L’SPEAKER DEL PARLAMENT BRIT√ÄNIC ACCEPTA QUE PUIGDEMONT HI PARLI

El president de la Cambra dels comuns, John Bercow, s’ha mostrat aquest dimarts obert a la possibilitat que el president a l’exili, Carles Puigdemont, pugui parlar a Westminster, a la seu del Parlament brit√†nic.

“Ells poden venir i parlar al Palau de Westminster i seran summament benvinguts”, ha dit Bercow en respondre a una pregunta en els Comuns de la portaveu laborista d’Exteriors, Emily Thornberry, sobre si Puigdemont podria viatjar al Regne Unit “sense cap risc a ser arrestat per ser extradit a Espanya”.

El Govern brit√†nic ha considerat aquest dimarts que les penes imposades dilluns pel Tribunal Suprem espanyol a nou l√≠ders catalans pel refer√®ndum d’independ√®ncia del 2017 s√≥n “un assumpte d’Espanya” i les seves institucions, per√≤ ha ressaltat que “els l√≠ders pol√≠tics, com qualsevol, tenen el deure d’acatar la llei”.

“La posici√≥ del Govern de la seva majestat (la reina Isabel II) sobre Catalunya √©s clara i √©s que √©s un assumpte d’Espanya”, ha dit el secretari d’Estat d’Exteriors, Chris Pincher, en una declaraci√≥ a la Cambra baixa.

Pel que fa a un eventual viatge de Puigdemont al Regne Unit, el secretari d’Estat ha dit que “qualsevol ordre europea d’arrest √©s un assumpte de les autoritats que l’emeten” i que no √©s habitual que el seu pa√≠s faci un comentari sobre aix√≤ “fins que, o llevat que, s’hagi executat aquesta ordre”.

En els Comuns Pincher, responsable d’Europa al Ministeri d’Exteriors brit√†nic, ha afegit que “el Regne Unit dona suport en√®rgicament l’Estat de dret i queda clar que els l√≠ders pol√≠tics, com qualsevol, tenen el deure d’acatar la llei”. Ha subratllat que l’assumpte de la independ√®ncia de Catalunya ha de ser resolt “dins els adequats canals constitucionals i legals” i que les penes imposades per la Just√≠cia espanyola s√≥n un “assumpte d’Espanya” i de “les seves institucions democr√†tiques”.

La diputada gal¬∑lesa Hywel Williams, del partit nacionalista Plaid Cymru, ha preguntat a Pincher si el Govern del Regne Unit mantindr√† el di√†leg amb l’Executiu espanyol i la UE sobre les condemnes imposades als pol√≠tics catalans. A aquesta q√ľesti√≥, el secretari d’Estat ha contestat que “aquests parlamentaris tenen dret a apel¬∑lar davant el Tribunal Constitucional i, certament, a la Cort Europea de Drets Humans”. “Vegem com la Just√≠cia segueix el seu curs”, ha matisat.

Thornberry, de la seva banda, ha criticat la “m√† dura” de les forces de l’ordre contra manifestants catalans, especialment a l’aeroport de Barcelona. “El que vam veure ahir va ser l’equivalent judicial del que vam veure de la Policia espanyola als carrers de Catalunya fa dos anys”, ha afegit la pol√≠tica laborista, que ha considerat “innecess√†ria” i “contraproduent” la c√†rrega policial. La diputada ha qualificat de “dures” les penes imposades als l√≠ders catalans, que, segons ha opinat, faran que m√©s catalans s’uneixin al moviment ind


TAMB√Č,A L’ASSEMBLEA FRANCESA

Les condemnes contra els presos pol√≠tics catalans han arribat aquesta tarda a l’Assemblea Nacional francesa. Ha interrogat al govern sobre aquest tema el diputat Paul Molac, que ha titllat la decisi√≥ del Suprem de condemnar els l√≠ders independentistes a pres√≥ d‚Äôincomprensible i ha advertit que √©s un greu error pensar que un conflicte pol√≠tic es pot arreglar amb una ‚Äúrepressi√≥ judicial instrumentalitzada‚ÄĚ. “Tenim la responsabilitat en tant que defensors de les llibertats fonamentals, de pronunciar-nos perqu√® la democr√†cia sigui respectada”, ha advertit.

En el torn de resposta, el ministre d‚ÄôAfers Europeus i Estrangers, Jean Yves Le Drim, ha insistit que la posici√≥ de Fran√ßa en relaci√≥ a Espanya no ha variat i es mant√© ‚Äúprofundament compromesa amb la integritat d‚ÄôEspanya, la seva unitat i l’estricte respecte de la seva legalitat constitucional‚ÄĚ.

.@Paul_Molac (LT) interroge le Gvt sur la condamnation √† de “lourdes peines” de militants pour l’ind√©pendance catalane par la justice espagnole et lui demande d’user de sa “capacit√© de persuasion” pour aider √† la r√©solution de la crise catalane. #DirectAN #QAG pic.twitter.com/KVDIi6kMTO

‚ÄĒ Assembl√©e nationale (@AssembleeNat) October 15, 2019
En plantejar la seva q√ľesti√≥ a l’executiu franc√®s, Molac ha recordat els dos anys de pres√≥ preventiva i les “dures condemnes” que s’ha imposat als l√≠ders independentistes; ha advertit que no es pot acceptar que uns representants escollits estiguin empresonats per les seves opinions: i ha retret que el govern espanyol no pot eludir la seva responsabilitat sobre el bloqueig del di√†leg i les conseq√ľ√®ncies que se‚Äôn puguin derivar en un moviment que sempre ha estat pac√≠fic.

Davant de tot plegat, ha demanat al govern franc√®s que utilitzi la seva “capacitat de persuasi√≥” per ajudar a la resoluci√≥ de la crisi catalana.

Li ha respost el ministre d‚ÄôEuropa i Afer Estrangers, que ha recordat tamb√© la import√†ncia de les penes “substancials” que s‚Äôha imposat al l√≠ders independentistes aix√≠ com el fet que el govern espanyol ha reactivat l‚Äôeuroordre contra el president Carles Puigdemont, tamb√© per sedici√≥ i malversaci√≥. Ha adm√®s que aquesta decisi√≥ ha suscitat una “forta emoci√≥” a Catalunya, que ahir va provocar “el blocatge de carreteres i de l‚Äôaeroport de El Prat”. Per√≤ ha assegurat tamb√© que Pedro S√°nchez ha expressat la voluntat d‚Äôobrir un nou di√†leg que inclouria un nou Estatut per a Catalunya.

Molac va ser escollit aquesta legislatura sota les sigles de la Republique En Marche, el partit del primer ministre, Emmanuel Macron, i actualment es troba al grup de Libertés i Territoires.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-10-2019)

234 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: