MANTINC EL CATALÀ: EL DESAFIAMENT DE NO CANVIAR DE LLENGUA VINT-I-UN DIES SEGUITS

“Mantinc el catalĂ : el desafiament de no canviar de llengua durant vint-i-un dies seguits”

“Qui en surt guanyant Ă©s el poble si s’espavila i no deixa que la llengua es fongui”, diu el col·lectiu “Mantinc el CatalĂ ”.

(JÚLIA JULBE )
“Mantinc el catalĂ  sempre, a tot arreu i amb tothom.” Amb aquest lema, el col·lectiu Mantinc el catalĂ  ha començat un desafiament, el de no canviar de llengua durant vint-i-un dies, d’avui al 13 de maig. I convida tothom a fer igual en situacions en quĂš habitualment s’acaba canviant de llengua, com ara a la feina i als comerços. Els impulsors de la iniciativa sĂłn un grup de deu persones de diversos Ă mbits que es van ajuntar amb la voluntat de protegir el catalĂ  i impulsar-lo tant com fos possible. Amb ells, tambĂ© hi col·laboren unes dues-centes persones que els ajuden amb les propostes que volen dur a terme. “Originalment, vam començar a Facebook, allĂ  vam crĂ©ixer com a grup per a conscienciar de no fer aquest canvi, un hĂ bit que tenim els catalans.” A banda de Facebook, tambĂ© tenen canals a Instagram, Twitch i a Twitter, que Ă©s la plataforma on concentren mĂ©s seguidors, uns setze mil.

Una iniciativa basada en el model basc

L’objectiu de mantenir-se mĂ©s de tres setmanes en catalĂ  sorgeix arran del contacte amb la gent de Tallers per la Llengua, una entitat que tambĂ© tĂ© cura del catalĂ  i, sobretot, ajuda tots aquells qui els costa parlar-lo amb fluĂŻdesa. AllĂ , hi van conĂšixer Montse Cendra, que els va proposar de fer aquest desafiament, basant-se en una proposta similar que ja s’havia fet anys enrere al PaĂ­s Basc, l’Euskaraldia. Consistia en un exercici social en massa amb la voluntat de canviar els hĂ bits lingĂŒĂ­stics orals dels parlants i augmentar l’Ășs de l’ùuscar.

En el cas catalĂ , serĂ  una iniciativa virtual, i tothom s’hi pot afegir el dia que vulgui, sense cap compromĂ­s, i comentar la seva experiĂšncia a les xarxes. “Nosaltres proposarem reptes diaris: si vas a la botiga de sota casa, mantingues el catalĂ , o fes-ho amb aquell company de feina amb qui no el parles.” Cada dia, per tant, hi haurĂ  nous desafiaments, enquestes i tambĂ© hi participaran personalitats mediĂ tiques. “La idea Ă©s que cadascĂș s’hi enganxi quan vulgui perquĂš el compromĂ­s Ă©s d’un mateix. Mantinc el catalĂ  per mi mateix, sĂłc jo qui n’he de prendre consciĂšncia”, destaca el col·lectiu.

I després dels vint-i-un dies, quÚ?

La voluntat del col·lectiu Ă©s de fer reflexionar la societat i intentar de provocar un canvi. “Creiem que desprĂ©s de vint-i-un dies haurĂ  canviat alguna cosa a la nostra societat. Donar la murga per a fer un canvi social important i aconseguir que tothom s’hi impliqui i se’n faci ressĂČ.” Es mostren contundents quan expliquen que fa uns anys la gent feia mĂ©s Ășs del catalĂ  en el seu dia a dia que no pas ara. “Fa setanta anys o vuitanta, hi havia molta gent que no entenia el castellĂ , ara ens passa al revĂ©s.” Creuen que qui primer ha de protegir el catalĂ  i mantenir-lo Ă©s el ciutadĂ  mateix. “Qui en surt guanyant Ă©s el poble si s’espavila i no deixa que la llengua es fongui com va passar amb l’occitĂ .”
QuĂš vol dir mantenir-se en catalĂ ?

Expliquen que aquest desafiament va dirigit, sobretot, a totes aquelles persones que acostumen a canviar al castellĂ . “Mantenir-se Ă©s el moment de fer clic i canviar l’hĂ bit. La primera vegada potser no te’n sortirĂ s, perĂČ ho has de tornar a intentar.” D’aquĂ­ ve la xifra dels vint-i-un dies, que Ă©s el temps que es considera necessari per a adquirir un hĂ bit. “Amb tot aixĂČ volem que la gent es miri, es retrobi i es reconegui perquĂš potser hi ha gent que canvia de llengua amb algĂș nomĂ©s per l’accent que tĂ© i no pensa que aquesta persona segurament vol integrar-se.”
“El 80% dels catalans canvia al castellà”

Els administradors de Mantinc el CatalĂ  sĂłn prudents a l’hora de parlar de xifres, perquĂš creuen que hi ha enquestes mĂ©s optimistes i d’altres molt pessimistes, sobre l’Ășs de la llengua. “Una que ens sembla realista Ă©s que el 80% dels catalans canvia de llengua quan es troba amb algĂș que parla en castellĂ .” Ho recull un informe de la Plataforma per la Llengua publicat a final de l’any passat: “Aquesta Ă©s una de les pitjors dades que podem trobar.”

TambĂ© en destaquen una altra: el 40% dels catalans mantĂ© la llengua. “Si arribĂ©ssim a la xifra del 50%, veurĂ­em que la balança comença a decantar-se cap a un altre costat. El nostre objectiu Ă©s de modificar aquesta dada.” Tot i que saben que serĂ  difĂ­cil, ho encaren amb optimisme. De fet, el darrer sondatge del Centre d’Estudis d’OpiniĂł (CEO) recull que vora un 70% dels catalanoparlants de Catalunya considera que la llengua estĂ  amenaçada. Entre els castellanoparlants, aquesta percepciĂł baixa fins al 22%.
Jornada presencial a Valls

La iniciativa virtual s’afegeix a la jornada presencial de Valls per la Llengua que, en el Convit 2022, organitza una campanya amb el teixit associatiu local per a fer crĂ©ixer l’Ășs del catalĂ  a la vila. Els participants reben una formaciĂł prĂšvia sobre assertivitat lingĂŒĂ­stica que els servirĂ  per a tenir recursos a l’hora de practicar converses bilingĂŒes.

TambĂ© s’hi ha volgut afegir l’Obra Cultural Balear. El president de l’entitat, Joan Miralles, ha lloat la proposta i ha animat els ciutadans a afegir-s’hi. En un comunicat, recorda que l’enquesta d’usos lingĂŒĂ­stics a les Illes de l’any 2014 demostra que el 96,8% dels ciutadans entĂ©n el catalĂ . “Per tant, l’opciĂł de canviar d’idioma davant un desconegut, d’entrada, Ă©s absolutament injustificada. L’ocultaciĂł de la llengua prĂČpia en moltes de les nostres interaccions diĂ ries acaba provocant, a la llarga, efectes socials devastadors“, subratllen.
Informa:VILAWEB.CAT (23-4-2022)

78 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: