L’ONU DEMANA L’ALLIBERAMENT IMMEDIAT DELS JORDIS I JUNQUERAS

Aquest dimarts el sobiranisme ha rebut un revés jurídic. El Tribunal Europeu de Drets Humans ha avalat la suspensió del ple del 9 d’octubre de 2017 que havia de declarar la independència, rebutjant el recurs presentat per 76 diputats, entre d’altres coses perquè el ple es va celebrar el dia 10. Aquest dimecres, només 24 hores després, es coneixerà un posicionament que serà una victòria jurídica en tota regla.

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides, que depèn de la seva Oficina de Drets Humans, demanarà l’alliberament immediat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i de l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez. Així ho han avançat fonts jurídiques a NacióDigital.

El grup treball demana l’alliberament dels presos, i fins i tot afirma que l’estat espanyol els hauria d’indemnitzar econòmicament per haver-los privat de llibertat quan encara no hi ha sentència i no tenen responsabilitats executives.

El prestigiós advocat britànic expert en dret internacional i drets humans Ben Emmerson va presentar el febrer del 2018 en nom dels tres presos (Joaquim Forn va rebutjar sumar-s’hi malgrat que també estava privat de llibertat) una comunicació al grup de treball perquè confirmés o no si la situació de presó preventiva vulnerava drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. I la resposta és que sí i la donarà a conèixer aquest dimecres al vespre.

Dictamen contundent amb Espanya

El dictamen del grup, que presideix l’expert en drets humans mexicà José Guevara Bermúdez és, segons aquestes mateixes fonts, “molt dur amb Espanya” i en concret amb el Ministeri d’Exteriors, que dirigeix encara Josep Borrell. El dictamen és, segons fonts jurídiques, “molt dur amb Espanya”, i en concret amb el Ministeri d’Exteriors

El Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària és una entitat vinculada a l’ONU, formada per experts independents sobre drets humans, que estudia casos de possibles violacions de la normativa internacional. Concretament, investiga situacions d’arrestos i detencions arbitràries per part d’estats. El grup es va establir com un procediment especial l’any 1991 dins l’àmbit de competència del Consell de Drets Humans de Nacions Unides. Malgrat que no és vinculant en les seves resolucions, emet informes de referència per als governs sobre el compliment del dret internacional.

Un Grup que presidia Carmena

Actualment està format per cinc membres i el presideix Guevara Bermúdez, en representació de Mèxic. L’equip, que no es renovarà fins el 2020, el completen Leigh Toomey (Austràlia), Elina Steinerte (Letònia), Seong-Phil Hong (Corea del Sud) i Sètondji Adjovi (Benín). En representació d’Espanya, Manuela Carmena en va ser la presidenta entre 2003 i 2009.

Segons l’escrit d’Emmerson al Grup, tant la llibertat d’expressió, com el dret a la manifestació i a la participació havien estat clarament vulnerats. Així mateix, se situava els dirigents independentistes dins d’un “moviment polític pacífic”, i es denunciava que eren a la presó “per les seves idees polítiques”. Davant d’aquesta situació, denunciava Emmerson, l’estat espanyol “no està actuant com qualsevol país democràtic d’Europa” i està “infringint principis democràtics”.

Ben Emmerson denunciava que la presó preventiva vulnerava diversos drets i llibertats fonamentals i situava l’independentisme dins d’un “moviment polític pacífic”

Emmerson va defensar també que a Escòcia es va celebrar un referèndum sobre la independència que va ser acceptat pel govern del Regne Unit “enlloc d’empresonar tota la direcció del SNP”. A més, va esgrimir que els delictes de rebel·lió i sedició són “càrrecs criminals insostenibles” si es té en compte l’acció “pacífica” dels dirigents independentistes.

25 anys litigant davant de tribunals internacionals

Al currículum d’Emmerson, que acumula 25 anys d’experiència litigant davant tribunals internacionals, consta que va ser l’advocat de Maria Litvinenko, la dona de l’exagent rus Alexander Litvinenko mort l’any 2000 després de ser enverinat. També va liderar la defensa de Moazzam Begg, ciutadà britànic empresonat a Guantánamo durant 6 mesos acusat de terrorisme a la guerra civil de Síria. També va ser un dels relators de les Nacions Unides que va advertir el govern espanyol per la llei mordassa l’any 2015.

PRESIDENT MEXICÀ José Guevara Bermúdez, president del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de Nacions Unides, acumula una àmplia experiència teòrico-pràctica en l’àmbit dels drets humans i el dret penal internacional. Autor de nombroses publicacions, ha impartit també diverses conferències en universitats de Mèxic. Va dirigir el programa de drets humans a la Universitat Iberoamericana, i ha treballat pel Ministeri d’Afers Exteriors del seu país, així com dins de la Unitat de Drets Humans del Ministeri d’Interior. També ha estat responsable de la missió mexicana a l’Oficina de Nacions Unides a Ginebra.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (29-5-2019)

402 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: