L’ONU DICTAMINARÀ SI ESPANYA HA D’INVESTIGAR ELS CRIMS DEL FRANQUISME

El Consell de Drets Humans de l’ONU, fundat l’any 2006 amb l’objectiu principal de considerar les situacions de violacions dels drets humans i fer recomanacions al respecte, serà qui dictamini si els centenars de crims del franquisme seran investigats o no pels tribunals espanyols.

Així ho explica el diari Público, que detalla que les causes ja estan començant a arribar al consell, com a conseqüència de la combinació de dos factors que estan fent naufragar en cascada el recorregut judicial de les querelles i les denuncies a Espanya.

Tal com recull el digital, un és la jurisprudència establerta pel Suprem, el qual va dictaminar que els delictes comesos entre 1936 i 1977 per agents de l’autoritat i per funcionaris quedaven esborrats per efecte de la Llei d’Amnistia de 1977, una norma a la qual els magistrats es refereixen com a “pilar bàsic i insubstituïble de la transició espanyola”, o en tot cas, estaven prescrits.

L’altra posició, segons recull també el diari, és que ha adoptat davant d’aquest assumpte el Tribunal Constitucional, que ha començat a rebutjar els recursos d’empara de diverses d’aquestes víctimes contra els sobreseïments dictats pels jutges d’Instrucció, amb base a la doctrina del Suprem, amb l’augment que els plantejaments jurídics no tenen rellevància constitucional. ​
Informa:ELNACIONAL.CAT (26-8-2019)

331 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: