre Nacional i pensava… Tant de bo poder fer alguna cosa aquí i ara hi presentaré una gala!”

– Quan vas començar a publicar els primers vídeos, quin era el teu objectiu? T’esperaves arribar on ets ara?

– El meu objectiu era passar-m’ho bé i que la gent rigués amb mi. No m’esperava per res arribar on estic ara. A principis d’aquest any passava per davant del Teatre Nacional i pensava… Tant de bo poder fer alguna cosa aquí i ara hi presentaré una gala!

– On et veus d’aquí a 10 anys? Quins són els teus plans de futur?

– Sóc una persona molt incerta, però també molt ambiciosa. El meu somni és fer una xerrada TED i espero que pugui fer-se realitat. La veritat és que d’aquí a 10 anys em veig dedicant-me també al món de la comunicació perquè és l’àmbit que a mi m’agrada i del qual gaudeixo: gaudeixo explicant el que penso, compartint punts de vista i fent riure la gent.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (16-12-2020)

378 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: