MALGRAT EL VETO: LA VEU DEL POBLE CATALÀ ARRIBA A L’EUROCAMBRA

Ha estat un irlandès, Matt Carthy, del grup de l’Esquerra UnitĂ ria Europea, l’encarregat de recriminar al president del Parlament Europeu que s’hagi vetat la presència d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni ComĂ­n. Durant la curta sessiĂł del ple de constituciĂł de l’Eurocambra, l’eurodiputat del Sinn Fein ha demanat la paraula per estirar les orelles a Tajani. A fora, centenars de manifestants protestaven exactament pel mateix.

Visiblement encès, ha retret que no s’hagi deixat als lĂ­ders independentistes entrar i ocupar el seu escĂł per culpa de la decisiĂł d’un estat membre i ha exigit que “s’ha de poder fer sentir la veu del poble de Catalunya”, mentre al seu costat, una companya seva alçava una fotografia de Carles Puigdemont. Matt Carthy ha alertat Antonio Tajani, que ha presidit la sessiĂł d’aquest dimarts a l’espera que els Estats es posin d’acord per triar el seu substitut, que la decisiĂł de barrar el pas a Puigdemont, Junqueras i ComĂ­n “malmet la credibilitat d’aquesta cambra”, que tĂŠ encomanada la missiĂł de “lluitar per la democrĂ cia i els drets humans”.

GairebĂŠ la meitat dels eurodiputats que van votar els catalans el passat 26-M, 4 de 9, no han ocupat el seu seient al Parlament Europeu. Els tres independentistes, perquè no els ho han permès, i Josep Borrell perquè ha preferit plegar i quedar-se com a ministre d’Exteriors.

Els Ăşnics eurodiputats catalans seran de moment el socialista Javi LĂłpez, el lĂ­der de Cs Jordi CaĂąas, l’històric cap de files dels comuns a Europa Ernest Urtasun, l’exministra del PP Dolors Montserrat i la dona de RaĂźl Romeva Diana Ribas. Això sĂ­, a l’hemicicle de l’Eurocambra, avui, fotografies les fotografies dels tres dirigents independentistes han ocupat els escons.

Brexit i samarretes grogues
Durant la menys de mitja hora que s’ha allargat el plenari, hi ha hagut temps encara per a mĂŠs reivindicacions. Per exemple la dels 17 liberals britĂ nics, que han arribat vestits amb samarretes grogues amb el lema Stop Brexit. Instants desprĂŠs, quan Tajani ha donat pas a la interpretaciĂł de l’himne europeu per part d’un quartet de mĂşsics, els eurodiputats del Brexit Party de Nigel Farage no s’han aixecat com a senyal de protesta. Quan Tajani els ha recordat que “ĂŠs una qĂźestiĂł de respecte” aixecar-se quan sona l’himne, s’han posat dempeus i s’han girat d’esquenes.

214 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: