L’ONU DEMANA L’ALLIBERAMENT IMMEDIAT DELS JORDIS I JUNQUERAS

Aquest dimarts el sobiranisme ha rebut un rev√©s jur√≠dic. El Tribunal Europeu de Drets Humans ha avalat la suspensi√≥ del ple del 9 d’octubre de 2017 que havia de declarar la independ√®ncia, rebutjant el recurs presentat per 76 diputats, entre d’altres coses perqu√® el ple es va celebrar el dia 10. Aquest dimecres, nom√©s 24 hores despr√©s, es coneixer√† un posicionament que ser√† una vict√≤ria jur√≠dica en tota regla.

El Grup de Treball sobre la Detenci√≥ Arbitr√†ria de les Nacions Unides, que dep√®n de la seva Oficina de Drets Humans, demanar√† l’alliberament immediat del l√≠der d’ERC, Oriol Junqueras, del president d’√ímnium, Jordi Cuixart, i de l’expresident de l’ANC, Jordi S√†nchez. Aix√≠ ho han avan√ßat fonts jur√≠diques a Naci√≥Digital.

El grup treball demana l’alliberament dels presos, i fins i tot afirma que l’estat espanyol els hauria d’indemnitzar econ√≤micament per haver-los privat de llibertat quan encara no hi ha sent√®ncia i no tenen responsabilitats executives.

El prestigi√≥s advocat brit√†nic expert en dret internacional i drets humans Ben Emmerson va presentar el febrer del 2018 en nom dels tres presos (Joaquim Forn va rebutjar sumar-s’hi malgrat que tamb√© estava privat de llibertat) una comunicaci√≥ al grup de treball perqu√® confirm√©s o no si la situaci√≥ de pres√≥ preventiva vulnerava drets fonamentals recollits a la Declaraci√≥ Universal dels Drets Humans. I la resposta √©s que s√≠ i la donar√† a con√®ixer aquest dimecres al vespre.

Dictamen contundent amb Espanya

El dictamen del grup, que presideix l’expert en drets humans mexic√† Jos√© Guevara Berm√ļdez √©s, segons aquestes mateixes fonts, “molt dur amb Espanya” i en concret amb el Ministeri d’Exteriors, que dirigeix encara Josep Borrell. El dictamen √©s, segons fonts jur√≠diques, “molt dur amb Espanya”, i en concret amb el Ministeri d’Exteriors

El Grup de Treball contra la Detenci√≥ Arbitr√†ria √©s una entitat vinculada a l’ONU, formada per experts independents sobre drets humans, que estudia casos de possibles violacions de la normativa internacional. Concretament, investiga situacions d’arrestos i detencions arbitr√†ries per part d’estats. El grup es va establir com un procediment especial l’any 1991 dins l’√†mbit de compet√®ncia del Consell de Drets Humans de Nacions Unides. Malgrat que no √©s vinculant en les seves resolucions, emet informes de refer√®ncia per als governs sobre el compliment del dret internacional.

Un Grup que presidia Carmena

Actualment est√† format per cinc membres i el presideix Guevara Berm√ļdez, en representaci√≥ de M√®xic. L’equip, que no es renovar√† fins el 2020, el completen Leigh Toomey (Austr√†lia), Elina Steinerte (Let√≤nia), Seong-Phil Hong (Corea del Sud) i S√®tondji Adjovi (Ben√≠n). En representaci√≥ d’Espanya, Manuela Carmena en va ser la presidenta entre 2003 i 2009.

Segons l’escrit d’Emmerson al Grup, tant la llibertat d’expressi√≥, com el dret a la manifestaci√≥ i a la participaci√≥ havien estat clarament vulnerats. Aix√≠ mateix, se situava els dirigents independentistes dins d’un “moviment pol√≠tic pac√≠fic”, i es denunciava que eren a la pres√≥ “per les seves idees pol√≠tiques”. Davant d’aquesta situaci√≥, denunciava Emmerson, l’estat espanyol “no est√† actuant com qualsevol pa√≠s democr√†tic d’Europa” i est√† “infringint principis democr√†tics”.

Ben Emmerson denunciava que la pres√≥ preventiva vulnerava diversos drets i llibertats fonamentals i situava l’independentisme dins d’un “moviment pol√≠tic pac√≠fic”

Emmerson va defensar tamb√© que a Esc√≤cia es va celebrar un refer√®ndum sobre la independ√®ncia que va ser acceptat pel govern del Regne Unit “enlloc d’empresonar tota la direcci√≥ del SNP”. A m√©s, va esgrimir que els delictes de rebel¬∑li√≥ i sedici√≥ s√≥n “c√†rrecs criminals insostenibles” si es t√© en compte l’acci√≥ “pac√≠fica” dels dirigents independentistes.

25 anys litigant davant de tribunals internacionals

Al curr√≠culum d’Emmerson, que acumula 25 anys d’experi√®ncia litigant davant tribunals internacionals, consta que va ser l’advocat de Maria Litvinenko, la dona de l’exagent rus Alexander Litvinenko mort l’any 2000 despr√©s de ser enverinat. Tamb√© va liderar la defensa de Moazzam Begg, ciutad√† brit√†nic empresonat a Guant√°namo durant 6 mesos acusat de terrorisme a la guerra civil de S√≠ria. Tamb√© va ser un dels relators de les Nacions Unides que va advertir el govern espanyol per la llei mordassa l’any 2015.

PRESIDENT MEXIC√Ä Jos√© Guevara Berm√ļdez, president del Grup de Treball contra la Detenci√≥ Arbitr√†ria de Nacions Unides, acumula una √†mplia experi√®ncia te√≤rico-pr√†ctica en l’√†mbit dels drets humans i el dret penal internacional. Autor de nombroses publicacions, ha impartit tamb√© diverses confer√®ncies en universitats de M√®xic. Va dirigir el programa de drets humans a la Universitat Iberoamericana, i ha treballat pel Ministeri d’Afers Exteriors del seu pa√≠s, aix√≠ com dins de la Unitat de Drets Humans del Ministeri d’Interior. Tamb√© ha estat responsable de la missi√≥ mexicana a l’Oficina de Nacions Unides a Ginebra.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (29-5-2019)

339 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: