Eufòria a la seu electoral d’ERC després que Ernest Maragall s’hagi aconseguit imposar en l’ajustada pugna amb Ada Colau per l’alcaldia de Barcelona. La nit, però, ha estat llarga (i trepidant). Des de feia dies les enquestes pronosticaven que la distància entre els dos candidats era cada cop més estreta i evidenciava que tot estaria obert fins l’últim moment, i així ha estat.

Fins passat el 70% dels vots escrutats, Maragall no ha aconseguit imposar-se en vots a Colau. Tots dos partits, ERC i comuns, han empatat a 10 regidors, però Maragall s’ha acabat imposant per uns 4.000 vots -amb el 95% escrutat-. Els resultats dels republicans són històrics, l’any 2015 van quedar en una modesta quarta posició i amb només 5 regidors, la meitat dels que han aconseguit aquesta vegada. Colau, per contra, n’ha perdut un.

La tercera posició ha estat pel socialista Jaume Collboni, que també ha aconseguit uns molt bons resultats, amb 8 regidors, 4 més que en les anteriors eleccions. Jaume Collboni havia sortit a l’inici de l’escrutini amb molta força, però a mesura que ha anat avançant la nit s’han anat desinflant, i ERC i Comuns han passat per davant. Tot i això, els socialistes han recuperat poder a la ciutat, després la patacada que havien patit l’any 2011, doblant resultats.

El que fa unes mesos havia de ser la gran revelació de les eleccions, l’exprimer ministre francès Manuel Valls, ha quedat en fracàs, assolint finalment una modesta quarta posició i només 6 regidors, un més que Carina Mejías fa quatre anys. Valls, que comptava amb el suport de Ciutadans, va aterrar a Barcelona el passat mes de setembre amb la intenció de ser alcalde de la ciutat, però la campanya se li ha fet excessivament llarga, i la davallada a les enquestes ha estat constant fins a dia d’avui.

Per altra banda, el tàndem Quim Forn – Elsa Artadi no ha aconseguit remuntar els mals auguris de les enquestes. JxCat, que ha guanyat les eleccions europees a Catalunya, no ha aconseguit traslladar els resultats a l’altra urna i s’ha quedat amb només 5 regidors, molt lluny dels 10 regidors que Xavier Trias, que va aconseguir l’any 2015 i passen de la segona plaça a la cinquena.

Finalment, l’aposta arriscada del PP, amb Josep Bou, ha aconseguit salvar els mobles. Tot i que ha estat ajustat, el popular ha entrat finalment a l’ajuntament de la capital catalana, i només han perdut un regidor, passant de 3 a 2. Ni la CUP ni Jordi Graupera han aconseguit entrar-hi.

Informa:ARA.CAT (26-5-2019)