MARTA PESSARRODONA, 51√® PREMI D’HONOR DE LES LLETRES CATALANES

La poe¬≠tessa, assa¬≠gista, tra¬≠duc¬≠tora, cr√≠tica liter√†ria i arti¬≠cu¬≠lista Marta Pes¬≠sar¬≠ro¬≠dona ha rebut aquest dilluns el 51 Premi d‚ÄôHonor de les Lle¬≠tres Cata¬≠la¬≠nes, que con¬≠ce¬≠deix l‚Äôasso¬≠ci¬≠aci√≥ √ímnium Cul¬≠tu¬≠ral, en un acte al Palau de la M√ļsica, entre ‚Äúla mod√®stia i l‚Äôorgull‚ÄĚ.

En una entre¬≠vista amb Efe abans de l‚Äôacte, Pes¬≠sar¬≠ro¬≠dona ha mos¬≠trat la seva ale¬≠gria pel reco¬≠nei¬≠xe¬≠ment, encara que tamb√© la seva tris¬≠tesa: ‚ÄúPer la situ¬≠aci√≥ en qu√® se‚Äôm dona ‚Äďha asse¬≠gu¬≠rat‚Äď, amb el pre¬≠si¬≠dent d‚Äô√ímnium, Jordi Cui¬≠xart, en pres√≥ pre¬≠ven¬≠tiva, una cosa que em sap molt de greu‚ÄĚ.

Amb Cui¬≠xart, des que el mes de mar√ß pas¬≠sat es va fer p√ļblic el lliu¬≠ra¬≠ment del premi, hi ha pogut par¬≠lar en un parell d‚Äôoca¬≠si¬≠ons per tel√®fon i tamb√© van poder abra√ßar-se a la seu del Tri¬≠bu¬≠nal Suprem, despr√©s d‚Äôuna de les jor¬≠na¬≠des del judici del proc√©s, a les quals va acu¬≠dir, per√≤ lamenta que amb prou fei¬≠nes van poder ‚Äúcre¬≠uar vuit segons de parau¬≠les‚ÄĚ.

Sobre el dis¬≠curs d‚Äôaquesta nit, ha indi¬≠cat que l‚Äôha titu¬≠lat ‚ÄúEntre la mod√®stia i l‚Äôorgull‚ÄĚ i hi plasma tot all√≤ que ha supo¬≠sat la lite¬≠ra¬≠tura per a ella, amb cites a autors com Han¬≠nah Arendt, rela¬≠ci¬≠o¬≠na¬≠des amb la mod√®stia, o de Fr√©d√©ric Mis¬≠tral, qui va par¬≠lar d‚Äôorgull a un jove Jacint Ver¬≠da¬≠guer.

“ORGULLOSA DE SER CATALANA “

Pes¬≠sar¬≠ro¬≠dona ha dit sen¬≠tir-se ‚Äúorgu¬≠llosa de ser cata¬≠lana i m√©s el dia d‚Äôavui‚ÄĚ. Tam¬≠poc no ha obli¬≠dat als seus pro¬≠ge¬≠ni¬≠tors, a qui els ho deu ‚Äútot‚ÄĚ, i ha reve¬≠lat que al nou lli¬≠bre que pre¬≠para, ‚ÄúAdmi¬≠ra¬≠ci¬≠ons‚ÄĚ, inclour√† el poema ‚ÄúCarta al pare que no he escrit mai‚ÄĚ.

L‚Äôescrip¬≠tora ha con¬≠fes¬≠sat que el seu pare va morir l‚Äôany 1974, rela¬≠ti¬≠va¬≠ment jove, i, des d‚Äôales¬≠ho¬≠res, ha vol¬≠gut escriure un poema sobre ell, per√≤ no li aca¬≠bava de donar forma. ‚ÄúNo s√© si ha estat pel premi, pel que ha ocor¬≠re¬≠gut durant els √ļltims mesos, per√≤ al final ha sor¬≠git aquest poema, on mos¬≠tro la meva admi¬≠raci√≥ cap a ell‚ÄĚ, ha reve¬≠lat.

‚ÄúTant ell com la meva mare ‚Äďha asse¬≠ve¬≠rat‚Äď van ser dues per¬≠so¬≠nes espl√®ndi¬≠des, que es van adap¬≠tar a all√≤ que jo feia i sem¬≠pre em van donar suport. Si he pogut fer alguna cosa en la vida, √©s gr√†cies a ells‚ÄĚ, ha postil¬∑lat.

L‚Äôautora ega¬≠renca, que durant la seva tra¬≠ject√≤ria ha con¬≠tribu√Įt al di√†leg entre les cul¬≠tu¬≠res cata¬≠lana i euro¬≠pea, no ha obli¬≠dat tam¬≠poc escrip¬≠to¬≠res que l‚Äôhan mar¬≠cat com Virg√≠nia Woolf, de qui fa broma que ha estat la seva ‚Äúpro¬≠fes¬≠sora d‚Äôangl√®s‚ÄĚ i de qui reme¬≠mora l‚Äôexpo¬≠sici√≥ que va orga¬≠nit¬≠zar sobre el Grup de Blo¬≠oms¬≠bury durant els anys vui¬≠tanta i ‚Äúque √©s, fins al moment, la m√©s com¬≠pleta que s‚Äôha fet al m√≥n‚ÄĚ.

Sobre les seves √ļlti¬≠mes obres, ha indi¬≠cat que est√† molt satis¬≠feta de ‚ÄúVari¬≠a¬≠ci¬≠ons Pro¬≠fa¬≠nes‚ÄĚ (Viena), aix√≠ com d‚Äô‚ÄĚA favor nos¬≠tre‚ÄĚ (Godall edi¬≠ci¬≠ons), una anto¬≠lo¬≠gia d‚Äô√Ängels Gre¬≠gori amb ep√≠leg de Jordi Cui¬≠xart, i de la nova edici√≥ de ‚ÄúFran√ßa 1939‚ÄĚ (Ara Lli¬≠bres).

Marta Pes­sar­ro­dona, nas­cuda el 18 de novem­bre de 1941, és la sisena dona que gua­nya el Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes, dotat amb 20.000 euros i un guardó, obra d’Ernest Altés.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (3-6-2019)
469 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: