L’SPEAKER DEL PARLAMENT BRITÀNIC ACCEPTA QUE PUIGDEMONT HI PARLI

El president de la Cambra dels comuns, John Bercow, s’ha mostrat aquest dimarts obert a la possibilitat que el president a l’exili, Carles Puigdemont, pugui parlar a Westminster, a la seu del Parlament britànic.

“Ells poden venir i parlar al Palau de Westminster i seran summament benvinguts”, ha dit Bercow en respondre a una pregunta en els Comuns de la portaveu laborista d’Exteriors, Emily Thornberry, sobre si Puigdemont podria viatjar al Regne Unit “sense cap risc a ser arrestat per ser extradit a Espanya”.

El Govern britànic ha considerat aquest dimarts que les penes imposades dilluns pel Tribunal Suprem espanyol a nou líders catalans pel referèndum d’independència del 2017 són “un assumpte d’Espanya” i les seves institucions, però ha ressaltat que “els líders polítics, com qualsevol, tenen el deure d’acatar la llei”.

“La posició del Govern de la seva majestat (la reina Isabel II) sobre Catalunya és clara i és que és un assumpte d’Espanya”, ha dit el secretari d’Estat d’Exteriors, Chris Pincher, en una declaració a la Cambra baixa.

Pel que fa a un eventual viatge de Puigdemont al Regne Unit, el secretari d’Estat ha dit que “qualsevol ordre europea d’arrest és un assumpte de les autoritats que l’emeten” i que no és habitual que el seu país faci un comentari sobre això “fins que, o llevat que, s’hagi executat aquesta ordre”.

En els Comuns Pincher, responsable d’Europa al Ministeri d’Exteriors britànic, ha afegit que “el Regne Unit dona suport enèrgicament l’Estat de dret i queda clar que els líders polítics, com qualsevol, tenen el deure d’acatar la llei”. Ha subratllat que l’assumpte de la independència de Catalunya ha de ser resolt “dins els adequats canals constitucionals i legals” i que les penes imposades per la Justícia espanyola són un “assumpte d’Espanya” i de “les seves institucions democràtiques”.

La diputada gal·lesa Hywel Williams, del partit nacionalista Plaid Cymru, ha preguntat a Pincher si el Govern del Regne Unit mantindrà el diàleg amb l’Executiu espanyol i la UE sobre les condemnes imposades als polítics catalans. A aquesta qüestió, el secretari d’Estat ha contestat que “aquests parlamentaris tenen dret a apel·lar davant el Tribunal Constitucional i, certament, a la Cort Europea de Drets Humans”. “Vegem com la Justícia segueix el seu curs”, ha matisat.

Thornberry, de la seva banda, ha criticat la “mà dura” de les forces de l’ordre contra manifestants catalans, especialment a l’aeroport de Barcelona. “El que vam veure ahir va ser l’equivalent judicial del que vam veure de la Policia espanyola als carrers de Catalunya fa dos anys”, ha afegit la política laborista, que ha considerat “innecessària” i “contraproduent” la càrrega policial. La diputada ha qualificat de “dures” les penes imposades als líders catalans, que, segons ha opinat, faran que més catalans s’uneixin al moviment ind


TAMBÉ,A L’ASSEMBLEA FRANCESA

Les condemnes contra els presos polítics catalans han arribat aquesta tarda a l’Assemblea Nacional francesa. Ha interrogat al govern sobre aquest tema el diputat Paul Molac, que ha titllat la decisió del Suprem de condemnar els líders independentistes a presó d’incomprensible i ha advertit que és un greu error pensar que un conflicte polític es pot arreglar amb una “repressió judicial instrumentalitzada”. “Tenim la responsabilitat en tant que defensors de les llibertats fonamentals, de pronunciar-nos perquè la democràcia sigui respectada”, ha advertit.

En el torn de resposta, el ministre d’Afers Europeus i Estrangers, Jean Yves Le Drim, ha insistit que la posició de França en relació a Espanya no ha variat i es manté “profundament compromesa amb la integritat d’Espanya, la seva unitat i l’estricte respecte de la seva legalitat constitucional”.

.@Paul_Molac (LT) interroge le Gvt sur la condamnation à de “lourdes peines” de militants pour l’indépendance catalane par la justice espagnole et lui demande d’user de sa “capacité de persuasion” pour aider à la résolution de la crise catalane. #DirectAN #QAG pic.twitter.com/KVDIi6kMTO

— Assemblée nationale (@AssembleeNat) October 15, 2019
En plantejar la seva qüestió a l’executiu francès, Molac ha recordat els dos anys de presó preventiva i les “dures condemnes” que s’ha imposat als líders independentistes; ha advertit que no es pot acceptar que uns representants escollits estiguin empresonats per les seves opinions: i ha retret que el govern espanyol no pot eludir la seva responsabilitat sobre el bloqueig del diàleg i les conseqüències que se’n puguin derivar en un moviment que sempre ha estat pacífic.

Davant de tot plegat, ha demanat al govern francès que utilitzi la seva “capacitat de persuasió” per ajudar a la resolució de la crisi catalana.

Li ha respost el ministre d’Europa i Afer Estrangers, que ha recordat també la importància de les penes “substancials” que s’ha imposat al líders independentistes així com el fet que el govern espanyol ha reactivat l’euroordre contra el president Carles Puigdemont, també per sedició i malversació. Ha admès que aquesta decisió ha suscitat una “forta emoció” a Catalunya, que ahir va provocar “el blocatge de carreteres i de l’aeroport de El Prat”. Però ha assegurat també que Pedro Sánchez ha expressat la voluntat d’obrir un nou diàleg que inclouria un nou Estatut per a Catalunya.

Molac va ser escollit aquesta legislatura sota les sigles de la Republique En Marche, el partit del primer ministre, Emmanuel Macron, i actualment es troba al grup de Libertés i Territoires.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-10-2019)

363 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: