MALESTAR AL PSOE PER LA PROPOSTA DE L’ESPANYA PLURINACIONAL DEL PSC

La proposta del PSC per reconèixer Catalunya com a nació i Espanya com un estat plurinacional ha generat un considerable malestar a les entranyes del PSOE. Així ho han expressat alguns dels seus barons aquest dilluns, que han mostrat els seus dubtes sobre la proposta del partit dirigit per Miquel Iceta.

Aquestes declaracions es produeixen en plenes negociacions per a la investidura de Pedro S√°nchez, qui necessita com a m√≠nim el suport d’ERC -si el PP no s’abst√©- per ser president del govern espanyol. Aix√≠ doncs, els barons aprofiten la seva advert√®ncia al PSC per llan√ßar tamb√© un missatge a S√°nchez sobre ‘possibles cessions’ a l’independentisme.

La dirigent que ha encap√ßalat l’ofensiva ha estat la secret√†ria general del PSOE d’Andalusia, Susana D√≠az, qui ha assegurat estar√† “davant” de qui plantegi “declarar-se naci√≥ per ser Estat”, i ha assegurat que el president del govern espanyol, Pedro S√°nchez, “t√© molt clar” que el marc de conviv√®ncia √©s la Constituci√≥ i la unitat d’Espanya.

“Espanya t√© una Constituci√≥ que permet que cadasc√ļ se senti com vulgui”, ha afirmat la dirigent socialista, que ha afegit: “nosaltres ens sentim una realitat nacional dins del nostre Estatut d’Autonomia. Un pot sentir-se com vulgui per√≤ no q√ľestionar l’Estat espanyol”. Ha advertit que estar√† “davant” de qui pretenguin declarar-se naci√≥ per ser estat, ja que en aquest cas “xocarem”, ha recalcat.

L’expresidenta de la Junta ha assegurat que els socialistes andalusos estan tranquils perqu√® el president del govern espanyol “t√© molt clar que tots els di√†legs, els acords i el marc de conviv√®ncia √©s la Constituci√≥ espanyola, la unitat d’Espanya i la defensa de la democr√†cia”.

Pel seu costat, el president de Castella-la Manxa, Emiliano Garc√≠a-Page, s’ha referit a la proposta dels socialistes catalans assegurant que “est√† b√© la pluralitat” per√≤ ha recordat que “no √©s llei”.

En una entrevista amb La Sexta, ha reconegut al PSC com “un pont efica√ß i √ļtil entre el nacionalisme i el conjunt del pa√≠s”, si b√© ha advertit que el comprom√≠s ha de ser “la llei”, i “fins que no hi hagi una altra llei feta entre tots, s√≥n tot opinions fonamentades, per√≤ no s√≥n llei”. “No podem perdre’ns en batalles terminol√≤giques, per a mi l’essencial √©s la igualtat”, ha comentat.

Igualment, Garc√≠a-Page ha avisat que el PSOE no pot comprometre’s amb les condicions plantejades per ERC en cas de voler obtenir el seu suport per a la investidura de Pedro S√°nchez, ja que segons el seu parer aquestes peticions “afecten a tots els espanyols” i “traspassen el PSOE”. “No podem comprometre’ns amb q√ľestions que van m√©s enll√† de la funci√≥ al govern”.

Quan Pedro Sánchez reconeixia que Catalunya és una nació

Tot i aquestes discrep√†ncies entre el PSC i els barons socialistes, el mateix Pedro S√°nchez ha reconegut en diverses ocasions que Catalunya √©s una naci√≥ i tamb√© que l’Estat espa√Īol consta de diverses nacions. Una d’elles va ser el maig de 2017, quan S√°nchez es presentava a les prim√†ries del PSOE despr√©s de ser apartat de la secretaria general. “Espanya √©s una naci√≥ de nacions i Catalunya √©s una naci√≥”, va dir.

Mesos despr√©s, ja sent secretari general socialista, va explicar el seu concepte de “naci√≥ de nacions” assegurant que a m√©s d’Espanya, que √©s una naci√≥ “no nom√©s un Estat”, en termes hist√≤rics tamb√© tindrien aquesta consideraci√≥ “almenys” Catalunya, el Pa√≠s Basc i Gal√≠cia.

La història es repeteix
Aquesta no √©s la primera vegada que el PSC i el PSOE xoquen per la seva visi√≥ sobre la situaci√≥ i l’estatus de Catalunya. El novembre de 2012 els socialistes catalans van arribar a defensar el dret a decidir en el seu programa electoral. Aix√≤ es concretava en impulsar les reformes necess√†ries perqu√® es pogu√©s celebrar un refer√®ndum acordat dins del marc de la legalitat espanyola.

Tan sols tres mesos despr√©s, el PSC va trencar la disciplina de vot i va votar a favor d’una proposta de les antigues CiU i ICV al Congr√©s dels Diputats per impulsar una consulta sobre la independ√®ncia a Catalunya.

Tres anys despr√©s, el 2016, el PSC va arribar a plantejar incorporar la ‘Via canadenca’ en una pon√®ncia, la qual contemplava verificar el suport a una eventual independ√®ncia de Catalunya si la ciutadania “rebutjava el pacte assolit pels seus representants socialistes”.

Fa tan sols uns mesos, les declaracions de Miquel Iceta al diari basc Berria afirmant que si algun dia el 65% dels catalans volien la independència caldria donar-los una solució també va provocar el rebuig dels principals dirigents socialistes.
Informa:ELNACIONAL.CAT (25-11-2019)

140 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: