MALE√ŹT TSUNAMI !

“Male√Įt Tsunami ”
” Tenim una societat civil organitzada que no ens l’acabem”

( ALBANO DANTE-MACH√ćN )

He fet tuits, articles i fins i tot v√≠deos convidant a unir-se al Tsunami, a descarregar la seva aplicaci√≥, a buscar el QR, a anar a les seves convocat√≤ries i he sortit p√ļblicament a dir-li a Marlaska que no calia que busqu√©s m√©s, que Tsunami era jo, els meus amics i la meva fam√≠lia. I he fet tot aix√≤ sense saber qui havia darrere, sense tenir capacitat de dir-hi la meva sobre quan calia fer aix√≤ o aix√≤ altre, sense assemblees que em permetessin participar en les decisions t√†ctiques i estrat√®giques. I sabeu qu√®? Malgrat que no em costa el seu silenci actual, malgrat no saber on s√≥n ara mateix, malgrat pensar en qu√® les coses s’haurien d’estar fent d’una altra manera… ho tornaria a fer. B√†sicament per tres raons.

Primera ra√≥: perqu√® participar en el Tsunami no ens impedeix participar a altres mobilitzacions. Es diu que “el Tsunami ens ha desmobilitzat”. Com √©s aix√≤? Conec a molta gent que va participar en l’acci√≥ a l’aeroport i de la Jonquera, que segueix anant a les reunions dels CDR, que continua organitzant xerrades, talls de carretera, etc. Aquestes organitzacions hi s√≥n all√†, segueixen treballant i qualsevol que vulgui tindr√† prop seu, a cada poble, eines i gent que es deixa la pell per seguir dempeus davant una situaci√≥ pol√≠tica inacceptable. Tenim una societat civil organitzada que no ens l’acabem. Si alg√ļ no es mobilitza que no li doni la culpa al Tsunami! Tenir l’App del Tsunami al m√≤bil no impedeix anar enlloc.

Segona ra√≥: hem apr√©s molt i aix√≤ no ens ho treu ning√ļ. Imaginem que mai m√©s tornem a tenir not√≠cies del Tsunami. Malgrat aix√≤ pass√©s, √©s indiscutible que els aprenentatges quedarien. Hem apr√®s que nosaltres podem aturar un aeroport o bloquejar la Jonquera si aix√≠ ho volem. L’1-O no va comen√ßar un mat√≠ d’octubre de 2017. Va comen√ßar a rodar molts anys abans, a Arenys de Mar, amb quatre urnes, un esclop i una espardenya. All√† es van desenvolupar sabers i consci√®ncies sense les quals √©s dif√≠cil imaginar tantes coses que van venir despr√©s. Alg√ļ s’atreviria a dir que les llargu√≠ssimes hores dedicades a organitzar tantes Diades no han servit de res? Es pot estar en desacord amb coses que fan (o no fan) ANC i √ímnium per√≤ √©s innegable que han estat eines de creixement, organitzaci√≥ i aprenentatge col¬∑lectiu brutals.

De fet crec que √©s per aix√≤ que l’Estat va decidir que les seves cares m√©s visibles estiguin ara mateix a la pres√≥. I dic m√©s: els partits que tant ens hi han decebut han estat eines d’articulaci√≥ pol√≠tica i aprofundiment de la consci√®ncia, fins i tot a pesar d’ells mateixos. Per entendre’ns: imaginem que dem√† la direcci√≥ d’un partit independentista prengu√©s una decisi√≥ rebutjable i detestable… Podr√≠em dir que no ha servit de res? Crec que no. Crec que podr√≠em dir que “ja no serveix” per√≤ no que “no ha servit”. Perqu√® els aprenentatges no els acumula cap sigla, ni cap direcci√≥. Els dipositaris dels aprenentatges som cada un de nosaltres. Jo, personalment, he apr√®s molt a la meva milit√†ncia a Podemos. He apr√®s molt formant part d’un engendro com CSQP o treballant amb el fallit Front Republic√†. No han estat eines que hagin servit per aconseguir all√≤ que em va emp√®nyer a sumar-hi, per√≤ he apr√®s coses sense les quals avui tot plegat em seria impensable. Per a mi, com a titular de la meva sobirania indelegable, haver estat a les 3 del mat√≠ prenent un brou calent a la frontera Espanya-Fran√ßa, √©s de les m√©s fortes experi√®ncies pol√≠tiques mai viscudes. Podeu riure, per√≤ √©s aix√≠.

Tercera ra√≥: malgrat que ens vulguin vendre una suposada normalitzaci√≥ de la situaci√≥, vivim en estat de setge. El “lawfare” continua tan viu com el primer dia. El CNI, les clavegueres, la p√ļrria judicial i policial segueixen all√† malgrat totes les “taules de di√†leg” i les “reunions al m√©s alt nivell”. Jo no s√© on s√≥n “els cervells” del Tsunami, no s√© per qu√® no piulen. Per√≤ s√© que si dem√† fessin una rod de premsa, no veurien el sol durant molt de temps. No s√© si estan ajudant com √©s degut a les persones que pateixen repressi√≥ per√≤ si ho estan fent, crec que el m√©s adient seria que no ho diguessin. Us recomano veure aquest v√≠deo-resum de la xerrada que aquesta setmana es va fer al Parlament Europeu sobre “lawfare”. All√† ens expliquen Julen Arzuaga, Andreu Van den Eynde com √©s una pr√†ctica habitual posar els advocats al punt de mira de la repressi√≥. Alguna cosa haur√≠em de ser capa√ßos d’aprendre de tota la hist√≤ria que ens precedeix a l’hora d’intentar entendre els moviments (o no moviments) que vivim avui.

Tenim dues opcions: enfadar-nos amb el Tsunami fins a trobar-lo culpable de tot allò que ens passa o quedar-nos amb els aprenentatges col·lectius adquirits. Crec que aquests aprenentatges són inesborrables i ens pertanyen a nosaltres. No ho oblidem mai.

PD: Alguna cosa no acaba de funcionar del tot b√© quan veiem m√©s cr√≠tiques al Tsunami que als partits que haurien d’estar representant tota la r√†bia i anhels que cada dia estan sent trepitjats. Ah√≠ lo dejo.

Informa:ELMON.CAT (22-2-2020)

228 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: