L’SNP AVANÇA CAP A L’ANHELADA MAJORIA FIXADA PER STURGEON A ESCÒCIA

El Partit Nacional Escocès (SNP) s’encamina cap a la majoria absoluta que s’havia fixat abans de les eleccions per poder celebrar un referèndum sobre la independència. Amb 47 dels 129 escons anunciats a l’hora del tancament d’aquesta edició, els nacionalistes de Nicola Sturgeon ja havien aconseguit 38 seients al Parlament d’Edimburg, tres més dels que van aconseguir l’any 2016 en aquests districtes electorals. L’anhelada majoria se situa en 65 escons. El 2016 en van obtenir 63 i van governar gràcies al suport dels cinc diputats verds, que també volen la independència.

L’SNP ha inclòs celebrar un nou referèndum sobre la independència en el manifest electoral si obté una majoria en les eleccions. Els comicis es van celebrar dijous. El recompte va començar divendres al matí i s’acabarà aquesta tarda. S’espera que el Partit Nacional Escocès quedi molt a prop dels 65 escons o que hi arribi. La clau per als nacionalistes serà guanyar en deu districtes electorals on només hi va haver un 5% de vots de diferència en els últims comicis. De moment, han guanyat en tres, que han pres a conservadors i laboristes.

Els liberaldemòcrates ahir al vespre havien aconseguit quatre escons (tants com el 2016); els conservadors, tres (dos menys que el 2016); els laboristes, dos (perden un districte en mans de l’SNP). Els verds i l’Alba d’Alex Salmond encara no havien obtingut cap escó.

En total, de moment, 38 diputats dels independentistes i nou dels unionistes. Sturgeon va vèncer a la circumscripció de Glasgow Southside, on va ser desafiada pel nou líder laborista, Anas Sarwar. Sturgeon es va imposar en aquest duel per 9.400 vots de diferència.

Sarwar, però, podrà ser diputat perquè és a dalt de tot de la votació per llistes per partits. Hi ha dues votacions: 73 diputats s’escullen per districtes electorals (on només guanya el que obté més vots) i 56, per llistes de partits (distribuïts en vuit regions i set candidats en cadascuna). És un sistema dissenyat perquè sigui molt difícil obtenir una majoria. L’SNP només va aconseguir la majoria absoluta el 2011, amb Alex Salmond com a líder i amb la promesa d’un referèndum sobre la independència (el del 2014) en el seu programa, com ara.

Al País de Gal·les, amb 35 dels 60 escons escrutats, els laboristes s’han assegurat 23 diputats (tants com el 2016); els conservadors, vuit (+2), i els nacionalistes del Plaid Cymru (Partit de Gal·les), que també han promès una consulta sobiranista per a la regió, quatre diputats (-1). El Partit Conservador havia fet una campanya molt ambiciosa a Gal·les, però, per ara, tal com ha succeït a Escòcia, no ha aconseguit el suport popular massiu.

La primera ministra celebra la “fita extraordinària”

En el seu discurs després de guanyar a Glasgow Southside, Sturgeon va destacar la dificultat, per a tots els partits, d’assolir una majoria absoluta a Escòcia des de la devolució del govern el 1999. “El sistema electoral de Holyrood [el Parlament escocès] és un sistema de representació proporcional i el vam aconseguir trencar el 2011 [quan van obtenir majoria absoluta] –va dir ahir Sturgeon–. Sempre s’ha produït una votació molt ajustada, amb un grapat de districtes decidits per molt pocs vots. Seria fantàstic tornar a aconseguir la majoria, però mai no ho he donat per fet.” Va confessar ahir que aconseguir el quart mandat consecutiu seria “una fita extraordinària” per a l’SNP i que “la majoria absoluta sempre ha estat una aposta molt arriscada”. “Arribats a aquest punt del recompte, encara queda molt, però estic extraordinàriament convençuda i contenta, i penso que podem guanyar per quarta vegada i formar govern”, va concloure. El número dos del partit, el viceministre John Swinney, va prometre ahir que, si guanyen les eleccions, farà “tots els possibles per permetre que els escocesos tinguin la possibilitat d’escollir el seu futur com es mereixen”.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (8-5-2021)

274 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: