MADRID, PARADÍS FISCAL: L’OCDE REBUTJA LA COMPETÈNCIA FISCAL A LA BAIXA ENTRE TERRITORIS

El secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, va instar ahir a “evitar tant sí com no” la com­petència tributària a la baixa ­entre territoris perquè crea “moltes distorsions”. Preguntat per l’al·lusió en un recent document de la seva organització a Madrid com a “paradís fiscal intern”, Gurría va comentar: “És molt senzill. Si tens diverses autonomies i cada una competeix per atreure el màxim nombre de contribuents, el que passarà és que vas a una cursa cap al zero”.

El màxim dirigent de l’OCDE va defensar la importància que totes les regions d’un país o els països que conformen una unitat econòmica com la UE tinguin criteris homogenis. A més, va subratllar que precisament ara “no sembla el millor moment per estar jugant a aquestes competèn­cies”. “La competència a la baixa en els impostos ens empobreix a tots”, va assenyalar per la seva banda la vicepresidenta segona, Nadia Calviño. Al costat de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, comanda la reforma ­fiscal que, entre altres qüestions, té previst fixar un tipus mínim en impostos cedits a les comunitats per evitar el que denominen de forma oberta dúmping fiscal .

Durant la presentació del nou informe sobre Espanya de l’organisme que agrupa a les economies més avançades, Gurría va asse­gurar també que en “uns mesos” arribaran a un acord multilateral sobre la imposició digital, inclòs un tipus mínim comú per a l’impost que grava l’activitat de les empreses.

A l’informe, publicat ahir, l’OCDE va oferir un diagnòstic sobre la situació econòmica i tota una sèrie de receptes amb què superar la crisi de la covid, combinant mecanismes contra els danys de la pandèmia i, sobretot, reformes estructurals. Així, van incidir en la necessitat d’apuntalar la sostenibilitat del sistema de pensions i recomanen l’ampliació del període de cotització per calcular les noves prestacions, així com elevar l’edat legal de retir. “Cal vincular l’edat de jubilació, no a una quantitat, sinó a l’esperança de vida”, va reclamar el secretari general de l’OCDE, que en només uns dies abandona el càrrec. El 2027, amb el desplegament complet de la reforma del 2011, l’edat legal de jubilació se situarà en els 67 anys.
ENDURIR LES CONDICIONS
L’organisme defensa lligar l’edat legal de jubilació a l’esperança de vida

Les recomanacions de l’organisme internacional arriben just quan es comencen a definir reformes de pes, vinculades als fons europeus de recuperació, com la del mercat laboral, pensions o tributària. Precisament augmentar de 25 a 35 anys el còmput de les noves pensions s’ha convertit en els últims mesos en una de les qüestions més controvertides per al departament de José Luis Escrivá, que al final ha posposat la seva discussió amb els agents socials sobre l’augment dels anys de càlcul i preveu la seva aprovació el proper any. Sobre la pressió
en el sistema públic per l’envelliment, l’ òrgan que dirigeix Ángel Gurría defensa que les mesures proposades ajudarien a prolongar les carreres laborals.

A més, l’OCDE va millorar ahir les seves previsions per a Espanya, avançant un creixement del PIB per a aquest any del 5,9% (davant el 5,7% del mes de març passat) i del 6,3% en el 2022 (4,8%), després de ressaltar que Espanya ha estat una de les economies més castigades per la crisi del coronavirus. Les seves projeccions confirmen el rebot en el segon semestre del 2021 i una acceleració de la recuperació per a l’any vinent. Pel que fa a l’ ocupació, espera que la taxa d’atur s’estabilitzi entorn del 15% en aquests dos anys.

El club d’economies avançades va aprofitar per qüestionar la falta de “gradualitat” de les últimes pujades del salari mínim i va recomanar la creació d’una comissió independent, “encarregada d’avaluar els seus possibles efectes i elaborar recomanacions” per compassar l’SMI a “l’evolució de les condicions del mercat laboral i de la productivitat”.

El document també toca qüestions sobre l’àmbit laboral, que el Govern central està negociant amb la patronal i els sindicats. En aquest sentit, s’allunyen de les ­tesis de la ministra de Treball, ­Yolanda Díaz, sobre el desmuntatge de la reforma laboral del PP, al defensar el manteniment de la prevalença del conveni d’empresa per “mantenir un mercat laboral flexible que permeti a les companyies adaptar-se a les canviants condicions econòmiques”. En can­vi, donen suport a la necessitat de reduir els tipus de contractes com a mesura per combatre l’alta temporalitat, així com centrar les bonificacions en la contractació en els col·lectius més vulnerables i limitar-les en el temps. Mesures totes elles compromeses pel Govern espanyol amb Brussel·les.
SALARI MÍNIM
Recomana crear un comitè independent per analitzar la revalorització de l’SMI

Així mateix, l’OCDE s’afegeix al Banc d’Espanya i a l’ Airef a l’hora de reclamar l’anunci d’un pla plurianual d’ajust fiscal per fer front als elevats nivells de dèficit i deute públic, “quan la recuperació estigui ben encarrilada”. L’organisme internacional reconeix l’ambició del pla de recuperació, encara que adverteix que el sistema de governança establert “pot” portar una aplicació “problemàtica”. Per lluitar contra el risc de la insolvència empresarial, reclamen que els ajuts directes s’abonin amb promptitud i que augmentin els fons, si és necessari. En tot cas, Gurría va assegurar que el pla d’inversions i reformes “està ben encaminat”.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (28-5-2021)

235 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: