L’ONZE DE SETEMBRE CALDRIA RECLAMAR L’OFICIALITAT DEL CATALÀ A EUROPA

“El catalĂ , llengua oficial a Europa”
( EMPAR MOLINER)

Catalunya estĂ  tenyida de negre, gairebĂ©, de manera que aquest estiu no anirem gaire lluny. El temps lliure que ens deixarĂ  el toc de queda podem aprofitar-lo, ja, per pensar en el que se’ns acosta: l’Onze de Setembre.

Tinc una proposta per a aquest any, en quĂš ja tenim a casa els empresonats per sediciĂł, perĂČ no tenim a casa els exiliats. Em sembla que una cosa urgent a reivindicar Ă©s que el catalĂ  sigui llengua oficial a Europa. És una necessitat bĂ sica, perquĂš amb el catalĂ  com a llengua oficial tenim totes les sĂšries, videojocs, llibres d’instruccions i etiquetes de productes en catalĂ . A part de crear riquesa al sector del doblatge, estem fent que la llengua sobrevisqui, que no mori d’inaniciĂł. Al Parlament Europeu, moltĂ­ssims dels intĂšrprets sĂłn catalanoparlants. No caldria contractar ningĂș nou.
AlgĂș podria dir, sĂ­, que si els catalans reivindiquem aixĂČ, al darrere vindran els bascos, els gallecs o els asturians. I bĂ©? Quin problema hi hauria, si aixĂ­ fos?

Els parlants del catalĂ , entre els quals els veĂŻns d’Andorra, som mĂ©s que els parlants d’alguna de les llengĂŒes oficials europees que tenen estat. I com que aquesta reivindicaciĂł, lĂČgica, Ă©s per a la supervivĂšncia i competitivitat de la llengua, no crec que cap polĂ­tic s’hi posĂ©s en contra tret, esclar, que li interessĂ©s justament que la llengua no sobrevisqui.

AlgĂș podria dir, sĂ­, que si els catalans reivindiquem aixĂČ, llavors al darrere vindran els bascos, els gallecs o els asturians. I bĂ©? Quin problema hi hauria, si aixĂ­ fos? Les llengĂŒes sĂłn una riquesa, sĂłn un patrimoni, sĂłn l’Ășnica cosa que pots transmetre als fills, siguis ric o pobre. El catalĂ  fa segles que perviu, va sobreviure a Franco, que tenia gran interĂšs que es parlĂ©s nomĂ©s espanyol a Espanya. No sĂ© quanta gent seria feliç, ara mateix, si aixĂČ passĂ©s.

Em sembla que aquesta reivindicaciĂł Ă©s tan lĂČgica que els que voldrien, efectivament, com Franco, que a Espanya nomĂ©s s’hi parlĂ©s espanyol i que el catalĂ  quedĂ©s com a romanalla per cantar el Virolai i posar nom a les barques, tindran feina per oposar-s’hi.
Informa:ARA.CAT (16-VII-2021)

277 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: