L’UCE RESISTEIX A LES CONDICIONS DE LES AUTORITATS FRANCESES

“La Universitat Catalana d’Estiu resisteix a les condicions de les autoritats franceses ”
El poble del primer ministre francès, Jean Castex, endureix les condicions d’aforament per a la celebració de l’edició d’enguany.

( OMAR BARÓN )

La 52a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), prevista del 17 al 23 d’agost, se celebrarà totalment en línia assegurant així la supervivència de l’edició d’enguany. Atesa la impossibilitat d’assumir totes les condicions requerides tant per l’Ajuntament de Prada com per la Prefectura, per tal d’evitar rebrots de la COVID-19 a la zona. Això sí, les activitats programades com poden ser concerts, taules rodones o les intervencions del president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident i conseller d’economia, Pere Aragonès; així com la conferència de Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat de Catalunya i diputat europeu, es retransmetran per streaming obert.

Les autoritats franceses només autoritzaven un aforament màxim de trenta persones, permetent només l’estada de l’equip organitzatiu “estrictament necessari”, comenta Joan Becat, un dels organitzadors, a Ràdio Arrels. A més, “volien imposar la realització de dos tests Covid, set i dos dies abans, a tots els assistents”. Tanmateix, Becat recorda que cal tenir present que, l’actual primer ministre francès, Jean Castex, va ser l’alcalde del municipi fins al seu nomenament, i un dels encarregats a coordinar la sortida gradual del confinament a França, deixant caure que possiblement “el telèfon hauria funcionat en el triangle Perpinyà-París-Prada”.

L’UCE tenia “l’esperança d’adoptar una modalitat de sistema híbrid”, comenta Jordi Casassas, rector de la Universitat, però davant la situació no han tingut altra opció que readaptar tota l’oferta del programa al terreny online. Tot i que els actes principals que s’emeten en streaming continuaran tenint lloc a l’alberg Pau Casals-Canigó, propietat de la Fundació de la Universitat, passaran per allà, ponents com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet o Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura; entre altres convidats de l’àmbit polític, acadèmic, cultural i religiós.

La continuïtat, edició rere edició, de l’UCE és en part gràcies als patrocinis que rep d’Institucions d’arreu dels Països Catalans. Predominen les institucions del Principat, sense oblidar la col·laboració d’entitats de la Catalunya Nord, d’Andorra i de les Illes Balears —concretament la Conselleria de Presidència i el Consell Insular de Menorca. Des del País Valencià, en canvi, només hi col·labora la càtedra d’Art Contemporani Antoni Miró de la Universitat d’Alacant.

Quan la dictadura franquista estava ben present, l’UCE, es va celebrar per primer cop a la localitat nord-catalana de Prada de Conflent el 1968. La seva durada, amb 52 edicions, -tot i no estar reconeguda com a una universitat per la Llei 6/2001 d’Universitats ni tampoc la Llei 1/2003 d’Universitats catalanes-, és tota una fita dels qui han fet possible que els Països Catalans mantinguin institucions interterritorials que continuen servint com a referència, malgrat tots els entrebancs.
Informa:ELTEMPS.CAT (11-8-2020)

234 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: