MANTINC EL CATALĂ: EL DESAFIAMENT DE NO CANVIAR DE LLENGUA VINT-I-UN DIES SEGUITS

“Mantinc el catalĂ : el desafiament de no canviar de llengua durant vint-i-un dies seguits”
“Qui en surt guanyant Ă©s el poble si sâespavila i no deixa que la llengua es fongui”, diu el col·lectiu “Mantinc el CatalĂ ”.
(JĂLIA JULBE )
âMantinc el catalĂ sempre, a tot arreu i amb tothom.â Amb aquest lema, el col·lectiu Mantinc el catalĂ ha començat un desafiament, el de no canviar de llengua durant vint-i-un dies, dâavui al 13 de maig. I convida tothom a fer igual en situacions en quĂš habitualment sâacaba canviant de llengua, com ara a la feina i als comerços. Els impulsors de la iniciativa sĂłn un grup de deu persones de diversos Ă mbits que es van ajuntar amb la voluntat de protegir el catalĂ i impulsar-lo tant com fos possible. Amb ells, tambĂ© hi col·laboren unes dues-centes persones que els ajuden amb les propostes que volen dur a terme. âOriginalment, vam començar a Facebook, allĂ vam crĂ©ixer com a grup per a conscienciar de no fer aquest canvi, un hĂ bit que tenim els catalans.â A banda de Facebook, tambĂ© tenen canals a Instagram, Twitch i a Twitter, que Ă©s la plataforma on concentren mĂ©s seguidors, uns setze mil.
Una iniciativa basada en el model basc
Lâobjectiu de mantenir-se mĂ©s de tres setmanes en catalĂ sorgeix arran del contacte amb la gent de Tallers per la Llengua, una entitat que tambĂ© tĂ© cura del catalĂ i, sobretot, ajuda tots aquells qui els costa parlar-lo amb fluĂŻdesa. AllĂ , hi van conĂšixer Montse Cendra, que els va proposar de fer aquest desafiament, basant-se en una proposta similar que ja sâhavia fet anys enrere al PaĂs Basc, lâEuskaraldia. Consistia en un exercici social en massa amb la voluntat de canviar els hĂ bits lingĂŒĂstics orals dels parlants i augmentar lâĂșs de lâĂšuscar.
En el cas catalĂ , serĂ una iniciativa virtual, i tothom sâhi pot afegir el dia que vulgui, sense cap compromĂs, i comentar la seva experiĂšncia a les xarxes. âNosaltres proposarem reptes diaris: si vas a la botiga de sota casa, mantingues el catalĂ , o fes-ho amb aquell company de feina amb qui no el parles.â Cada dia, per tant, hi haurĂ nous desafiaments, enquestes i tambĂ© hi participaran personalitats mediĂ tiques. âLa idea Ă©s que cadascĂș sâhi enganxi quan vulgui perquĂš el compromĂs Ă©s dâun mateix. Mantinc el catalĂ per mi mateix, sĂłc jo qui nâhe de prendre consciĂšnciaâ, destaca el col·lectiu.
I després dels vint-i-un dies, quÚ?
La voluntat del col·lectiu Ă©s de fer reflexionar la societat i intentar de provocar un canvi. âCreiem que desprĂ©s de vint-i-un dies haurĂ canviat alguna cosa a la nostra societat. Donar la murga per a fer un canvi social important i aconseguir que tothom sâhi impliqui i seân faci ressĂČ.â Es mostren contundents quan expliquen que fa uns anys la gent feia mĂ©s Ășs del catalĂ en el seu dia a dia que no pas ara. âFa setanta anys o vuitanta, hi havia molta gent que no entenia el castellĂ , ara ens passa al revĂ©s.â Creuen que qui primer ha de protegir el catalĂ i mantenir-lo Ă©s el ciutadĂ mateix. âQui en surt guanyant Ă©s el poble si sâespavila i no deixa que la llengua es fongui com va passar amb lâoccitĂ .â
QuĂš vol dir mantenir-se en catalĂ ?
Expliquen que aquest desafiament va dirigit, sobretot, a totes aquelles persones que acostumen a canviar al castellĂ . âMantenir-se Ă©s el moment de fer clic i canviar lâhĂ bit. La primera vegada potser no teân sortirĂ s, perĂČ ho has de tornar a intentar.â DâaquĂ ve la xifra dels vint-i-un dies, que Ă©s el temps que es considera necessari per a adquirir un hĂ bit. âAmb tot aixĂČ volem que la gent es miri, es retrobi i es reconegui perquĂš potser hi ha gent que canvia de llengua amb algĂș nomĂ©s per lâaccent que tĂ© i no pensa que aquesta persona segurament vol integrar-se.â
âEl 80% dels catalans canvia al castellĂ â
Els administradors de Mantinc el CatalĂ sĂłn prudents a lâhora de parlar de xifres, perquĂš creuen que hi ha enquestes mĂ©s optimistes i dâaltres molt pessimistes, sobre lâĂșs de la llengua. âUna que ens sembla realista Ă©s que el 80% dels catalans canvia de llengua quan es troba amb algĂș que parla en castellĂ .â Ho recull un informe de la Plataforma per la Llengua publicat a final de lâany passat: âAquesta Ă©s una de les pitjors dades que podem trobar.â
TambĂ© en destaquen una altra: el 40% dels catalans mantĂ© la llengua. âSi arribĂ©ssim a la xifra del 50%, veurĂem que la balança comença a decantar-se cap a un altre costat. El nostre objectiu Ă©s de modificar aquesta dada.â Tot i que saben que serĂ difĂcil, ho encaren amb optimisme. De fet, el darrer sondatge del Centre dâEstudis dâOpiniĂł (CEO) recull que vora un 70% dels catalanoparlants de Catalunya considera que la llengua estĂ amenaçada. Entre els castellanoparlants, aquesta percepciĂł baixa fins al 22%.
Jornada presencial a Valls
La iniciativa virtual sâafegeix a la jornada presencial de Valls per la Llengua que, en el Convit 2022, organitza una campanya amb el teixit associatiu local per a fer crĂ©ixer lâĂșs del catalĂ a la vila. Els participants reben una formaciĂł prĂšvia sobre assertivitat lingĂŒĂstica que els servirĂ per a tenir recursos a lâhora de practicar converses bilingĂŒes.
TambĂ© sâhi ha volgut afegir lâObra Cultural Balear. El president de lâentitat, Joan Miralles, ha lloat la proposta i ha animat els ciutadans a afegir-sâhi. En un comunicat, recorda que lâenquesta dâusos lingĂŒĂstics a les Illes de lâany 2014 demostra que el 96,8% dels ciutadans entĂ©n el catalĂ . âPer tant, lâopciĂł de canviar dâidioma davant un desconegut, dâentrada, Ă©s absolutament injustificada. LâocultaciĂł de la llengua prĂČpia en moltes de les nostres interaccions diĂ ries acaba provocant, a la llarga, efectes socials devastadorsâ, subratllen.
Informa:VILAWEB.CAT (23-4-2022)