MACRON RECTIFICA I BUSCA FÓRMULES D’ESQUIVAR LA PROHIBICIÓ JUDICIAL DE LA IMMERSIÓ EN CATALÀ

El president de la República Francesa, Emmanuel Macron, s’acaba d’adonar que l’ha vessada promovent la suspensió ‘llei Molac’ que pretenia defensar la protecció del patrimoni de les llengües regionals i la seva promoció, per primera vegada en diverses dècades. Una sentència judicial que de retruc, amenaça l’educació immersiva i que ha posat en peu de guerra la Catalunya Nord, Iparralde, Bretanya, Alsàcia i Occitània, que han anunciat mobilitzacions per protestar contra aquest atac.
En una publicació al seu compte de Facebook oficial, Macron, afirma que ha “demanat a Govern i al Parlament que trobin formes de garantir la transmissió d’aquesta diversitat lingüística respectant els marcs pedagògics àmpliament reconeguts des de fa mig segle”, una forma de dir que faran el possible, malgrat la prohibició del Constitucional que sentenciava que “la llengua de la República és el francès”, tiri endavant l’esperit de la ‘llei Molac’ i es continuï practicant la immersió educativa en aquelles nacions que tinguin un idioma propi.
A l’escrit, molt conciliador i segurament, preveient el cost electoral que li pot causar la prohibició, es refereix a les llengües no francesa com “un tresor nacional. Totes elles, ja siguin de les nostres regions en metròpolis o territoris d’ultramar, segueixen enriquint la nostra cultura francesa” i cita els moviments educatius i socials de la catalana la Bressola, Diwan (Bretanya), Seaska (Iparralde), Calendreta (Occitània), o ABCM (Alsàcia) que han mantingut vius aquests idiomes davant del pes social, cultural, polític i mediàtic del francès.
El president ha admès la diversitat lingüística de França, i s’ha erigit en el “protector de l’idioma francès i guardià de la riquesa que constitueixen les nostres llengües regionals”.
El partit de Macron, que va votar en contra de la tramitació de la llei a l’Assemblea Nacional, i va manifestar públicament a través del seu ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, la seva oposició a aquest reconeixement de la resta de llengües que es parlen a l’Estat.
Informa:RACOCATALA:CAT (26-5-2021)